Кои видове косопад се лекуват с медикаменти и кога е наложителна трансплантация на коса

Красивата и здрава коса е гордост не само за жените, но и за мъжете. За съжаление, не са редки случаите, когато поради различни здравословни, наследствена обремененост или напредване на възрастта, тя започва усилено да капе.

косопад

Красивата и здрава коса е гордост не само за жените, но и за мъжете. За съжаление, не са редки случаите, когато поради различни здравословни, наследствена обремененост или напредване на възрастта, тя започва усилено да капе. Усиленият косопад в млада възраст обикновено възниква като следствие от различни нарушения в организма. С напредването на годините обаче загубата на коса се приема за нещо естествено, особено що се отнася до силния пол.

Проблемът с плешивостта е особено чувствителен, защото всеки желае да е привлекателен и да притежава красива прическа. За съжаление, алопецията (плешивостта) е много упорита и трудна за лечение. За мнозина изходът от тази ситуация е единствено трансплантация на коса.

Това е един доста ефективен метод за възстановяване на засегнатите участъци. Но процедурата е бавна и изисква търпение. Друга важна особеност е, че изборът правилен метод за трансплантация на коса зависи от различни фактори.

Оплешивяването може да е пълно или частично. Да разгледаме основните типове  алопеция.

Андрогенна алопеция

Тя е най-популярният тип, причина за плешивостта на 95% от мъжете. При дамите андрогенната алопеция се наблюдава по-рядко. Това състояние се провокира от наследствената чувствителност на космените фоликули към мъжкия хормон – дихидротестостерон и по-точно към неговата активна форма. Постепенно се наблюдава изтъняване на косъма, предизвикано от дистрофия на космения фоликул. При господата най-често са засегнати челото и теменната зона, а при дамите се наблюдава изтъняване на разделителната зона.

Подобна плешивост се третира с лекарства и други методи за физическо въздействие, но при напреднали форми, когато космените фоликули са напълно неспособни да произвеждат нови косми, единствено трансплантацията е решение.

Дифузна алопеция

Дифузната алопеция би могла да се появи вследствие от различни фактори, включително и по хормонални причини, тоест поради дисбаланс на хормоните в организма. Тя е по-типична за нежния пол.

Хормоналните нарушения са просто един от вътрешните фактори, които карат космените фоликули да останат в латентно състояние, тоест да не произвеждат нова коса. Други фактори са честите стресови ситуации, депресията, продължителна употреба на лекарства, острите инфекции, тежките хронични патологии, строги диети и други.

В голяма част от случаите лечението на тази алопеция се свежда до изолиране на негативния фактор, провокиращ косопада. Понякога обаче се налага допълнително медицинско и физиотерапевтично лечение, диета с високо съдържание на основни витамини (витамини В, С, А, РР) и минерали (акцентът е поставен върху цинка) и прием на витаминно-минерални комплекси.

За жалост, това лечение не винаги е резултатно и плешивостта продължава да прогресира. Тогава лекарите обикновено предлагат трансплантация на коса.

Алопеция ареата

Това е вече много сериозен проблем, свързан с имунната система. Става въпрос за сериозно автоимунно заболяване, което е много трудно да се лекува с медикаменти. По неизвестна причина имунната система възприема космите като чужди тела и се бори неуморно с тях. Хирургичната трансплантация на коса в този случай не е добра идея, защото това би могло да повлияе отрицателно на правилното функциониране на имунната система. Затова се разчита на нехирургични техники, определени от специалистите.

От всичко казано по-горе може да направим извода, че трансплантацията на коса би могла да е от помощ на огромен брой пациенти. Изключение правят само тези, които са напълно плешиви. Затруднението е, че при тях просто няма откъде да се вземе коса, тъй като при трансплантацията се използват космени фоликули от самия пациент.

Положителното обаче е, че това са малък процент от пациентите, и в действителност повечето хора с този проблем могат да се възползват от шанса да имат коса чрез трансплантация.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here