Как да предпазим очите при работа с компютър

Най-доброто решение за предпазване на очите от синя светлина

Ако четете този текст без затруднение, причината това да се случва е светлината. В ежедневието всички сме постоянно изложени на светлина от естествени или изкуствени източници, а това е както полезно, така и в определени случаи вредно за здравето. Ако прегледаме пълния електромагнитен спектър, вариращ от гама лъчи до радиовълни, диапазонът от 300 nm до 500 nm показва синята светлина.

Както споменахме, тази високоенергийна част от видимата светлина може да бъде много опасна при преминаване на определен праг. Излизането на открито на слънчева светлина, взирането в мобилните телефони и други електронни устройства води до излагането ни на различни видими и невидими светлинни лъчи, което със сигурност включва и синята светлина.

Ако не ви се чете цялата статия – най-доброто решение за предпазване на очите при работа с компютър е IRIS (свали оттук)

По-долу в този материал ще се спрем на някои факти за тази част от видимия спектър, които могат да ви донесат известни негативи от гледна точка на здравето и най-малкото за усещането за комфорт.

Тъй като основен източник на синя светлина е UV лъчението от слънчевата светлина, без съмнение това високоенергийно лъчение присъства навсякъде във Вселената. Трябва да се отбележи също, че екраните на монитори, лаптопи, телевизори, таблети, мобилни телефони и т.н. излъчват достатъчно количество синя светлина.

Как синята светлина вреди на очите?

Освен това е важно да се отбележи, че окото на човек не е достатъчно добро в екранирането на синя светлина. Малка част от синята светлина, присъстваща в UV лъчението, достига до светлочувствителната ретина на окото ви и дългото излагане на нея може да причини неблагоприятни ефекти.

Продължителната експозиция може да причини увреждане на ретината ви и впоследствие може да доведе до заболяване, наподобяващо на макулна дегенерация, и може да доведе до трайна загуба на зрението. Освен това, когато се вглеждате в монитора или друг електронен екран за по-дълго време, разпръснатият, нефокусиран син светлинен шум може лесно да допринесе за напрежение на очите.

Как да се предпазим от синята светлина?

Така че, след като вече сте наясно с вредните ефекти от продължително излагане на синя светлина, докато използвате електронни устройства, идва и естествено основният въпрос – има ли решение, което помага да се предпазим от синята светлина?

Е, такова решение има и то се казва софтуерен филтър за синя светлина.

Филтрите за синя светлина, достъпни за електронни устройства, могат много ефективно да минимизират тази високоенергийна част от видимите лъчи, като я блокират. Това може да предотврати преминаването на значително количество синя светлина към очите ви, без да се отрази на яснотата на дисплея. Някои могат да защитят екрана на вашето устройство от драскотини. На пазара има много софтуер, който действа като филтри за синя светлина за вашия компютър. Тук съм, за да обясня най-добрите приложения на пазара, които могат да защитят ретината ви от излагане на синя светлина.

Най-добрият филтър със синя светлина за Windows

Кой филтър за синя светлина да ползваме

1. IRIS филтър за синя светлина за Windows, Linux  и Mac

Безспорно за мен най-добрият софтуер за предпазване на очите при работа с компютър, наличен в безплатна и евтина платена версия. Разработен от българин преди повече от 5 години и ползван от стотици хиляди потребители по света.

IRIS е достъпен за Windows, Linux и Mac.

Софтуерът на Iris оптимизира трептенето (премигването) на екрана чрез управление на яркостта без модулация на импулсна ширина (PWM или ШИМ). По този начин софтуерът предотвратява напрежението на очите и човек може да използва електронните си устройства много по-дълго време, без да има главоболие.

Софтуерът се предлага с технология, която може да съответства на яркостта на компютърния екран със светлината, която ви заобикаля. Има вградени предварително настройки, чрез които софтуерът Iris автоматично настройва екрана на вашето устройство. По този начин намалява болката в очите и усещането е като да четете книга, докато използвате устройството.

Софтуерът на Iris работи дори на докинг станции и монитори, свързани с USB с използването на моя персонализиран цветен API за високо ниво и има високо ниво на филтриране на синя светлина в сравнение с други алтернативи.

Версиите Iris и Iris mini са безплатни, но има и други професионални версии, които се предлагат на съвсем достъпна дори и на българския пазар цена. Iris може ефективно да регулира сините лъчи както през деня, така и през нощта и по този начин помага на тялото ви да произвежда повече количество мелатонин. Това може да ви помогне да спите по-дълбоко през нощта.

