Нали си миете зъбите всеки ден?

Как да се грижим за зъбите си?

Полагате ли грижа за своите зъби….

И може би ходите на зъболекар при нужда…

А дали знаете всичко за своите зъби?

Да се ходи на зъболекар може би е сравнително модерен феномен, но с годините грижите за оралната хигиена са създали една голяма индустрия, която днес бълва различни пасти за зъби, четки за зъби, води за уста, конци и всякакви други подобни продукти.

За щастие, и стоматологичната помощ се развива постоянно и сега разполагаме с много различни медицински техники, които ни помагат да се грижим за зъбите и венците си.

Грижата за зъбите и венците трябва да е всеки ден, за да са те в добро здраве.

Ако знаете повече за тях и как Вашето поведение влияе на оралното Ви здраве, то това може да Ви помогне полагате повече грижи и да се усмихвате с бяла усмивка в бъдеще.

Факти за зъбите

Ето важни и полезни факти:

Виж качествени електрически четки за зъби на промоция

  • Зъбите са като отпечатъка на пръстите ни: те са уникални.

Затова понякога се използват стоматологични документи за идентифициране на останки от хора. Дори близнаците нямат идентични зъби. Бонус: всеки език също има уникален „печат на езика“.

  • Около една трета от всеки зъб е под венците.

Ето защо поддържането на венците в добро здраве е също толкова важно, колкото и грижите за горната част на зъбите. Човешките венци трябва винаги да са розови на цвят и твърди на пипане.

  • Емайлът е най-външният слой на зъбите.

Като твърда черупка е, неговата основна цел е да предпази останалата част от зъба. Емайлът е направен предимно от калций и фосфат, като костите, но е по-силен поради специфичните протеини и кристали, които го образуват.Правилно миене на зъбите

  • Въпреки че емайлът е отвън, за да предпази зъбите, той, все пак, може да се счупи или да се напука – дори и да се разпадне.

Захарите и киселините, като тези в безалкохолните напитки, взаимодействат с бактериите в устата и атакуват емайла, който се руши и така започва всеки кариес. Безалкохолните напитки са особено вредни, когато ги пие човек често или бавно през целия ден.

  • Жълтото по зъбите може да не е просто петно от кафе.

Емайлът е частично отговорен за белия вид на зъбите, а когато се разпада, зъбите могат да започнат да изглеждат жълти. Разпадащият се емайл също може да бъде виновен за всяка болка, която човек изпитва..

  • Дентинът на зъбите расте, а емайлът – не.

Дентинът е слоят, който се намира под емайла. В него има тубули, през които се храни зъба. Учените различават три вида дентин: първичен, вторичен и третичен. Докато емайлът е основно статичен, дентинът продължава да расте и да се променя през целия живот на човека.

  • Човешката уста е дом на 300 вида бактерии. Плаката съдържа милиони бактерии, съставени от 200 до 300 различни вида. Основният виновник за лошото здраве на зъбите е Streptococcus mutans, тази бактерия превръща захарта и другите въглехидрати в киселини, които буквално изяждат зъбите на човека. Плаката е враг номер 1 за зъбите.

Бяла и лепкава, постоянно при хранене плаката нараства. Ако тя не се чисти редовно чрез миене и почистване с конец, същата може да причини кариес. Без отстраняване, плаката се втвърдява и се развива в зъбен камък.

Така че, нужно е да се ползва редовно четка за зъби, както и конци най-малко два пъти дневно и да се посещава зъболекар за редовно почистване на зъбите от зъбен камък. Ако нямате възможност да ползвате паста и четка за зъби, пийте вода.

  • Човек отделя на ден 1 литър слюнка. Нашето тяло произвежда около литър слюнка всеки ден, което е около 10 000 галона за цял живот.

Слюнката играе много важна роля за цялостното здраве на човека. Така например, със слюнката храната става по-лесна за преглъщане и съдържа ензими, за да се ускори храносмилането в червата. Когато става въпрос за човешките зъби, трябва да се знае, че слюнката отмива оставащите частици храна и съдържа калций и фосфати, които могат да неутрализират киселините в плаката, които причиняват увреждане и гниене на зъбите.

Колкото и тривиално да звучи, редовната грижа за зъбите може да помогне много за тяхното добро здраве, но все пак, ако зъбът ви боли, със сигурност ще трябва веднага да отидете на стоматолог.

Днес има много модерни начини за лечение на зъбите и въпреки, че са по-скъпи, то те наистина помагат.

Много хора подценяват състоянието на своите зъби, но тук трябва да кажем, че загубата на зъбите е не само с естетическа роля, но и пряко касае цялостното здраве.

Устна хигиена

Устната хигиена е свързана с практиката да се поддържа чиста устата и се счита за най-доброто средство за предотвратяване на кариеси, гингивит, периодонтит и други зъбни нарушения. Добрата устна хигиена също така помага за предотвратяване на лошия дъх (халитоза).

Устната хигиена е необходима на всички хора, за да поддържат здравето на зъбите и устата си. Здравите зъби са чисти и имат минимален зъбен камък.

Устната хигиена има нужда както от лична, така и от професионална грижа. Денталните рентгенови снимки често са част от рутинните професионални прегледи. Професионалното почистване на зъбите е важно, защото включва махането на зъбен камък. Повечето стоматолози препоръчват професионално почистване на зъбите на всеки шест месеца.

Става все по-ясно, че може да има някаква връзка между хронично заболяване на устната кухина (като заболяване на венците и абсцеси на зъбите) и други хронични заболявания на сърдечно-съдовата система или ортопедични импланти. Също така е ясно, че най-добрият начин за предотвратяване на перорална инфекция и поддържане на оралното здраве е да посещавате редовно стоматолог. В някои случаи инфекцията на зъбите може да бъде опасна за ортопедичните импланти и лекарят може да препоръча антибиотици преди стоматологичните процедури.

И още…

Някои хора си вадят здравите зъби и ги заменят с импланти още когато са млади, за да имат красиви зъби и белоснежна усмивка. Но това е скъпа процедура и причинява на човек известен дискомфорт и неудобство!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here