Escape room – какво представляват?

1246

От повече от година в България се появиха добилите популярност по света т. нар. escape rooms (стаи за игра, стаи със загадки, стаи куестове и т.н.). Бърза справка в Гугъл показва, че към днешна дата (октомври 2016г.) у нас има над 100 такива стаи, като близо 70 са само в столицата.

На какво се дължи обаче този интерес към стаите-игри?

Всъщност, най-просто казано, днешните escape rooms са огледало на куест игрите (quest) отпреди 15 години, пренесени в реалния живот – идеята е да се намери изход от заключена стая, чрез решаване на сложни (или не толкова сложни) ребуси, загадки, задачи и т.н. за най-кратко време. За разлика от решаването на quest на компютър, тук играта е отборна – за да се реализира куеста, трябва да има най-малко двама играчи, като различните стаи, създадени в България, могат да поемат до 5-6 човека на игра.

Именно заради зависимостта на успеха (в случая успех е излизането на отбора от стаята) от качеството на съвместната работа на отбора, играта в escape rooms започва да набира популярност основно като възможност за осъществяване на тиймбилдинг за малки фирми, където в „стресова“ (все пак намирането на изход трябва да стане възможно най-бързо) обстановка се изграждат добри взаимоотношения между колеги и партньори. Идеята е да отбора да работи като един, за да реши ребуса на конкретната стая. Играчите трябва да си разпределят подзадачи, да обсъждат възможностите за решаване на конкретни проблеми, да си помагат (понякога и с физическа сила), така че да успеят максимално бързо да излязат от стаята.

Стандартното време за престой в escape room е един час, но добрите отбори обикновено се справят по-бързо. Както и в компютърните куестове, и тук организаторите на играта могат да „подсказват“ на играчите, в случай че отборът се затруднява прекомерно и/или започва да губи интерес към играта.

Освен за тиймбилдинг, escape rooms са подходящи и за семейства с по-големи деца (най-често играчите трябва да са над 12 години). В забързаното ежедневие много родители не успяват да прекарат достатъчно време с децата си, и това е възможност за весело и полезно прекарване на времето, далеч от електронните устройства, които запълват всяка свободна минута на днешните тийнейджъри.

В градовете, където има по-голям брой подобни стаи, организаторите създават класации с награди за най-добър отбор и най-посещавани зали, така че играчите да бъдат стимулирани още повече за участие в различните предизвикателства. В САЩ се организира и фестивал на този тип занимания „Come out and play“, чиято идея е да накара повече хора да изоставят за момент компютрите и смартфоните и да се потопят в „реалния“ живот.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here