От какво бягат мишките и как да се предпазите?

Проблеми с мишки

Нашествието на мишките в частния дом е особено интензивно в есенните и зимни месеци, когато навън става студено и животното търси по-уютно местенце за пребиваване. Освен че пренасят различни болести и паразити, сивите гризачи унищожават мебели, дрехи, кабели, храна и много други. Какви методи за отблъскване на мишки има и как да се предпазим от тяхното повторно появяване в дома?

Какви са начините за борба с мишки у дома?

Съществуват много начинин да се отървем от досадните гризачи, но най-ефективни са комплексните методи:

  • запълване на всички пукнатини, откъдето сивите дребосъци могат да влязат в жилището. Това обикновено са пролуки в основата на сградата и пода. Често използвани са и вентилационните отвори, на които може да се поставят метални ситни мрежи, непозволяващи преодоляването им от малкия паразит;
  • присъствие на котка – доста ефективен метод за борба с мишките. Това е мило и гальовно животно с доказан нюх на успешен ловец на малките гризачи;
  • доказано ефективни народни средства в борбата със сивите гризачи – ментата, която изпуска приятна за човека миризма, но силно противопоказна за дребните, нежелани гости. Препоръчва се поставянето на няколко свежи или изсушени листа от растението пред дупките на нашествениците, което бързо ще ги провокира да напуснат сградата;
  • някои импровизирани средства също показват отлични резултати, като поръсването на нафталин пред дупките на нашествениците. Това се дължи на устойчивата му и отблъскваща миризма. Друга хитрост е използването на гипс и брашно, запушващи червата на гризачите и те умират.

Ако приложението на по-горе описаните методи не дава желания резултат, трябва да се извади тежката артилерия в борбата против мишките. Това са различните видове отрови, препарати и капани. За щастие, днес съществува доста голямо разнообразие от подобни, доказали се в практиката, средства.

От капаните днес основно се предлагат такива, които мигновено убиват животното. Тяхното устройство е базирано на ударен механизъм, който се задейства от самия гризач и под силата на пружина нанася смъртоносен удар. Един механичен капан може да убие едно животно, след което се измива и зарежда отново. От този тип съществува и електронен вариант, умъртвяващ нежелания гост с електрически ток.

Може да се използва и хуманен капан, който не убива, но ограничава движението на паразита в клетка. Той също се задейства след раздвижване на захранката, която предварително се поставя на нужното място. Друг ефективен метод в борбата са лепенките с лепило, непозволяващо на животинката да избяга, след като веднъж стъпи върху него.

Какво да сложите в капана за мишки?

За максимална примамка в капана се препоръчва поставянето на едрозърнести храни и ядки. Това са житните зрънца или семките. Друг ефективен метод за дребните гладници е пушеното месо. Със своя апетитен аромат ги привлича моментално особено когато обстановката в помещението е тиха и спокойна. Експертите препоръчват при избора на хранителна примамка за мишки да се насочвате към миришещите и апетитни продукти като салам, кашкавал, сирене, шоколад, фъстъчено масло, бонбони и т.н.

Най-харесвани от мишките са богатите на мазнини и протеини храни и сладкиши. Някои специалисти препоръчват продължителното и разнообразно експериментиране с различни хранителни примамки и да се следи тяхната ефективност. Представящите се най-добре продукти с привличането на гризачите да се използват с приоритет пред останалите.

При силна интензивност на присъствие на нежеланите гости се препоръчва употребата на всички описани в тази статия методи едновременно. Това ще даде най-задоволителен резултат в борбата с гризачите.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here