За първи път в планината? Спазвай тези правила

на разходка в планината

Има разлика между ходенето в планината и изкачването на планини. По-голямата част от българите са били в планината поне веднъж, но по-малко хора обичат туризъм и се чувстват малко като риба в планината.

Ако никога досега не сте били на поход в планината, но планинският туризъм привлича вниманието ви, не се обезкуражавайте. С колегите от Pohod.eu сме подготвили серия от съвети, които могат да бъдат полезни за всеки начинаещ алпинист:

  1. Обърни внимание на оборудването

Ако никога не сте изкачвали планина, обърнете голямо внимание на екипировката, която ще използвате по върховете и планинските склонове. През летните месеци и през септември времето е благоприятно за туризъм, а много ниските температури са рядкост. Ако не можете да спазвате правилото за трите слоя (поради липса на пари или защото все още не знаете от какво имате нужда), не се обезкуражавайте, но избягвайте памука, не удължавайте периода, когато правите импровизации на планината. Вместо това не ходете в планината без подходяща планинска палатка (ако ще спите на палатка, а не на вила) и (много важно!) без качествени планински обувки. Не искаме да се паникьосваме, но подходящият чифт ботуши може да спаси живота ви.

  1. Обяви, че излизаш на поход и съобщи маршрута

Никога не препоръчваме на други хора да ходят в планината сами, още по-малко на начинаещи. Затова ви съветваме да ходите на туризъм с хора по-опитни от вас. Освен това кажете на членовете на семейството и приятелите къде отивате и по какъв маршрут поемате, както и деня, в който трябва да се върнете. Не разчитайте на факта, че можете да ги уведомите по-късно, когато вече сте стигнали до планината, защото сигналът на мобилния телефон понякога напълно липсва.

Ако се случи нещо (например се изгубите или се нараните сериозно в крака), е добре другите хора да знаят в кой район се намирате и да съобщят на планинските спасители.

  1. Изтегли приложението ПСС

Това е приложение на Планинската спасителна служба и предлага на потребителите широк спектър от функции: планински предупреждения, време, планински пътеки, контакти и местоположения на вили в цялата страна, както и склонове. Освен това потребителите имат възможност да планират своите пътувания с помощта на планинския спасителен диспечер.

Най-важната характеристика на това приложение е SOS секцията, която е услуга за местоположение, чрез която можете да уведомите в реално време диспечера на за маршрута и GPS координатите, надморската височина и дори нивото на батерията на вашия телефон. Така при опасност планинските спасители могат да ви локализират много лесно, в случай на опасност.

  1. Не се отклонявай от маршрута и не прибягвайте до импровизации

Изберете маршрут с ниска трудност и не много дълъг, аз избрах вас, ако сте начинаещ, защото не знаете как ще се държи тялото ви при положените усилия по маршрута. Освен това не прибягвайте до всякакви „преки пътища“ по маршрута, следвайте маркировката и следвайте установения план. Ако нещо се случи, ще бъдете много по-лесни за намиране от тези, които искат да ви спасят.

  1. Бъди внимателен

В планината времето е много променливо и капризно. Проверете прогнозата за времето за този ден и не разчитайте на това, което сте чули по телевизията три дни преди това. Освен това, ако по маршрута срещнете планински спасители, които ви кажат, че би било добре да се върнете от пътя (по различни причини), нашият съвет е да се вслушате в тях. Внимавайте за мечки, усойници, винаги внимавайте къде стъпвате и не яжте растения, за които не знаете нищо. Някои са отровни.

  1. Уважавай природата

Уважавайте хората на мястото, уважавайте самите места и не забравяйте, че вие ​​сте само минаващ гост в тези земи.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here