5 причини всички да обичаме Тетрис

 

Блокчетата продължават да … хм, падат и падат? Преди повече от 30 години е излязла първата работеща версия на играта „Тетрис„, която е разбработена от руснака Алексей Пажитнов. Година по-късно, играта започнала да се комерсиализира с голяма скорост и става изключително популярна по света.

От „Tetris Blast“ рез „Tetris Attack“ до „Tetris Party“, играта се е съживявала през годините отново и отново като е заемала място почти във всяка една игрова система. Това са пет причина, поради които играта се завръща отново и отново.

Причина номер 1 – „Играта е вечна“

Независимо от възрастта не са нужни много обяснения как се играе Тетрис. Идеята на играта се схваща от играчите просто мигновено. Все пак е в природата на хората да се опитват да поставят нещата по местата им. И точно там лежи красотата на Тетрис. Подреди разнообразните падащи форми в редици и вече си схванал как се играе. Опитай да запълниш четири пълни редици и отбележи „Тетрис“, но каквото и да правиш не допускай блокчетата да достигнат до върха. Елегантният геймплей на играта продължава да замусква играчите в продължение на повече от две десетилетия.

Причина номер 2 – „Тетрис е просто пристрастителен“

Точно когато си мислиш че си увладял играта, „Тетрис“ преобръща всичко, пускайки блокчета с различни малки предмети, които увеличават скоростта на блокчетата, карайки те да играеш още и още. Пет часа и няколко стотин игри по-късно, ще се чудиш защо това се е случило.

Причина номер 3 – „Музиката те грабва“

„Тетрис“ можеше да излезе с ужасни приспивни мелодии или звуци, които да остареят прекалено бързо. Но не стана така. Вместо това играчите трябва се сдържат да не избухнат и да не  затанцуват руския танц Barnynyas(който включва много различни движения), слушайки звуците в играта. И всяка песен, която е способна да направи това – развеселявайки работата по фантастичния пъзел – е номер едно.

tetris-igraПричина номер 4 – „Тя е под номер 1 за корабокрушенците“

Ако бяхте прогонен на отдалечен самотен остров и ви беше позволено да вземете със себи си само една игра (с доживотен запас от батерии), коят игра бихте избрали? Най-често срещаният отговор на този хипотетичен въпрос е „Тетрис“, основно поради горепосочените причини и факта, че „Тетрис“ е игра, която може да се играе вечно. „Тетрис“ е префектното решение за прекарване на времето, ако живеете в изолация.

Причина номер 5 – „Това е най-великата игра на всички времена“

„Тетрис“ е далеч от най-вълнуващите и повлияващи игри правени някога. Всъщност тя е по-скоро елементарна. Но въпреки това играта е обявена за„най-добрата за всички времена“ от пресата и ентусиастите. Дори съоснователят на Apple Steve Wozniak казва така, а той знае това-онова за дизайна. Нищо чудно, че играта е била преиздавана повече от всяка друга игра – според Световните Рекорди на Гинес.

Споделете и вие, защо обичате тази игра?


1 мнение

  1. Лично аз винаги съм се кефел на тетриса. Още от онези преносими тетриси, които разнасяхме насам-натам и се хвалехме колко точки сме направили. Браво много добра публикация, изкефих се максимално.

ВАШЕТО МНЕНИЕ