Да научиш сезоните никога не е било толкова лесно!

детска книжка за сезоните

На нас, възрастните, може и да ни се струва, че познаването на сезоните е нещо съвсем просто и естествено, но, всъщност, за малките деца, понятия като пролет, лято, есен и зима могат да са доста отвлечени и неясни.

Знанията за четирите сезона обаче няма как да се усвоят наведнъж. Педагозите препоръчват това да става постепенно, като процесът да започне още в много ранна възраст.

Обучението, или по-скоро първоначалното запознаване със сезоните, е подходящо да стартира и от 1,5 – 2 годишна възраст. На тази възраст малките вече се интересуват от заобикалящия ги свят, затова бихте могли да формирате в съзнанието им понятия от рода на топло-студено, дъждовно-слънчево, както и да обърнете внимание, че листата, които доскоро са били зелени, вече са жълти, кафяви и червени.

Добиване на първоначална представа за сезоните – практически съвети за родители

Нуждаете се от най-характерните особености на сезоните, върху които да насочите вниманието на детето. Така например, зимата се свързва предимно със студ и сняг, пролетта с цветя и зелена трева, лятото – с почивката на море, а есента със зрелите плодове и жълтите листа.

Картинки, игри и стихчета, посветени на смяната на сезоните

Ако детето е малко по-голямо, може да използвате картинки, игри и детски стихчета, посветени на смяната на сезоните. Покажете на детето подходяща илюстрация и обяснете какво е показано там. Разглеждането на картинки и забавленията с игри, свързани с рисуване, апликиране и оцветяване са много подходящ метод за лесно заучаване необходимите знания. За да подпомогнете и ускорите процеса може да използвате чудесната книжка със стихотворения, илюстрации и забавни игри на Милка Игнатова – „Със стихове и игри сезоните научи”.

В нея ще откриете всичко необходимо, което да предизвика интерес у вашето дете и да го стимулира да научи повече за различните годишни времена. Информацията е поднесена много умело, професионално и съответно знанията се натрупват с голяма лекота. Освен това, предвидените игри ще помогнат за развитието на фината моторика при малките, както и ще ги стимулират да проявят творческите си заложби.

Разбира се, тази книжка е предназначена за малко по-големите деца – тези, от предучилищна възраст. Но тъй като децата се развиват различно, няма как да разберете дали е дошло времето, освен, ако не пробвате. Вероятно ще предизвикате интерес още с първото изречение, което прочетете и с първата от предвидените в книжката игри. Но може и да се окаже, че малкото ви слънчице още не е готово за това. Ако забележите, че детето не проявява интерес към илюстрациите, не иска да слуша и да играе на игрите, не настоявайте. Имате още много време да му помогнете да усвои тези знания, постепенно всичко ще си дойде на мястото!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here