История на появата на парфюмите в света

История на парфюмите

Всеки ден ползваме парфюми и се обгръщаме в ароматен облак… но дали знаем тяхната история?

Няколко любопитни факта за парфюмите

Парфюмът е на хиляди години, налице са доказателства за първите създадени парфюми от Древен Египет, Месопотамия и Кипър. Английската дума „парфюм“ идва от латинската „perfume“, което означава „through smoke.“ Едно от най-старите сведения за използване на ароматите е свързано с изгарянето на тамян и ароматни билки при религиозни служби. Обаче хората бързо откриват романтичния потенциал на парфюма и той е използван за съблазняване.

Древните египтяни били първите, които включили парфюма в своята култура, следвани от древните китайци, индуисти, израелтяни, картагенци, араби, гърци и римляни.

Най-старият парфюм

Най-старите парфюми, намерени някога, са открити от археолозите в Кипър. Те са на повече от  4 000 години. Клинописен артефаст от Месопотамия, датиращ от повече от 3 000 години, идентифицира жена на име Tapputi като първият регистриран производител на парфюми. Но парфюмите се ползват активно и в Индия по онова време.

Най-ранното използване на парфюмни флакони е определено в Египет около 1 000 г. пр.н.е. Египтяните изобретили стъклените флакони за тяхното съхранение.

Персийските и арабските химици са с важен принос за кодифицирането на производството на парфюми. По този начин употребата им се разпространява в целия свят през античността. Възходът на християнството обаче води до спад в използването на парфюмите през мрачните средновековни векове. Само мюсюлманският свят поддържа живите традиции на създаването и употребата на парфюмите през това време. Така и спомага за тяхното възраждане  и оформянето на международната търговия с аромати.

През 16-ти век популярността на парфюма избухва във Франция, най-вече сред аристокрацията и кралете. С помощта на законите на Луи XV, всичко се парфюмира: мебели, ръкавици и всякакво облекло.

Одеколон

И още нещо – през 18-ти век се изобретява одеколонът, който дава  силен тласък на парфюмерийната индустрия да продължи да се развива напред. Одеколонът се използва широкоспектърно. Например, във водата за баня, за клизми и дори го консумирали във вино или  на капки върху бучка захар.

Дезодорант

По-късно се появява на пазара и дезодоранта, който е доста по-евтин вариант на парфюмите за маскиране на неприятната миризма от тялото (практика, датираща от древните египтяни и гърци). За разлика от днешните дезодоранти на ролка, стик или аерозол, дезодорантът на базата на цинк първоначално се е продавал като крем, който се нанасял върху подмишниците с пръсти.

А знаете ли, че първият антиперспирант се е появил на сцената през 1903 г., като използва алуминиеви соли, за да блокира порите и да потиска потенето?

В наши дни на пазара има много парфюми, дезодорантите и антиперспиранти.

Със сигурност, едно време само богатите са ползвали нишови парфюми, а днес всички хора се радват на тях, въпреки че някои остават безумно скъпи. Това се дължи не само на съдържанието им, а и на флакона, в който се продават.

Продажбата на парфюми бележи високи нива през 21-ви век. Още през 20-ти век дизайнерите на дрехи започват да продават свои собствени марки аромати, а после почти всяка знаменитост иска да има собствен парфюм с името си. Това наистина е добър ход и хората се радват да имат аромата на своя идол. Така парфюмерийната индустрия си остава на върха на продажбите.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here