Какво е френулум и какви проблеми може да създаде?

френулум

Освен баналните кариеси и лигавични възпаления, немалко хора страдат и от прекалено къс френулум, който води до редица неразположения и последствия. За да бъдат те елиминирани, се извършва така наречената френулотомия с лазер, като процедурата е подходяща и за малки деца. Целта е да се коригира юздичката на горната или долната устна, или на езика и по този начин да се подобри говора и работата на лицевите мускули.

Какво е френулум?

Денталното здраве е повод за високо самочувствие и редки посещения на стоматологичния кабинет. То е следствие на старателно положени грижи, които водят до красива усмивка и спомага избягването на проблеми, свързани със зъбите и венците. Има обаче някои неща, които съвсем не зависят от строгата хигиена, която се спазва. Пример за това е късият френулум, който в повечето случаи налага корекция с цел елиминирането на дискомфорта, породен от неговите неправилни размери.

Френулумът е разположен от вътрешната страна на долната и горната устна, както и под езика. Възможно е да се открие проблем и при трите локации, което на свой ред изисква и адекватно лечение според експертните съвети на опитни зъболекари. Лигавичното образувание оказва съществено влияние в три направления – зъби, венци и устни. Когато юздичката е твърде къса, това би могло да доведе до неправилно произнасяне на звуковете, проблеми при храненето и прочее. При децата тези признаци са още по-силно изразени.

До какви проблеми може да доведе?

Както възрастните, така и най-малките е възможно да се подложат на френулотомия, която придобива задължителен характер при наличието на някои от следните симптоми:

  • Бързо настъпване на умора по време на хранене. Навярно се касае за къс френулум, който пречи на ефективното дъвчене;
  • Езикът е с ограничени движения, което отново поражда дискомфорт;
  • Предните зъби са разположени назад, а общата лицева естетика е нарушена;
  • Чести проблеми с венците – пародонтални гингивити и др.;
  • Неправилно произношение на някои звуци при децата.

Ако един или повече от тези симптоми е факт, е необходимо да се пристъпи към лечение, за да се отстранят мъчителните симптоми и да бъде възстановен денталният комфорт на лицето.

Кога е добре да се извърши френулотомия?

Процедурата може се проведе по традиционния начин (със скалпел) или с лазер, като подходящата възраст за нейното извършване е около 6 години. Лечението на френулума нерядко се провежда и при бебета, за да се постигнат добри резултати изначално. По този начин се осигурява нормално функциониране на челюстта и езика, което е много важно и за по-нататъшното състояние на зъбите и венците.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here