Как да изберем правилната боя за коса?

каква боя за коса

Изборът на боя за коса е важна тема, по която трябва да се информираме преди да подходим спонтанно към покупката. За да избегнем момента, в който държим няколко кутии с боя в магазина и се опитваме да разберем каква всъщност е разликата между всичките, има няколко ключови неща, които трябва да знаем. В тази статия ще разкрием как с избора на правилната боя, ние можем да си подарим лесно, красиво и безопасно боядисана коса.

Боядисване вкъщи или в салон?

Въпреки, че професионалната грижа е най-добрия начин да сме сигурни, че нищо няма да се обърка (в повечето случаи), има и много ползи от това да изберем да се боядисаме сами вкъщи. Несъмнено е голямо удобство да можем да се боядисаме без да излизаме от дома си и да го сторим в удобен за нас час. Така докато попива боята, можем да свършим и малко къщна работа или да се насладим на тишина и релакс. Това също ни спестява време и пари по салони. Колко може да бъде трудно да сложим една боя?

Боядисването вкъщи не винаги е толкова невъзможна задача, колкото може би си мислим. Но не трябва и да бъде подценявана. Особено ако имаме по-дълга или гъста коса, може да бъде трудно да покрием навсякъде и то равномерно. В този случай, можем да привикаме някоя приятелка или който е свободен вкъщи като помощник. Ако не с нанасянето на боята, то поне за външна гледна точка за да разберем дали успяваме да покрием навсякъде. Когато се боядисваме сами вкъщи, трябва внимателно да следваме конкретните упътвания на кутията за боя, която сме избрали. Ако я оставим твърде дълго в косата, това може да навреди на косъма и да го изтощи, но ако я оставим твърде кратко или не сме нанесли достатъчно, то цялата програма може да не пожъне никакъв успех и да трябва да започнем отначало.

Какво да гледаме при избор на боя за коса?

Щадяща формула

За да гарантираме, че процесът по боядисване ще мине гладко, трябва да се снабдим с боя, която да е щадяща към косъма и скалпа. Където е възможно, избягвайте силните химически вещества и неизвестните съставки. Ако не сте сигурни дали боята може да бъде опасна или ако имате някакви алергии, бъдете внимателни и се консултирайте с фризьор или друго запознато лице преди да я използвате.

Издръжливост

От ключово значение е боята, която избираме да бъде издръжлива. Дори и да се справяме блестящо с боядисването или много да обичаме да си говорим с фризьорката, вероятно не ни влиза в плановете да се занимаваме с това всяка седмица. Освен в случаите, в които искаме да експериментираме с временна боя, няма друга причина да предпочетем боя за коса, която ще се изсветли едва след едва няколко измивания.

Цвят, подхождащ на личния стил

Изборът на правилния цвят може да бъде объркващо, но и вълнуващо предизвикателство. Конкретни неща, които да съобразим при избора на цвят могат да са цвета на очите ни, тенът на кожата и дори цветът на вените. Експерти в цветова теория наблюдават, че най-сполучливите комбинации за хора със светла кожа и синьо-лилавеещи вени са русите, кестенявите или пастелните прически. За по-тъмна кожа със зелени вени стоят красиво червената коса или други ярки и ненатурални цветове.

Гардеробът ни също може да окаже значение при избора на цвят за косата, особено при по-ярките оттенъци. Опитайте се да си се представите в някои от любимите си дрехи с новата коса за да бъдете сигурни, че промяната ще е подходяща и няма да трябва с новата коса да се снабдяваме и с цял нов гардероб (освен ако не целим това). В цветовете, както и в стила търсете максимална хармония или много ярък контраст. Всичко останало и по средата между двете няма да бъде толкова ефикасно и рискува да бъде несъвместимо.

Видове боя за коса

Перманентна

Перманентната боя е стандартният избор ако искаме цветът на косата ни да бъде силен и богат. Тя е правилното решение ако сме се убедили, че искаме този конкретен цвят и сме готови за промяната. Перманентната боя съдържа повече химични вещества и затова не се препоръчва да се правят чести боядисвания или промени с нея.

Временна

Ако за първи път се боядисваме сами или пробваме с нов цвят, за който още не сме напълно сигурни дали ще ни отива, то временните бои носят решение на всички проблеми. Те не изглеждат по-малко реалистични или качествени и могат да донесат невероятни резултати. Подходящи са също и ако обичаме да сменяме цвета на косата си по-често или ако не можем да решим между няколко опции – временната боя носи удобство и е също толкова красива, колкото перманентната. Този вид боя обикновено е и по-щадящ към косъма, тъй като при него предимно се използват натурални продукти.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here