iPad Pro (2018)

iPad Pro (2018) цени мнения

iPad Pro е един от най-добрите таблети в момента, но все пак не бързайте да продавате лаптопа си

Най-новото попълнение в семейството на Apple е без съмнение и най-доброто, което сме виждали от компанията до момента, когато става въпрос за таблети. Третото поколение Pro модел се отличава от предшественика си основно с бързината, качеството си на работата и многото и различни нови функции, които значително подобряват преживяването на потребителя. Разбира се трябва да отбележим и факта, че като цяло таблетът, който ще ви представя в днешното ревю многократно превъзхожда възможностите на другите таблети на компанията.

Самият той е разработен с идеята напълно да замени вашия личен лаптоп, но дали експрертите на Apple са се справили успешно със задачата?

Предстои да разберем.

Цената

Със „скромната“ стартова цена от 1780 лева в официален магазин на Apple, като тук говорим за по-малкия по размер от двата модела и без добавен слот за SIM карта, таблетът определено се нарежда и в класацията на най-скъпите таблети до момента.

Както вече споменах, инженерите на компанията са си поставили за цел таблетът да бъде толкова лек, удобен и лесен за навигиране и работа, че да замени напълно лапопа като ежедневно средство за работа.

Купи iPad Pro (2018) на ниска цена

Поддръжка на работа с мишка при iPad Pro (2018)

Има обаче някои негови характеристики, които възпрепятстват именно тази идея. Например доскоро таблетът не поддържаже мишка, без значение дали става дума за жични или не. Това предизвика недоволство сред потребителите, но с излизането на новия IOS 13 проблемът вече е окончателно премахнат. Въпреки това, ако си търсите нов лаптоп, който да е надежден, компактен и бърз, iPad Pro е напълно способен да оправдае очакванията ви.

Дизайн

Когато става въпрос за дизайн, таблетът изглежда симетричен, което радва окото и се вписва напълно в новите стандарти за дизайн на мобилни устройства, както и на телевизори. Самият таблет е красива комбинация между двете неща, което го прави изключително практичен.

Разработени са два размера на таблета, като единият е с големина от 11 инча, като той е точно толкова голям по размери като миналогодишния iPad Pro, който беше с големина на дисплея 10.5 инча. Другият е с големина на дисплея близо 13 инча, като размера му е с 15 процента по-тънък от този на миналогодишния голям модел, което е голям плюс.

Резултатът идва от заоблените краища и премахването на така наречените „брадички“, с които бе известен предишният модел за професионалисти на компанията. Така или иначе и двата размера споделят едни и същи функции и възможности, така че разлика в производителността не би трябвало да има.

По-големият модел изглежда масивен в ръката, но е лек и това създава усещането, че създаден за лесна употреба. За съжаление това няма как да се случи само с една ръка. Въпреки това дисплеят, с който може да се похвали по-голямата версия на устройството е феноменален и идеален за гледане на филми и използване от художници и дизайнери. Друга положителна черта на дизайна на новото поколение таблети е тяхната матова текстура, която ги прави много приятни на пипане.

Разлика със стария модел

Една от най-забележителните разлики между новото и предишните две поколения iPad Pro таблети е липсата на централния кръгъл „home“ бутон, снабден също така и с пръстов отпечатък. Всички нови мобилни устройства на компанията също нямат, така че не е особена изненада фактът, че вече и новото поколения на айпада за професионалисти го няма. Вместо него, в таблета са вградени същите технологии, които се използват и от новите поколения айфони, а именно – лицевото разпознаване. Сега то е включено и работи почти безпроблемно.

От компанията са се погрижили камерата и сензорите, които засичат лицето да имат възможността да го правят както във вертикален така и в хоризонтален режим. По този начин се улеснява много отключването на устройството, вместо постоянно да се налага да въртите таблета.

Повечето потребители споделят, че след продължително използване на лицевото разпознаване вече напълно са сигурни, че това е много по-доброто решение за отключване на устройството и това е бъдещето. Ако все пак сте фенове на пръстовия отпечатък има два варианта за вас.