Ако закупите платена версия на програмата от долния линк, ще ползвате 10% отстъпка от цената. А може да тествате и безплатната версия.

https://iristech.co

2. CareUEyes – Bluelight филтър и екран затъмняване

CareUEyes

Това е един от най-добрите софтуери за предпазване на очите, когато имаме работа със синя светлина и нужда от затъмняване на екрана. CareUEyes, който се предлага за Win10 / Win8 / Win7 / Vista / XP, може автоматично да филтрира излъчването на синя светлина на вашия монитор за лаптоп / десктоп. Има много вградени предварителни настройки – гледане на филми, персонализиран, нощ, офис работа, игра, което помага да се регулира температурата и яркостта на екрана и да се предотврати напрежението на очите. Той може автоматично да контролира яркостта на екрана на всеки компютър, въз основа на вашата работна среда (тъмна или по-светла), без да повреди устройството.

Функцията CareUEyes Timer ви помага да си направите почивка през определен интервал от време. Софтуерът ви напомня да давате почивка на очите си на всеки 45 минути. Можете да намалите времето до 20 минути, ако искате. Има още една интересна функция, известна като опция „Фокус“, която ви позволява да персонализирате прозрачността и размера на областта за четене. Това ви помага лесно да четете съдържание като текст, таблици и електронни таблици на вашия екран.

Download CareUEyes

3.  F.lux Blue Light филтър за Windows

Това е следващият ми най-добър избор и имайте предвид, че f.lux е напълно безплатен за употреба. Необходимо е само разрешение за достъп до местоположението. С помощта на вашето местоположение той приближава времето за залез и работи съответно.

Когато слънцето започне да залязва, екранът ще следва процесите в природата природата и ще се смеси по много по-добър начин със заобикалящата светлина. От години е идеята да регулирате цветовата температура на вашия екран в съответствие с времето на деня. Последните актуализации добавиха само определени функции и сега можете да регулирате яркостта с Alt + PgUp или PgDn (за потребител на десктоп).

Функцията Darkroom mode напълно се грижи за вашия екран, засенчвайки всичко в тъмни, червеникави нюанси. Освен това, f.lux има и филмов режим, който ви позволява да гледате филми, без всичко да е оцветено в червено. Тук цветните тонове се контролират 2,5 часа за добро филмово изживяване. Човек може също да деактивира f.lux за един час или за следващата сутрин, докато прави някои работи за редактиране на снимки. Ако сте начинаещ и използвате компютър за една нощ, любезно опитайте f.lux и връзката, за която е предоставена.

Download F.lux

4. PC Sunscreen филтър за компютър с Windows

PC Sunscreen е последното подбрано от мен предложение, което също включвам в на най-добрите филтри за синя светлина на пазара. Това е много мощно софтуерно приложение за филтър за синя светлина за Windows 7 или по-висока версия, което автоматично настройва цвета на монитора спрямо заобикалящата го светлина.

Софтуерът постепенно увеличава съдържанието на синя светлина на екрана от сутрин до обяд и след това намалява същото, като по този начин ви помага да си заспите лесно и непробудно. Има възможност да зададете собствено време за лягане и събуждане, а цветът на екрана ще се променя автоматично. Това означава, че софтуерът ще бъде идеален за тези, които работят на смени и необичайни модели за сън. Освен това, PC Sunscreen задава различни цветови схеми за различни монитори, за да компенсира различията в репликацията на цветовете.

Интересната функция, която привлече вниманието ми е, че софтуерът позволява регулиране на размера на цветните филтри, така че да оцветява целия екран или част от него. Това позволява на потребителя да има зона, която не е засенчена, за цветово чувствителни приложения. С едно натискане на бутон можете да включите и изключите филтъра на екрана и по този начин потребителите могат да се насладят на пълен контрол върху цветовете на екрана през деня и вечерта и времето на прехода. Той струва около 6 евро, а връзката за сваляне е по-долу.

Download PC Sunscreen

Обобщение

Хората, които прекарват по цял ден пред компютъра, задължително трябва да ползват софтуер за предпазване на очите, за да се избегнат неблагоприятните ефекти на синята светлина. Лично аз използвам инструмента IRIS, за да персонализирам цветовата температура и яркостта на екрана на моя лаптоп, за да намаля напрежението на очите.

Намаляването на яркостта на монитора ще помогне до голяма степен, но не е единственото нещо, което причинява увреждане на очите. Цветовата температура е много трудна за управление и много досадна за регулиране, а очите ни са изключително важни. Затова поверяването на тази функция на специализиран софтуер е най-доброто, което може да направим за тях.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here