Колониален стил, къща в колониален стил и модерен колониален стил в нашия интериор

Колониалният стил в интериора е перфектна комбинация от класика и екзотика. Ориенталската аранжировка е преди всичко естествени материали, които се отличават с високо качество, но и оригинални и уникални аксесоари, вдъхновени от африканските земи и страните от Далечния изток. Началото на колониалния стил се счита за деветнадесети век, когато Великобритания започва да колонизира различни региони на света. Европейците, живеещи в новата земя, много често са използвали оборудването на местните хора. Те създават аранжировки, които, от една страна, се отнасят до европейските стандарти, а от друга, до традициите на жителите на отделните страни.

Уникалният стил се дължи преди всичко на масивните и дървени мебели от екзотична дървесина, както и на оригиналните декорации, които с времето започват да се появяват и в европейските апартаменти. В стаите преобладават материали като ракита, памук и ратан. Модерният колониален стил е комбинация от висококачествена дървесина с модерни решения и аксесоари.

Хол в колониален стил

хол в колониален стилАпартаментът в колониален стил е уникално пространство, което има толкова характерни елементи, че не може да бъде объркано с друго вътрешно подреждане. Доминиращите цветове в аранжировката са земни тонове – всички нюанси на кафяво, бежово, както и зелено и жълто. Често има и наситено оранжево или червено. Интензивни цветове могат да бъдат въведени в интериора с помощта на аксесоари като африкански картини.

Един от най-важните елементи на всеки хол в колониален стил са висококачествените мебели, изработени от ценни дървета като махагон или абанос. Те трябва да са твърди, масивни и тежки. Би било добре всекидневната да бъде допълнена с оригинални аксесоари, които ясно са свързани с пътувания до екзотични страни. Благодарение на оригинални скулптури, порцеланови фигурки или стари карти холът в колониален стил ще придобие уникален и неповторим характер. Не можете да забравите за растителността, която е от съществено значение във всяко колониално пространство. Създаването на домашна джунгла не само ще въведе ориенталска атмосфера, но и ще ви позволи да организирате наистина уютно място за почивка и релакс.

Спалня в колониален стил

спалня колониален стилКогато подреждате спалня в колониален стил, вашето внимание трябва да бъде насочено предимно към леглото. Той, заедно с гардероба, формира гръбнака на цялата подредба. Правилно подбраните мебели са от решаващо значение за създаването на уникално място. Леглото в колониален стил трябва да има тъмен, наситен цвят и да е направено от екзотично дърво. В идеалния случай той трябва да бъде обогатен с орнаменти и канали, които ще му придадат отличителен дизайн. За леглото си струва да изберете просторен и голям гардероб, който ще бъде изработен от същия материал. Също така е добре да изберете паравани за спалня, които перфектно ще подчертаят интимния характер на стаята.

Спалнята в колониален стил трябва да бъде обогатена с уникални аксесоари. Изключително интересно решение е използването на картини с карта на света в интериора. Изборът на кафяви цветове, несъмнено ще подчертае колониалния характер на пространството. Освен това си струва да използвате огледала, които оптически увеличават и осветяват пространството, както и екзотични растения, които внасят освежаване в него. Не забравяйте и дългите завеси в неутрални цветове както и памучно спално бельо в меки земни тонове.

Кухня в колониален стил

В колониалната кухня, както във всяка друга стая, декорирана в този стил, трябва да има масивни и дървени мебели – такива от палисандрово или тиково дърво. Когато избирате кухненско обзавеждане, си струва да обърнете внимание на факта, че външният му вид се отнася до класическите мебели. Интериорът може да бъде обогатен с ориенталски аксесоари, отнасящи се до:

Индийска култура – цветни и изключително енергични акценти, които ще превърнат кухнята в радостно и уникално място; интериорът не може да пропусне декорации, отнасящи се до цветовете на традиционните индийски подправки: жълто къри, червен лют червен пипер, кафява канела или зелен кориандър.

Африканска култура – фигурки, отнасящи се до народното изкуство, картини за кухнята, вдъхновени от Африка, както и елементи от естествена кожа.

Балийска култура – в тази подредба не могат да липсват елементи от ракита или морска трева, лен и юта – това могат да бъдат различни видове кошници, платове, завеси, подложки или килими; Растенията също са почти задължителен елемент.

Знаете ли че…

Колониалният стил може да се намери в много филми, които са обичани от публиката. В сериала за приключенията на Индиана Джоунс можете да видите тъмно дърво, както и тежки мебели, по-специално характерното бюро. Вторият филм, който популяризира колониалния стил, е „Сбогом Африка“. Желаейки да създаде заместител на дом в изгнание, главната героиня решава да вземе със своя интериорен дизайн елементи, типични за европейските апартаменти. С течение на времето тя започва да ги комбинира с местни добавки, които внасят много екзотична и ориенталска енергия в суровото пространство.

Баня в колониален стил

За да въведете колониална атмосфера в банята, си струва да се погрижите не само за характерни мебели, но и за цветни керамични плочки. Ориенталският дизайн със сигурност ще създаде наистина екзотична атмосфера в интериора. Алтернатива на керамиката също може да бъде дървото под формата на панели. Банята в колониален стил изглежда страхотно както с вана, така и с душ. Струва си обаче да изберете модели, които с външния си вид препращат към винтидж атмосферата. Същото важи и за умивалника и фитингите.

Специфичната колониална атмосфера ще бъде подчертана от внимателно подбрани аксесоари. Сред тях има огледало със стенни лампи от двете страни, големи саксии (ако има прозорец в банята), както и ръчно рисувана керамика под формата на поставка за четка за зъби и сапунерка. Добра идея е също така да обогатите пространството с влагоустойчива стена, както и различни видове картини и постери в рамки, които да пасват на цялата аранжировка.

Модерен колониален стил

Апартаментът в колониален стил може да изглежда твърде тежък и непосилно за много хора. За да му придадете лекота и да го адаптирате към модерното време, си струва да интегрирате отделните му елементи в модерен стил. Колониалните декорации ще изглеждат страхотно както с прости, модерни мебели, така и с ярки цветове на интериора. Допълненията в малко по-интензивни, ориенталски цветове ще ви позволят да внесете дъх на свежест в стаята, а също така ще направят интериора много оригинален. Колониалният характер може да бъде получен в стая по няколко различни начина, включително етнически и ориенталски аксесоари, фототапети с животни, както и големи саксийни растения. В хола си струва да поставите удобен диван, покрит с тапицерия или кожа, да въведете дървен параван в спалнята, а в трапезарията или кухнята да поставите картини или плакати с ароматни подправки.

Колониалният стил е перфектна комбинация от класически и ориенталски стил. Интериорът включва земни цветове, масивни мебели от екзотично дърво и оригинални сувенири за пътуване. Любителите на дългите експедиции, естествените материали, както и вечните и уникални аранжировки ще се чувстват страхотно в това ориенталско пространство.

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here