Научни обяснения за мъжкия начин на мислене

783

По непонятни причини тонове мастило са изписани в опит да бъде „декодиран“ женският начин на мислене, докато при мъжете анализът приключва с клишето „мъжът е по-просто устроен от жената“.

Наистина ли обаче мъжкият мозък е програмиран като много проста серийна машина, която няма нужда от по-нататъшен анализ?

Научните изследвания от последните години разкриват тъкмо обратното. Ето и три  всеизвестни факта, свързани с начина на мислене на мъжа, за които изследванията дават научно обяснение:

1. Защо мъжете не са особено чувствителни?

Това не означава, че са безчувствени.

Означава само, че им е много трудно да се идентифицират както с измислени герои, така и с реални хора, за което вина имат различни генетични фактори и по-конкретно огледалните неврони, които при жените са по-чувствителни.

Друго обяснение дават примитивните инстинкти на ловеца, които са налагали на пещерните хора да убиват животни, за да се хранят, обличат и защитават семействата си, без да чувстват угризения или съчувствие към плячката си.

2. Защо мъжът не може да не заглежда други жени?

Научни изследвания са установили, че гледката на жена с форма на пясъчен часовник задейства същите клетки в мъжкия мозък, като тези, свързани с наркотиците и алкохола. Това може да се дължи на примитивни инстинкти, наследени от предците ни, по силата на които жена с широк ханш се е възприемала като плодовита и съответно – подходяща за чифтосване.

3. Защо мъжът не помни с какво е облечена жената на първата им среща?

Жените помнят годишнини, рождени дни, първата си целувка, каква рокля са носели на първата си среща с даден мъж.

Всеизвестно е, че мъжете рядко обръщат внимание на тези подробности. Според експертите тази амнезия може да се обясни с факта, че мъжете, за разлика от жените, използват различни части на мозъка за създаване на спомени. Освен това мъжете имат по-силна визуална памет и затова им е по-лесно да запомнят маршрута от точка А до точка Б, например.

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here