5 съвета за избор на кафе машина за офиса

кафе машини за офиси

Ако сте сред истинските любители на кафето, сигурно отдавна сте се сдобили с устройство за приготвянето му у дома. Предстои ли ви да го направите и за офиса, ще трябва да помислите за такава кафе машина, която да бъде с достатъчно възможности, че да задоволява всички потребности на колегите ви.

Сред популярните кафе машини днес са еспресо машините, с капково кафе, с капсули и тип гейзер. Обикновено сред решаващите фактори за избор са предпочитаната кафе напитка, обемът на машината, желанията за допълнителни функции, размерите и др.

Какво да имате предвид при избора на кафе машина за офиса?

За да имате максимална полза от кафе машината за моментите на отдих в офиса, е добре да обърнете внимание на критерии като:

Обем

Машините имат различна производителност или обем. Параметърът показва колко напитки може да приготви машината за един работен цикъл. За офис е необходимо устройство с по-голям обем. Ако решите да се спрете на еспресо машина, търсете вариант с 1,5-1,8 л обем на водния резервоар.

Налягане

Голямо влияние върху вкуса, текстурата, цвета и аромата на получената напитка оказва налягането на машината. Кафето под налягане се приготвя от машината за капково кафе, еспресо машината и капсулната машина. Еспресо машините са по-усъвършенствани от филтърните и когато са автоматични, приготвят не само сложни кафета, но позволяват това да става с минимални умения и опит. Освен това, процесът е бърз, което не отнема време от предвидената почивка. За приготвяне на ароматно еспресо е достатъчно налягането да бъде от 4 бара.

Тип нагревател

Кафе машините обикновено имат вграден котел или термоблок. Котелът е съд, пълен с вода, която се нагрява при всяко варене на кафето, за да се изпрати като пара за приготвяне на напитката. Термоблоковете представляват тънка метална тръбичка и при тях водата се нагрява до нужната степен много по-бързо. Кафе машина с термоблок е по-удобна за офиса, защото контролираното количество вода не позволява замърсяване, а освен това се спестява и енергия.

Наличие на резервоар за мляко

За тези колеги в офиса, които харесват капучино, наличието на резервоар за мляко е добра опция. Млякото се добавя автоматично към напитката, когато достигне желаната температура. Важно е да следите свежестта му в резервоара.

Две напитки едновременно

Способността на някои модели кафе машини да приготвят едновременно две напитки е голямо предимство, особено за офиса. Така повече хора ще могат да консумират кафе за по-кратко време. Подобни автоматични кафе машини имат достатъчно голям капацитет – 1,8 л и разполагат с два контейнера за кафени зърна. Притежават и функция за разпенване на мляко.

Разбира се, при избора на кафе машина за офиса трябва да вземете предвид и мощността, тъй като уред с по-голяма мощност ще съкрати времето за приготвяне на напитката. Машина с мощност 1450 W ще е подходяща за офис със средна големина.

Допълнителни функции

Има функции, които допълнително разширяват функционалността на кафе машините:

Автоматично изключване

При наличието му машината ще се изключи сама след приключване на работата.

Поддържане на постоянна топлина на напитката

Това е чудесен вариант, който позволява по всяко време да разчитате на горещо кафе.

Система против капене

Благодарение на тази система, машината и пространството около нея остават чисти след приготвянето на кафето.

Ненагряваща основа

Чрез нея се предпазва от нагряване повърхността на масата, върху която е поставен уредът.

Автоматично дозиране

С тази функция може да изберете дължината на кафето – късо, средно дълго или дълго, без да се налага да следите кога да отстраните чашата.

Преценявайки всички предоставени възможности за избор, можете да се ориентирате към варианти кафе машини като:

  • Капсулна машина заради компактните ѝ размери, точната дозировка на кафето, бързото му приготвяне, удобството за използване поради автоматизирания процес и лесната поддръжка. Добро решение е за офис с малко служители, стига капсулите да са съобразени със системата;
  • Автоматична еспресо машина заради големия ѝ набор от функции и уникалната технология за направата на напитката, при която кафето се смила непосредствено преди приготвянето му и запазва наситения си и концентриран аромат. Освен това, машината прави всичко сама и не е нужно постоянно наблюдение;
  • Кафе автомат като алтернатива особено ако служителите в офиса са повече. Предварително трябва да прецените колко често ще бъде използвана вендинг машината за кафе, какъв тип мелачка има – керамична или метална. Добре е също да знаете на какво кафе може да разчитате, за да бъде извлечен максимално вкусът му и за колко време се приготвя кафето от машината.

Повечето кафе машини притежават и функция за самопочистване и против образуване на котлен камък, което улеснява поддръжката им. Модерният и стилен дизайн на съвременните машини ще допринесе за приятната атмосфера в офисното пространство, за да можете да се насладите на зареждаща с енергия ароматна напитка в моментите на отдих.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here