Единият е просто да си закупите предишното поколение айпад, който сам по себе си е много добър избор, а второто решение, ако все пак държите да сте в крак с техниката, е да се снабдите със специален изкуствен бутон, който се прикрепя за порта за зареждане на третото поколение таблет. Не е особено практично, но е възможност ако сте фенове на пръстовия отпечатък и не сте готови все още да се разделите с отличителния белег на всеки айфон от другите телефони до въвеждането на новия дизайн, който дойде на мода с пускането на iPhone X преди две години.

Друга осезаема, но пак не изненадваща никого разлика при новия iPad Pro 2018 е липсата на жак за слушалки. Все пак тайно се надявахме промяната да не стане реалност, но за съжаление тя е факт. От компанията обясняват промяната, като изтъкват, че тя е била необходима, за да бъде изтънен дизайнът на устройството. Дали това е вярно или не така или иначе не можем да проверим. Освен това премахването на жака за слушалки от мобилните устройства е част от така наречерната „безжична“ политика на Apple. Нека само си припомним кога те обявиха тази своя политика.

Още на премиерата на iPhone 7 и iPhone 7 plus през 2016 година, от компанията обявиха, че се надяват с примера си да подтикнат и другите големи производители на мобилни устройства да ги последват в начинанието да бъдат премахнати жаковете от телефоните и да бъдат по-лесно интегрирани безжичните слушалки.

Към момента обаче качествените модели подобни слушалки на пазара са с твърде високи цени и това е причината не толкова потребители да пристъпят към закупуването им. Съответно едва сега другите два големи световни бранда Samsung и Huawei пускат на пазара първите си модели без жак. Примери са чисто новият Note 10 на Samsung и флагманът P30 Pro на китайския бранд.

Клавиатура за iPad Pro (2018)

Има още някои леки разлики, които само тези от вас, които са използвали или притежавали предишното поколение iPad Pro ще забележат. Една от тях е смяната на позицията на конектора, който ви дава възможност да скачите с таблета специално създадената за целта Apple клавиатура. Той сега се намира от задната част на айпада, а не отдолу, както е в предишния модел. Самата функционалност не се е променила особено, с тази разлика, че ако искате да използвате новия си айпад като лаптоп все пак ще трябва да се снабдите и с новата клавиатура, която може да намерите на цена от 300 лева. За съжаление не можете да използвате тази от миналото поколение таблети, което си е минус.

Все пак аз лично не съм впечатлен от представянето на клавиатурата. Самите бутони и съответно кейса, към който е прикрепена тя, са от материал, който много лесно се изтърква и е не особено приятен на пипане. Докато пишете почти не се издава звук, което лично за мен е по-скоро дразнещо, но това е все пак въпрос на вкус.

Клавиатурата работи добре, но все пак не предлага толкова много функции и бих ви препоръчал да се разровите малко в интернет, защото могат да се намерят доста добри алтернативи на Apple Keyboard. Засега те не са толкова много, но с течение на времето ще се предлагат все по-нови продукти, които успешно да конкурират оригиналните добавки на Apple.

Писалката на iPad Pro (2018)

Нека сега поговорим малко за най-вълнуващото устройство, което според мен е задължително при закупуването на какъвто и да е Apple таблет от серията Pro. Ако не желаете да го използвате то тогава почти няма смисъл да си купувате таблета за професионалисти, а можете спокойно да се ограничите до закупуването на някои от по-обикновените айпади на компанията. Става дума за не какво да е, а прословутия Apple Pencil.

Пропуснах да отбележа, че част от другите таблети на компанията също поддържат работа с писалката, но просто усещането не е същото. При iPad Pro нещата стоят по съвсем различен начин.ipad pro 2018 писалка второ поколение

Първото приятно подобрение, което веднага хваща окото е промененият дизайн и материал, от който е произведена писалката. Тя вече е матова, което я прави по-приятна на допир и съответно по-удобна за продължителна работа. При миналогодишният модел точно в горния край се намираше накрайникът за зареждане, който по доста странен и неестествен начин се включваше в iPad-а и за около 30 секунди се зареждаше с достатъчно енергия за около един час продължителна работа.

