Човешкото IQ се променя най-интензивно през тийнейджърските години

489
Какво да правим, за да имаме високо IQ

Изследване показва че коефициентът на интелигентност (IQ) при подрастващите се променя най-често през пубертета

Няма родител, който да не изпитва ужас, когато детето му започне да навлиза в тинейджърска възраст. Започват разногласия у дома, караници, вечерни часове, бунтуване срещу ограничаване на личното пространство. Детето започва все по-явно да търси своята индивидуалност, докато я открие тя приема различни форми, които малко или много смущават майката и таткото.

Научни изследвания доказаха, че мозъкът на юношите търпи доста интензивни промени в тази възраст.

Учените установиха след поредица от проучвания и провеждани експерименти, че мозъкът на подрастващите търпи по-чести промени, отколкото в останалите възрастови периоди на хората. До скоро се приемаше твърдението, че процесите на развиване на мозъка и умствената дейност протичат равномерно и поетапно. Оказва се, че при децата на възраст между 13 и 19 години не е точно така.

Умствените ни възможности не са постоянна величина“ твърди Робърт Стърнберг от университета в Оклахома. „Хората, които упражняват по-интензивна умствена дейност имат по-добре развито логическо мислене , отколкото тези, които белят картофи по цял ден„. Интелигентността се влияе от различни фактори в ежедневието ни, но най-вече от работата, която вършим през по-голямата част от деня.

Сю Рамсден от университета в Лондон провежда изследване през 2004 г. в което участват 33 ученици отличници на възраст от 12 до 16 години. Четири години по-късно тя отново събира същата група деца за проверка на интелекта им. Рамсден анализира мозъците им с помощта на магнитен резонанс.

Средностатистически, повечето деца дават почти същите отговори като преди 4 години, при една част се наблюдава повишение на IQ-то , а при останалата – понижение. Обикновено юношите се делят на три групи – с високо, средни и ниско IQ.

Последните пораждат тревога в учените.

Сканирането на мозъка открива, че при подрастващите настъпват промени в плътността на нервите и някои мозъчни клетки, които влияят върху концентрацията, настроението и личната мотивация. Настъпват изменения и във познавателното IQ – паметта, езиковите знания, математическата логика и в цялост общата култура. Способността за вземане на решения в стресова ситуация също търпи изменения, при едни в положителна, при други в отрицателна посока. Както се споменава по-горе статията – това е тясно обвързано с дейността, която се упражнява през по-голямата част от деня.

Ако тинейджърът чете книги и образователни списания, умственото напредване е гарантирано. Но ако денят му минава в гледане на безсмислени предавания и обновяване на статуса в социалните мрежи, умът остава в застой. Това разбира се далече не означава, че в бъдеще, когато настъпи по-зрелият период, порасналото вече дете ще бъде със забавено мислене.

Има основания да се вярва, че някои видео игри също спомагат за стимулиране на стратегическия тип мислене.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here