Как да изберем правилния хард диск, съветват Ardes.bg

качествен хард диск

Има различни видове хард дискове и изборът понякога е доста объркващ и непосилен за незапознатите с особеностите на HDD потребители. Ето защо по-долу ние, от ИТ онлайн магазин за техника Ардес, ще се опитаме да внесем малко повече светлина в тунела и да Ви покажем основните особености при избора.

Какво представляват хард дисковете

Това са малките 3,5” инчови плоски правоъгълни твърди устройства, предназначени за съхранение на различни видове информация – клипове, картинки, програми, филми, музика, игри и т.н. Всичко, което може да се използва на компютъра, се съхранява преди това точно в хард диск от Ardes.bg. Той може да има различен капацитет за вместимост, като съвременните решения са с минимум няколкостотин гигабайта, достигащи до няколко терабайта памет.

В основата на хард дисковете стоят една или няколко магнитни плочи, които се намират една над друга, а помежду им е разположена магнитната глава, която чете записаната върху плочите информация. Те са захванати по средата от т.нар. шпиндел, който се върти с висока скорост и позволява на четящата глава по-бързо и ефективно да намира информацията върху тях и да я предава на системата за обработка.

Какви видове има

Основно са достъпни SSD (Solid State Drive) и HDD (Hard Disk Drive). Реално, предназначението и на двата вида е едно и също, но SSD решава проблемите на HDD. Тоест, основните недостатъци на хард дисковете са, че имат механично въртящи се плочи и механично движеща се четяща глава, което прави самото устройство много уязвимо при удари и сътресения. От друга страна, не може да осигури тази висока скорост за предаване на данните, както SSD и е значително по-шумен при своята работа.

SSD от своя страна представлява същия на външен вид правоъгълен корпус, но във вътрешността му липсват каквито и да е механични движения. Той също може да осигури много голям капацитет на паметта и доста по-висока скорост за четене и предаване на информацията. Ето защо, днес са разпространени повече хард дисковете от типа SSD.

Съществуват още външни и вътрешни видове за лаптопи, за компютри, за смартфони, за сървъри, чийто капацитет може да достига до 1ТВ, 2ТВ, а защо не и 4ТВ.

Как да изберете правилния

След като вече познавате особеностите на отделните видове хард дискове, време е да пристъпим и към особеностите в избора:

  • Определете форм-фактора – достъпни са два: 3,5” и 2,5”. Важно е да определите с кой от тях работи съответната система;
  • Обемът на капацитета – размерът на видео- и графичните файлове постоянно се увеличава, така че желанието за по-голям капацитет на паметта е основателно;
  • При покупка на над 2 ТВ памет, се уверете, че SATA контролерът на дънната платка поддържа подобен капацитет.

В зависимост от техните характеристики се определят цените им.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here