Парфюми – 8 непознати факта за тях

Интересни факти за парфюмите

Изкуството на създаването на парфюми датира от времето на древните египтяни и оттогава в сферата е имало доста интересни метаморфози.

Днес ще Ви представим 8 от най-впечатляващите факти за парфюмите, така че продължавайте да четете …

 1. Странно вещество за парфюмни композиции: амбра е една от най-ценните суровини в парфюмерията, използвана като съставка с мирис, който е описан като океански и сладък.
  Но познайте откъде идва – може ли повръщаното от кита да е толкова ароматно?
  Днес маркови парфюми като Dolce & Gabbana’s Light Blue Escape to Panarea включва синтетични версии на тази рядка естествена съставка.
 2. Вие ползвате парфюма си може би грешно: често го слагате по кожата си.
  А идеална е косата – тя всъщност е най-доброто място за пръскане с парфюм. Пробвайте го няколко пъти с тестери в магазина и ще се убедите, че работи. Поради омазняването на скалпа, той действително ще запази аромата по-дълго, отколкото на кожата, защото косата разпръсква аромата по-лесно.
 3. Нашият нос забравя миризмата на парфюма, който ползваме всеки ден: очевидно носът ни свиква с аромата. И в един момент ние забравяме за нашата миризма…Съвет:  не прекалявайте с използваната доза аромат – мислете и за хората около вас.
 4. Една от най-удивителните съставки е мускусът:
  Знаете ли, че мускусът всъщност е мощна, червеникавокафява субстанция, отделяна от мъжкия елен?
  Тъй като налага унищожаването на застрашено животно, то днес рядко се използва за приготвянето на парфюм – вместо това парфюмеристите си служат с материали, които имитират традиционния мускус, например, синтетични суровини.
 5. Застраховка на нос за 1 милион долара наистина съществува: Jean Carles,, известен френски парфюмерист, който е създал аромати като Miss Dior, е застраховал носа си за един милион долара. Какъв нос, а!
 6. Жасмин – какво не знаете за него: много парфюми с миризма на жасмин всъщност се произвеждат с помощта със синтетичен материал, наречен индол, който се извлича от – познайте от какво – от каменовъглен катран. Когато се използва в ниска концентрация, той има сладка, флорална миризма.
  Такъв е парфюмът Jo Malone Orange Blossom Cologne.
 7. Скъп парфюм и още нещо: най-скъпият парфюм в света Clive Christian’s Imperial Majesty е на цена от 215 000 долара за 16,9 унции. Той е в кристална бутилчица Baccarat с 18-каратово злато и пет каратов диамант. Невероятен разкош, който е достъпен само за милионери.
 8. Този парфюм е вечната класика: става дума за Chanel No. 5 (цената му е 98 долара) – един от най-продаваните парфюми на всички времена. Той е дело на Коко Шанел.
  По нейно време всички парфюми били само от един аромат: на роза, на жасмин, на гардения… Те никак не били трайни и Коко Шанел наистина прави революция.Тя и парфюмеристът Ърнест Бо месеци наред експериментират и накрая на пазара се появява тази ароматна класика – Chanel No. 5, в която има 80 съставки, но се усещат най-много нюансите на бергамот, момина сълза, жасмин и сандалово дърво.
  Chanel No. 5 е първият парфюм, направен с алдехиди, синтетичен компонент на органично съединение, който просто мирише като сапун.

Вярваме, че научихте нови и интересни факти за парфюмите…

Споделете със свои приятели как се ползва правилно парфюма и имайте мяра като ползвате любимия си аромат.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here