Великото пътуване на хамбургера

537
Факти за хамбургера

5 неща, които трябва да знаете за хамбургерите

Няма много видове храна, които да са свързани толкова много с една страна, колкото хамбургера с добрата „стара“ Америка, т.е. САЩ.

Но както говеждото месо между две хлебчета е червено, бяло и синьо като ябълковия пай, еквивалента на хамбургера може да бъде намерен навсякъде в историята и в много държави по света. Пътуването на хамбургера до САЩ е дълго и интересно, както и неговото развитие до днешната си инкарнация, която е толкова популярна в целия свят. По-долу ще тръгнем без куфари по стъпките на хамбургера из целия свят :).

Ето 5 интресни факта, които е добре да знаете за хамбургера:

1. Монголците са първите хора, които са яли хамбургери.

Да, трябва да благодарим на Чингиз хан и неговите завоеватели за обикновения хамбургер. Докато тези номади са яздили към предстоящата битка, те поставяли кръгло оформен месен деликатес от агнешко или овнешко под седлата си, за да направят месото по-крехко. Когато спирали да пренощуват някъде, ездачите изпичали месото на лагерния огън или го ядели сурово.

Този „специалитет“ се пренесъл в Русия, където се превърнало в „пържола тартар“.

2. Германците представят хамбургера на Америка

От Русия „специалитетът“ извървял пътя си до Германия, където свинско или говеждо се поставяло между две филии хляб. Тогава бургерът се отправил към Америка, чрез група имигранти плаващи на германски кораб от Хамбург до Ню Йорк. На борда пасажерите ядели смляно месо, което било подправено с лук и трохи.

Корабът често се озовавал до чуждестранни пристанища за известно време и се създавали сергии възползващи се от носталгията на имигрантите, като предлагали „пържоли в Хамбургски стил“

3. Фермер от Оклахома създава бургер хлебчето

Има много дебати относно къде в САЩ бил сервиран първият хамбургер, но изглежда всички се съгласяват, че Оскар Уебър Билби, фермер от Тулуза, Оклахома, бил първият човек, който сервира месото между хлебче.

И макар да има сведения за германски емигранти, които се хранели с кюфте от смляно месо между филии хляб, Оскар е първият известен човек, който слага месото върху питка. В този случай питките били направени от съпругата му Фани. По време на празненството му по случай 4 юли през 1891г. Оскар почерпил гостите си с новата храна и с това създал традиция, като ги предлагал всяка година. През 1933г. той прави заведение за хамбургери със сина си Лео, като то все още съществува и приготвя храната със същата скара, която била използвана за първия хамбургер.

4. И други народи имат своя версия на хамбургер

Може би САЩ консумира най-много хамбургери, но другите култури не биха позволили Америка да има своето без предизвикателство. В Кси-ан, Китай Ру Джиа Мо са изключително популярен местен деликатес. Направени са от смляно говеждо месо или по-често овнешко месо, изпечено на бавен огън , сервирано на тънко пшеничено хлебче с лютив сос.

5. Средностатистическия американец изяжда 100 хамбургера на година.

Приблизително 3 милиарда от тази храна се продава само в „McDonald’s“ и като добавите и другите вериги за бързо хранене, ресторанти и заведения, статистиката скача до 14 милиарда хамбургери, които се продават в САЩ само за една година.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here