Това вече е история. С новата писалка специалистите на Apple са разработили нов метод, не само за зареждане, но и за удобно прикрепяне.

Решението е просто, удобно и практично. На горната страна на таблета е поставен магнит, за когото много лесно се прикрепя писалката. Това става само при Apple Pencil 2 и за жалост е неприложимо при по-старата версия. Същото важи и за всички останали таблети на компанията, защото само моделът за професионалисти от 2018 година има вградени магнити. Те от своя страна са достатъчно мощни и позволяват на таблета да се прикрепя към хладилника ви или друг тип подобни повърхности, което би могло да се окаже доста удобно. Проведени са множество тестове и магнитите са достатъчно мощни, за да задържат писалката при силни раздрусвания, така че няма от какво да се притеснявате.

Самият пенсил вече се зарежда автоматично щом бъде поставен върху магнита и това се случва само за 15 секунди (за толкова време се зарежда за около 1 час работа), което е много добре. Друга положителна черта е възможността, когато използвате писалката да чукнете веднъж или два пъти върху нея, за да се прехвърлите много по-лесно от режим писане към гума или обратно. Този тип настройки на писалката за напълно програмируеми. Батерията споед компанията може да издържи около 12 часа с едно зареждане, но това може да се каже, че е леко спорно. При този тест сме имали различни резултати, но това така или иначе не е проблем предвид лесното му зареждане.

Още един приятен детайл е, че ако натиснете екрана на айпада с писалката, веднага ще ви се отвори вграденото приложение за водене на записки. Това е изключително полезно в случай, че желаете бързо да запишете нещо като телефонен номер или адрес.

Колко струва писалката за iPad Pro (2018)?

Тези подобрения обаче си имат своята цена и ако и вие желаете да се сдобите с новия Apple Pencil ще трява да се разделите с 300 лева, което е с 50 лева повече от цената на предишното поколение пенсил. Разбира се използването на писалката значително ще подобри работата ви или най-малкото ще я направи по-приятна. Държа да отбележа, че към момента това е най-добрият стилус за таблети и се нарежда сред челните места при тези за всякакъв тип устройства. За неговата прецизност спомага много и качеството на дисплея, както и неговите характеристики, за които ще говорим малко по-късно в ревюто.

USB Type-C порт

iPad Pro от 2018 година е първият таблет на компанията, които вече е с USB Type C порт за зареждане, вместо със стандартния Lightning port, който Apple все още използват за мобилните си устройства. Това е едно от най-големите подобрения и значително ще промени начина по който виждаме таблетите като бъдещи заместители на лаптопа.

Сега вече можете да използвате всички USB-C устройства, като например флашка, на която лесно да си прехвърлите снимките или пък можете да свържете таблета с монитор и да работите на още по-голям екран. Вече и с наличния mouse support усещането на работа значително се доближава до това при работа с лаптоп.

Екранът на iPad Pro (2018)

Дойде време да поговорим малко и за дисплея и неговите характеристики. Той е сам по себе си умопомрачителен, изпозвайки Liqid Retina LCD технология, много подобна на тези изпозвана при iPhone XS. Моделът с 12.9 инчовия дисплей предлага 2,732 x 2,048 резолюция, докато 11 инчовият модел идва с 2,388 x 1,668. ProMotion технологията, която бе вградена и при миналогодишното поколение, предлага възможността опреснителната честота на екрана да достигне невероятните 120Hz. При толкова висока честота скролването по екрана е изключително плавно и това е една от причините Apple Pencil да работи толкова добре. Самият дисплей е с леко изпържени цветове и черният цвят не е така дълбок и плътен както при iPhone XS, но това лично за мен не е проблем. Все пак таблетът е с LCD, а не с OLED подсветка.

