Няколко часовника, които заслужават внимание

355
Интересни часовници

Horological Machine 2: часовникът на бъдещето

Да наречеш HM2 (Horological Machine No.2) просто часовник е все едно да кажеш, че Ферари е обикновена кола. Продуктите на швейцарския производител MB&F са известни като шедьоврите в технологичното изкуство. Гледайки ги, започваш да се чудиш – наистина ли това показва времето.

HM2 е автоматичен време измервателен уред, съставен от 340 микрочастици и 450 компонента. Лявата половина показва времето и био промените на луната, докато дясната отброява земните минути и часове. Устройството се препоръчва за хора с по-силни ръце. На пръв поглед моделът HM2 създава впечатление на излязъл от история на Жул Верн. Именно това е целта. Посланието на компанията производител е, че няма нищо лошо в това показването на времето да излезе извън установените норми. Така се изгражда идеята за една истинска иновация – внедряване на форми от изкуството в инженерен часовник.

Стремежът към комплексното овладяване тънкостите в часовникарството издигна отброяването на секундите и минутите на съвършено различно ниво. С това механизмът HM2 се оказва златна инвестиция. Устройствата на MB&F са инструментите на бъдещето. Тяхната специфична иновационна технология и многофункционалност помага много на науката и техниката.

От гледна точна на колекционера това са ненадминати по рода си устройства с часовников механизъм. Уникалният дизайн и здраво покритие внася елемент на креативност и ясно изразена мисия. Моделът се предлага в два различни цвята на цена 59 000 долара.

„Corum“ направи смела крачка към новите технологии на часовникарството

През 1980г. швейцарската часовникарска компания „Corum“ направи изключителен механизъм, който нарече „Golden bridge“. Златният мост е тънък и все още иновативен механизъм, който печели ценителите на добрите часовници вече 30 години. Сега компанията ни изненадва отново с нещо неочаквано – именно този механизъм през 2011г. се превърна в автоматичен. Новата ера за легендата ще бъде затворена в корпус от злато за световната си премиера.

Подобно на съществуващите часовници с „Golden bridge“, механизмът с 40ч. мощност резерв е поместен в тониран корпус, който за автоматичен часовник е с малко по-големи размери от стандарта – 37.2мм ширина и 51.8мм дължина. Направен е от 18-каратово бяло или розово злато. Коронката е сложена на гърба на часовника, където през сапфир кристал се наблюдава движението на механизма. Всъщност вниманието на наблюдаващия се централизира моментално около механизма чрез 4 различни форми сапфир кристал – не само в лицевата и задната част на часовника, а също от лявата и дясната страна на корпуса.

Завършвайки съвършената извита форма на корпуса за по-точно и комфортно прилягане на китката, компанията е заложила на качествена каишка от алигаторска кожа със златна закопчалка, чийто цвят отговаря на цвета на корпуса. „Corum Golden Bridge Automatic“ ще бъде произведен в  лимитирана серия от 130 часовника в розово злато и само 70 в бяло злато.

„Chaumet“ с часовник посветен на Шопен

Наскоро „Steinway & Sons“ представиха колекция уникални часовници, като превърнаха секундарника в метроном. Гениално нали? И има смисъл в това, следвайки факта, че компанията е главно производител на пиана.

Сега същия механизъм наблюдаваме да се използва в часовници на френската компания „Chaumet“. Те създават лимитирана серия в чест на Фредерик Франсоа Шопен, който би празнувал 200 си рожден ден тази година. А една от много основателните причини компанията да отдава чест точно на музикалния гений, е че Шопен създава последната си Мазурка през 1849г. в сградата с №12 на площад „Vendôme“, където в момента се намира главния салон на „Chaumet“.

Изработена в денди стил, тази версия е разиграна в три цвята, които да напомнят уникалния тон на музиката на Шопен. Докато бялата част от слонова кост и черния оникс, които декорират циферблата в допълнение с каишката изобразяват дизайнерска интерпретация на клавишите на пиано, синьото използвано за махалото от метронома е исторически цвят за „Chaumet“ и отговаря на прекомерната чувствителност на композитора към употребата на тъжните блус тонове (“blue note”). Можете да видите микро-метронома през стъкло в циферблата, поставен под центъра в лицевата част. „Dandy Edition Metronome“ ще бъде произведен в лимитирано количество от 100 часовника и ще бъде с 18-каратов златен корпус.

Най-малкото „Chaumet“ похвалва Жан-Марк Виедерехт, часовникаря отговорен за малкият детайл като част от механизма. С негова помощ часовника на „Chaumet“ е впечатляващ и уникален от дизайнерска гледна точка. Макар факта, че механизма не е проектиран специално за „Chaumet“, това не омаловажава ценността на лимитираната серия.

Ню Йорк вграден в часовник

Нововъведенията от швейцарската компания „DeWitt е часовник наречен „Twenty-8-Eight Regulator A.S.W„. Зашеметяващият часовник е с много технически усъвършенстван механизъм, както и дизайн и висок клас представяне, свързани с любовта на марката към американската ар деко естетика от 20-те години на миналия век. Циферблатът е предназначен да напомня ар деко сградите на Ню Йорк, като не е определено кое точно бетоново здание е изобразено, но идеята се схваща от пръв поглед. Това не е първият часовник с такава насоченост, но концепцията е толкова богата, че компанията може да разработи хиляди интерпретации въз основата на този дизайн.

Има изобилие от интересни малки детайли в часовника, които трудно могат да бъдат видени. Например, по-голямата част от циферблата е опушен сапфир кристал, който ви позволява да виждате механизма под него, но все пак не заличава наличието на циферблат. Той е композиран в мотив на сграда с голям отвор за тубийона, но все пак остава и съществена част от дизайна на елемента. Функциите на часовника включват индикатори за времето и мощност резерв.

Самият корпус е високо детайлизиран с ар деко декорация и е направен от 18-каратово розово злато. Прикачен е към кафява алигаторска каишка. Моят интерес се насочи към проектирания и произведен от самата компания DW8014 автоматичен механизъм с „Automatic Sequential Winding“ система (откъдето идва „A.S.W“), която не само дава на часовника пръстеновидния автоматичен ротор, също така има система за поддържане на оптималния въртящ момент на пружината, така че механизма да е по-точен по логичен начин. Автоматичния ротор ви позволява да имате по-добра видимост към наистина атрактивния механизъм, който е с мощност резерв от 72 часа.

Произведен в лимитирана серия от 250 часовника, „DeWitt Twenty-8-Eight Regulator A.S.W.“ ще се продава на цената от 260 000 швейцарски франка.

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here