6 съвета при избор на хостинг компания

хостинг

Изборът на хостинг компания, е жизнено важен при публикуването на дигитален проект. Има толкова много различни аспекти, които трябва да имате в предвид – от сигурност до време за поддръжка. Трудно е да изберете измежду хилядите хостинг компании, които предлагат привидно еднакви услуги.

Но всъщност, има метод, който ще ви помогне да се справите с цялата тази бъркотия. Говорихме с браншови експерти относно това, на какви марки трябва да обърнем внимание когато избираме хостинг компания.

 1. Оценете и разберете какви са вашите хостинг нужди

Първо, трябва да знаете какви са изискванията ви за онлайн компания.

Най-важното е да сте си изградили поне груба представа за това, какви ресурси ще са ви необходими, за да поддържате сайта активен. Ще ви бъде изключително полезно, ако започнете с оценка на дневните посетители.

Ако нямате дори и най-малка представа относно това, колко посетители на ден ще има вашия проект, вие или ще плащате твърде много за ненужно голям (и съответно скъп) сървър, или точно обратното – ще плащате твърде малко за сървър, неспособен да издържи на дневния трафик от потребители, който вашият сайт или приложение генерира.

 1. Разгледайте внимателно мерките за сигурност

Киберсигурността е изключително важна, независимо дали сте малка или голяма компания. Щом става дума за избирането на хостинг, трябва да разгледате неговите данни за сигурност и протоколите, които имат за защита срещу кибератаки под всички техни форми. Много сайтове на компании са били сваляни заради DDoS (Атака за отказ на услуга) атаки, включително Amazon, New York Times, Airbnb, GitHub, Pinterest, както и WIRED. Компаниите трябва да са сигурни, че са избрали хостинг, който предлага защита от DDoS, както и други услуги за защита, като firewall и криптиране.

Ако възнамерявате да споделяте потребителски данни с вашия хостинг трябва да сте сигурни, че отговаряте на Общите (условия) регламенти за защита на данните. Както посочва Общия регламент за защита на данните, компания може да бъде държана отговорна за споделяне на лични данни с несъответстващи трети страни.

 1. Проверете инфраструктурата

Състоянието и силата на инфраструктурата на дадена хостинг компания е изключително важна. В днешно време е лесно да изградиш сървър и да започнеш да хостваш сайтове на различни хора „трудното е, да го правиш добре“. Разликата между най-добрия и останалите е инфраструктурата, на която лежи.

Изброили сме няколко въпроса, които бизнесите трябва да задават на потенциалните хостинг компании, относно тяхната инфраструктура.

 • Колко uplink предавателя има компанията на всяка хостинг локация?
 • Каква е общата честотна лента, която компанията има на всяка хостинг локация? Това ще ви помогне да определите добрата производителност.
 • Каква е тяхната мрежова топология? Тук търсим съкращение, за предпочитане е да е с различни предаватели, за да се подсигури работата на сървъра.
 • Колко партньора има компанията? Обикновено, колкото повече партньори има компанията толкова е по-ниска цената за транзит на IP адрес, по-добро потребителско изживяване, както и устойчивост на мрежата.
 • Компанията предлага ли отделни връзки/линии за да осигури повече надеждност и сигурност? Този въпрос не е задължителен, но пък е бонус.

Последен, но не и по важност, Географското разположение на хостинг центровете също влияе на способността им да служат на потребителите. Затова, ако преобладаващите ви потребители са главно от САЩ е най-добре да се придържате към хостинг, който използва сървъри в САЩ или гео IP локация, отговаряща на района.

 1. Фактор в Мащабируемост (Scalability)

Мащабируемост е друг ключов фактор, който трябва да се има в предвид, тъй като вашите изисквания (в които вече трябва да сте сигурни още преди да започнете търсенето, както споменахме по-рано) може да се променят. Когато тези промени се появят, не искате да бъдете принудени да смените вашия хостинг.

Вместо това, ще е най-мъдро да изберете хостинг, който ще може да издържи вашия растеж. Мащабът на потенциални хостинг компании, трябва да бъде високо ценен. Ние всички планираме да разрастваме своите бизнеси. Важно е да имаме партньор, който да е достатъчно гъвкав, за да може да подпомага нашето разрастване, като предлага устойчивост на нашия „глад за ресурси“.

 1. Имайте в предвид специализираните хостинг компании

Някои хостинг компании приветстват с отворени обятия всякакви бизнеси без значение, с какво се занимават нито, каква технология използват, но някои са избрали конкретна ниша и са се специализирали в това да работят с марки, които използват конкретна технология или работят в определена индустрия. Различните марки, трябва да имат в предвид бизнеса, над който се е фокусирала хостинг компанията, за да разберат дали той съвпада с техния бизнес и технология.

Определете дали хостинга е фокусиран върху конкретния размер на вашия бизнес или върху технологиите, които използвате, за да поддържате своя уебсайт. Управляваните хостинги които ви помагат да управлявате представянето на слоя на приложението (като например WordPress, OpenCart, Adobe Experience Manager, или Sitecore) често включват продукти и характеристики за представяне, които могат да ви дадат предимство пред общия хостинг.

Четете добре върху какво залага дадения хостинг, който избирате и къде е добър – дали вашата платформа, върху която е изграден сайта ви ще се “чувства добре” там.

 1. Научете се да плувате преди да скочите в дълбокото

Мъдро е да запомните това, че изборът на добра хостинг компания, не трябва да е импулсивен или изцяло базиран на това колко продажби има компанията. В някои случаи, компанията дори може да ви предложи да изпробвате услугите им, което е опция, която трябва да имате в предвид преди да направите следващата крачка.

Въпреки че можете да направите старателна проверка по точките, които споменахме по-рано, най-лесният начин да определите дали един хостинг е добър, е да клонирате сайта си и да го качите на дадения хостинг. По този начин, ще изпробвате дали представянето на хостинга отговаря на вашите нужди.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here