Флагманите на компанията при мобилните устройства- iPhone XS и iPhone XS Max се радват на ненадмината мощност и прецизност на работа благодарение на техният А12 Bionic процесор. При последното поколение на таблетите от Pro серията, от компанията са решили да подобрят чипа. Сега той се води А12X. Също като при дисплея няма никакъв проблем да зареждате и най-тежките игри и те пак ще вървят плавно без прекъсване. Освен това таблетът се справя успешно и с мултитаскингът, което е много важно, когато трябва да прехвърляте файлове или графични изображения от едно приложение към друго.

От Apple са направили изявление, че таблетът може да покаже по-добри резултати, когато става въпрос за графично представяне дори от конзолата за игри на Microsoft-Xbox One. Това е много възможно, но все пак няма как ние крайните потребители да преценим доколко е вярно това твърдение. Засега има някои много добри игри в App Store (Civilization 6), но нито една от тях не е достатъчно предизвикателна за таблета, за да се разгърне пълният му потенциал.

Памет

iPad Pro от 2018 година идва с няколко възможности за количество вградена памет. Стоковият модел идва с 64 GB, като за съжаление от компанията не са прибавили слот за допълнителна карта с още памет, ако искате да си заредите такава. Вместо това можете да се разровите малко в джоба си за моделът с 256 GB, а ако и това не стига, за първи път има възможност да си закупите и вариант с 1TB. Изборът е изцяло ваш.

От компанията не споменаха много за камерата на таблета, но все пак трябва да обърнем внимание и на нея. Ясно е, че телефонът ви вероятно прави по-добри снимки и няма да разнасяте таблета постоянно с вас. Все пак се използва за някои полезни и забавни приложения, затова си струва да я споменем.

Отзад имаме 12-мегапикселова с f/1.8 бленда, която поддържа новата технология за Smart HDR. Технологията бе първо представена с излизането на iPhone XS и XS Max.
Отпред имаме 7-мегапикселова TrueDepth камера, която върши прекрасна работа като камера за селфита или когато разговаряте с някого по видео чат. Можете също така да създавате Animojis и Memojis, които бяха представени за първи път преди две години с излизането на iPhone X.

Можете да си закупите или инсталирате безплатно множество полезни приложения за таблета, с които да тествате добавената реалност. Тази технология се развива много през последните години и е достигнала много високо ниво на прецизност. Едно такова приложение например е Plantale. С него имате възможността да разгледате и разучите подробно анатомията на растенията и да си създадете собствен екземпляр.

Приложението е много подходящо за деца и възрастни, а хубавата част е, че можете да откриете много такива подобни апликации с добавена реалност в App Store.

Батерия и издръжливост

Стигнахме и до въпроса за батерията. От компанията на уверяват, че айпада може лесно да издържи през целия ден и е вярно. Ако го използвате за сериали в Netflix ще бъдете приятно изненадани, защото батерията ще падне само до около 75 процента за пет часа гледане, ако е била на пълен заряд. Тестовете ни показаха, че ако го използвате по максимум един или два часа на ден, лесно можете да издържите няколко дни с едно зареждане. Ако възнамерявате наистина да замените вашия лаптоп с устройството и работите по около осем до десет часа, ще ви се налага ежедневно зареждане.

На айпада обаче му е нужно време да се зареди напълно. При тестовете за зареждане от 26 до 95 процента на него му бяха необходими два пълни часа. Надявахме се да е по-бърз, но за съжаление подобрения се очакват при следващите модели на компанията.

Като цяло ако сте фенове на марката, новият айпад може да се окаже една много добра дългосрочна инвестиция. Независимо дали се занимавате с рисуване, писане или просто имате нужда от малко релакс, новият iPad Pro е идеален за целта. Към момента това е най-добрият таблет на пазара и с малко повече леки софтуерни промени, може да се окаже и много надежден, бърз и компактен лаптоп. Разбира се трябва да се има в предвид и цената, но таблетът определено си заслужава.

За повече подробности относно закупуването на таблета, аксесоарите и гаранцията към него можете да прочетете на сайта на Apple.

Ако все пак сте си фенове на Android бих ви препоръчал да разгледате Samsung Galaxy Tab S4, който също предлага много функции. Във всеки случай изборът стои изцяло във вашите ръце.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here