Предимства и недостатъци на хранителните добавки 

Предимства и недостатъци на хранителните добавки 

Въпреки че има много спорове относно хранителните добавки в определени кръгове, в по-голямата си част те са напълно безопасни. Добавките и храната се използват отдавна и много от най-популярните храни, които вие и мен ядем всеки ден, съдържат поне няколко от тези съставки. Разбирането на предимствата и недостатъците на хранителните добавки, както и видовете добавки, ви помага да направите мъдър избор на храна.

Преглед на видовете хранителните добавки

Технически погледнато, хранителната добавка се отнася до всяко вещество, използвано при производството, обработката, опаковането, транспортирането или съхранението на храна. Вещество, използвано за конкретна цел, като подсладител, се нарича „директна добавка“ и обикновено е посочено на етикета на хранителните съставки. От друга страна, индиректните хранителни добавки са вещества, които попадат в храни в малки количества поради опаковане, съхранение или друга работа.

По принцип всичко, което естествено не е част от дадена храна, се счита за хранителна добавка. Добавките за оцветяване на храни са едни от най-често срещаните. Всичко, което съдържа изкуствено оцветяване, например, е в тази категория.

Изкуствените аромати също са изключително често срещани хранителни добавки. Ако се наслаждавате на бонбони, чипс, сода или някоя друга от така наречените нежелани храни, има вероятност да консумирате някои изкуствени аромати. Дори някои здравословни храни съдържат изкуствени ароматизатори. Всъщност не е нещо, за което да се тревожиш прекалено много.

Най-важните хранителни добавки са консерванти. Преди съвременното производство на храни е имало някои естествени вещества, използвани за консервиране на храната. И солта, и оцетът всъщност са ефективни консерванти за храна. Осоляването на риба и месо всъщност е една от най-старите техники за консервирането му.

И не на последно място са хранителните добавки, които приемаме като полезно допълнение от ежедневното си меню. В зависимост от здравословното състояние, възрастта, пола и състоянието на организма, хората приемат различни видове и количества хранителни добавки, които им доставят хранителни вещества като минерали, витамини, протеини, влакнини и други.

Хранителните добавки не са лекарства

Важно е да уточним, че съществува разлика между лекарствата и хранителните добавки. В България те се квалифицират като допълнение към балансирана диета за подобряване на здравето и тонуса. Хранителните добавки обаче не могат да заменят по никакъв начин пълноценното хранене. Самият термин “добавки” показва, че този продукт просто помага, допълва и обогатява вашата програма, допълвайки липсващите определени микроелементи, витамини и минерали.

Вредят ли хранителните добавки?

НЕ! Преди да бъде пусната на пазара за крайния потребител, всяка добавка трябва да премине редица тестове и анализи, които са строго регламентирани.

  • справка на упоменатите на етикета добавки, както и на самото им съдържание;
  • реални тестове за проверяване истинността на вписаните данни, които се отнасят за отделните съставки;
  • реализиране на безкомпромисен контрол върху хранителни добавки с нови непознати за пазара съставки;
  • при съмнения за полезността на дадена хранителна добавка, то тя незабавно бива изтеглена от пазара.

От къде да си закупите качествени хранителни добавки?

  • Търсете доказан магазин иили обект с продукти, който покрива и високия стандарт за предлагане на хранителни добавки;
  • Проверете репутацията на избраната марка преди да направите покупка;
  • Уверете се в качеството на суровините, които производителят е ползвал за направата на продукта;
  • Потърсете независими проучвания и изследвания, доказващи произхода и качеството на суровините.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here