Тайните на акнето – разкрити! Вижте какво го причинява

След обзор на научни изследвания и клинични опити, правени в продължение на 10 години, учените установиха, че начинът на хранене може да играе ключова роля за появата и превенцията на акнето.

да изчистим лицето от акне

Данните все още са в процес на обработка, но изводът е, че избягването на газирани напитки, шоколад и млечни продукти може да предпази от появата на акне.

Това, което ядете, може да се окаже важен фактор за това дали ще имате акне или не. Прегледът на изследвания и клинични опити, провеждани в продължение на 10 години, е публикуван в International Journal of Dermatology през февруари 2021 г., и слага край на въпроса дали акнето и начинът на хранене са свързани.

Акнето може е причина за ниско самочувствие и източник на стрес за хората, които страдат от него. Комбинацията между базирани на факти съвети за хранене с локално лечение може да е ключът към комплексното лечение на пациентите с акне.

За целта, учените направиха систематичен преглед на 53 клинични изследвания, публикувани в продължение на 10 години.

Резултатите показват, че има няколко фактора, свързващи начина на хранене с акнето:

 • Храни с висок гликемичен индекс
 • Храни с високо гликемично натоварване
 • Някои млечни храни
 • Фаст фууд
 • Шоколад
 • Нисък прием на сурови зеленчуци

Освен това изследователите откриват и доказателства, че яденето на яйца повече от три дни в седмицата, пиенето на големи количества безалкохолни напитки и яденето на солена храна също могат да бъдат фактори, стимулиращи акнето.

Има обаче и добра новина – няколко хранителни навици имат предпазна роля срещу появата на акне, като например:

 • Ежедневна консумация на плодове и зеленчуци
 • Честа консумация на риба и морски дарове (поне 2 пъти седмично)

Да приложите на практика тези съвети за храненето не е никак трудно или скъпо. Ще намерите нужните продукти в повечето магазини и супермаркети, включително и в Т маркет брошура. Включвайте често пресни храни в менюто си, за да се отървете от акнето.

Може ли начинът на хранене да помогне за контрола на акнето?

Ролята на храненето в развитието и появата на акне все още не е напълно ясна. Въпреки че много проучвания предполагат, че млечните храни са свързани с повишен поява на акне, проучване от 2019 г., публикувано в списание Clinical Nutrition, установява, че консумацията на някои млечни храни – по-специално кисело мляко и сирена – не е имала ефект върху появата на акне.

какво причинява акнето

Пържената храна причинява ли акне?

Според медицинската литература има достатъчно доказателства, за да се препоръча намален прием на рафинирани въглехидрати и високо гликемични храни с цел ограничаване появата на акне.

Какво са високо гликемични храни?

Високогликемичните храни влияят върху нивата на кръвната захар – те бързо повишават кръвната захар и предизвикват излишък на инсулин.

Сред храните, които имат висок гликемичен индекс, са белият хляб, сладките десерти и някои плодове.

Рафинираните въглехидрати, газираните напитки и ултрапреработените храни като бисквити и сладкиши бързо повишават нивата на кръвната захар и предизвикват хормонална реакция, което може да предизвика появата на акне.

Според данни, публикувани през 2012 г., когато хората с акне консумират храни с ниско гликемично съдържание в продължение на 10 седмици, те имат значително по-малко акне в сравнение с хората, които се придържат към нормалния си начин на хранене.

Как да се храните, за да намалите акнето?

 • Ограничете рафинираната захар (бяла захар, глюкозо-фруктозен сироп)
 • Изберете храни с ниско гликемично съдържание (пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, ядки, семена)
 • Избягвайте шоколада
 • Предпочитайте кисело мляко и сирене, ако ядете млечни продукти
 • Включете риба в храненето си
 • Избягвайте сладки безалкохолни напитки

Какво друго причинява акне?

Акнето е осмото най-често срещано кожно заболяване в света. То често има отрицателен ефект върху социалния живот и самочувствието на хората, които за засегнати от него. Лечението на акнето е сложно, защото кожата е единственият орган, който реагира както на външни, така и на вътрешни фактори.

Как да се справим с акнето?

Начинът на хранене може да играе роля за появата на акне, но не е единственият фактор, който оказва влияние върху появата на акне. Семейната история, възрастта, типът кожа, хормоните и тютюнопушенето също могат да играят роля, според изследване, публикувана в „Scientific Reports“ през 2020 г.

Установява се още, че липсата на достатъчно сън, излагането на слънце, стресът и използването на козметика също може да са свързани с повишения риск от акне.

Няма едно-единствено лечение за акне, което да работи за всички. Начинът на хранене може да е един от факторите, които оказват положително влияние. Според някои изследвания, пробиотиците също могат да бъдат от полза в борбата с акнето, и по-конкретно – консумирането на ферментирали храни, естествен източник на пробиотици.

Акнето е често срещано състояние, но причината за появата му може да варира от човек на човек. Това затруднява определянето на най-доброто лечение. Но ако страдате от акне, си струва да направите промени в храненето си, и да видите дали това ще помогне за намаляване на акнето.

Ограничаването на захарта, избора на храни с нисък гликемичен индекс и намаляването на млечните продукти са само няколко примера, които могат да ви бъдат полезни, ако имате акне.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here