Трябва ли ни климатик? Ползи и недостатъци!

Има ли смисъл от климатик?

Не е добре да си зададете въпроса поставен в заглавието на статията, докато вентилаторът в стаята работи, но изгарящата жега не спира да нахлува в стаята. Затова този въпрос можете да си го зададете на базата на опита и на архитектурната обосновка на сградата, в която живеете.

Процентът на хората използващи климатик в дома си рязко скочи през последните 15 години. Това е нормално защото на пазара се появиха енергоспестяващи и ефективни климатици, които са подходящи както за горещото лято, така и за студените зимни дни.  Климатикът обаче е подходящ за определена стая и помещение, и не може да отговори на изискванията, да охлажда или отоплява цяла къща. Затова първо си отговорете на въпроса, в коя стая ще ви е най-потребен климатик.

Отговорът на въпроса в заглавието зависи от отговори на други по-малки въпроси. Вече дадохме един такъв пример в предния абзац. След като знаете коя е точната стая, си задайте въпрос, за какво точно ще ползвате климатика – коя е главната причина да си го купите. Изследване в европейските страни показа, че много голям процент от хората купуват климатик за спалнята си, за да спят по-добре през горещото лято и да поддържат стайна температура докато спят в зимните нощи.

От здравословна гледна точка, това обаче не е най-доброто решение. Напротив, може би е по-добре климатикът да поддържа съобразена стайна температура през деня, когато човек е активен, а през нощта, да спи на спрян климатик. Разбира се в екстремните жеги или зимни студове, може да си позволи и регулация на температурата в стаята, чрез функциите на климатика.

Всъщност климатът в България е определящ за необходимостта от климатик. За разлика от страни в по северните части на Европа, тук летните жеги са нещо, което сериозно нарушава съня на много хора. От друга страна, съвременните модели климатици предлагат различна функционалност и начин на монтаж, които да се съобразят с характеристики на всеки отделен дом. Това разширява възможността да изберете подходящ климатик и като цяло да организирате охлаждането и затоплянето на дома, на базата на климатична инсталация.

Както загатнахме в началото  на текста, можете сами да отговорите на въпроса за климатика на базата на собствен опит. Направете си малко проучване, отговорете си и на другите въпроси поставени в текста, и постепенно ще намерите правилното решение за вашия дом.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here