Избор на ограда

оградни пана

В България през последните години става все по-модерно да се живее в затворен комплекс или собствена фамилна къща. Наред с много други предимства на този тип жилища, наличието на двор, в който можем да се насладим на директната връзка с природата, е сред най-обичаните „екстри“. За да бъде пълно удоволствието обаче, е необходимо да се погрижим за сигурността и защитата на личното пространство на нашата собственост, което се постига с качествена ограда.

Металните оградни панели в момента са най-популярното решение, използвано за ограничаване на достъпа и възможността за навлизане в личното ни пространство в двора или градината. За разлика от традиционните евтини мрежи, те са много по-издръжливи и могат да изпълняват и декоративна функция. Безспорното предимство е и лесният и бърз монтаж, както и относително ниската цена.

Оградните пана на пазара се различават по външен вид и характеристики, което значително влияе върху цената на тяхното закупуване и монтиране. Те могат да бъдат постоянни или временни, плътни или перфорирани, изработени от дърво или метал и имат други елементи, като порта. Ключовите фактори при оценката на цената на оградата са дължината и височината на оградата и броят на колоните, свързващи всяка секция. За да се ориентираме в изобилието от предлагани оградни системи на българския пазар, се консултирахме със специалистите от ogradnipana.bg, с помощта на които подготвихме този материал.

Видове панелни огради

Панелите за ограда могат да бъдат изработени от дърво или метал, което е от ключово значение за издръжливостта и бъдещата поддръжка на оградата.

Дървени огради

Оградите от дърво придават на градината по-домашен характер и правят околността на къщата по-уютна, като я доближават максимално до природата. Те обаче имат редица недостатъци, за които трябва да сте наясно, преди да направите покупка. Панелните огради от този тип не трябва да влизат в пряк контакт със земята, така че е препоръчително да се изгради бетонна основа и да се използват метални колони. Панелите изискват редовно импрегниране, за да предпазят дървото от влага, вредители, слънчева светлина и температурни колебания. Ако използвате дъски от иглолистна дървесина, можете да очаквате видими петна от смола след няколко години.

Метални оградни пана

Те са много по-популярни от дървените огради и плетените мрежи заради практичните си характеристики, особено високата им издръжливост и устойчивост на мухъл и плесени. Обикновено са изработени от стомана или по-скъп алуминий и имат слой боя или лак, който ги предпазва от механични повреди и вредното въздействие на атмосферните условия. Дори ако с течение на времето по металната ограда се появят драскотини, ръжда или малки петна, достатъчно е да нанесете специален лак, за да изглежда почти нова.

От какво зависи цената на металните оградни пана?

Височина на оградата – логично – колкото по-голямо количество материал се използва за изработка на паното, толкова повече плащаме за оградата. Стандартните оферти обикновено включват няколко различни височини, но можете да изберете панели, изработени по размер, което увеличава общата цена на инвестицията.

Метод за защита от корозия – оградата може да бъде само горещо поцинкована или допълнително прахово боядисана. Използването на по-добро, но и по-скъпо решение, ще удължи живота на вашата ограда и ще ви позволи напълно да премахнете необходимостта сами да импрегнирате панелите, както при дървото.

Дебелина и качество на метала – за популярни ажурни огради можете да изберете 2D или 3D модели. Първите, известни още като мрежови панели, обикновено са направени от единични проводници с диаметър 6-8 милиметра. Много по-евтините 3D панели са по-компактни и имат диаметър 4-5 мм.

Бетонна основа – повишава стабилността на панелните огради и понякога е необходима (най-често при наклонени или парцели с нестабилна повърхност).

Цвят на оградата – посочен при прахово боядисване. Зелените, черните и сивите панели са много по-евтини от оградите, покрити с нестандартни цветове.

Колко струва монтирането на оградни панели?

Ако решим да изградим оградна система с метални пана, можем да закупим точния брой панели по поръчка от магазин с идеята да я монтираме сами, или да поръчаме цялата ограда директно от производител или дистрибутор. Цените зависят от височината на оградата, качеството на материала, цвета и, ако е необходим монтаж, характеристиките на парцела. Разходите за монтаж може да бъдат включени в цената на оградните панели, ако предварително договорите това с доставчика.

Как се изчислява цената на оградата?

Прогнозната цена за изграждане на нова ограда от оградни пана може да се изчисли с помощта на калкулатор или специален формуляр, който някои магазини са публикували в уебсайта си. В този случай също трябва да изберем параметри като тип ограда, дължина, височина и дебелина, метод на обработка на повърхността, цвят и брой колони. Обикновено в същите магазини могат да се поръчат и други артикули, като звънец и пощенска кутия, прикрепена към оградата.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here