Оставете колата, ходете пеша

Според изследвания на учени от САЩ, 30 минути ходене на ден може да ви помогне да сте здрав и да се чувствате по-добре. Ходенето, за да се смята за цялостно упражнение и да тренира в задоволителна степен, трябва да продължава около 60 минути всеки ден (без да се включва загрявката и последвалите стречинг упражнения).

Ето само част от положителните ефекти на ходенето пеша, в случай, че все още се съмнявате в ползите му:

Ходенето укрепва сърцето и белите дробове

Ходенето подобрява сърдечната и дихателната функция, така че е идеално упражнение за хора със сърдечни проблеми. Френски изследователи откриха, че само 20 минути вървене пеша на ден могат да помогнат на тези хора повече от всяка друга форма на упражнение.

Ходенето засилва имунната система

Последните проучвания в САЩ показват, че редовните физически упражнения засилват естествените защитни сили на организма. Същото важи и за ходенето, особено ако е системно.

Ходенето увеличава енергията

Както и издръжливостта ни, тъй като способства за освобождаване на ендорфините, за които се смята, че повлияват симптомите на депресията. Впрочем затова са известни като хормони на щастието.

Тренира всички мускули

Когато ходим цялото ни тяло е в движение, а колкото по-интензивно е темпото на ходене, толкова по-добре упражняваме мускулите си. Смяната на бързо с нормално ходене е чудесна комбинация.

Помага в контролирането на диабета

Упражненията като цяло и ходенето в частност влияят много положително върху хората с диабет, тъй като увеличава потреблението на калории, помага да се контролира теглото, нивата на кръвната захар и засилва метаболизма.

Забавя стареенето

Разходките забавят процеса на стареене, тъй като допринасят за дълголетието на клетките, неутрализират стреса и укрепват мускулите.

Засилва паметта

Според изследване на австралийски учени 2,5 часа ходене всяка седмица може значително да подобри паметта ви.

Ходенето в цифри

• 52% от населението в света ходи пеша много по-малко отколкото преди десет години.

• Обикновено ходенето е със средна скорост от 4-5 км/час, което означава, че за около 20 минути изминавате 1 км.

• Идеалната крачка е около 50 см.

• Средната норма изгорени калории при ходене пеша е 0,05 до 0,12 калории на минута на килограм телесно тегло. Така например мъж, който тежи 75 кг, за 30 минути изгаря около 112-270 калории.

ВАШЕТО МНЕНИЕ