Важно ли е кожата ни да бъде хидратирана?

Всеки тип кожа се нуждае от хидратация. Много жени смятат, че щом кожата им не е суха, то тогава тя няма нужда да бъде хидратирана.

Суха и обезводнена кожа обаче са две много различни понятия. Както сухата, така и мазната кожа изпитва нужда от вода, която дори се нуждае от овлажняване по-често. Поддържането на нормалното ниво на влажност е необходимо, защото когато се опитваме по един или друг начин да премахнем излишното омазняване от кожата си, ние нарушаваме естествения ѝ защитен слой.

Мазната кожа е склонна към възпаления и образуване на пъпки, които с различни спиртни лосиони, полинги и много други агресивни почистващи продукти се стараем да премахнем и по този начин я лишаваме от необходимата ѝ влага. Много е важно да се знае и да стане ясно на всеки, че мазнината не може да замести водата и обратно, а от овлажняване се нуждае абсолютно всяка, дори най-мазната кожа.

grizhi-kozhaПрез лятото кожата ни дори се дехидратира много по-бързо и се нуждае от много повече грижи. Високите температури, слънчевите лъчи, летният бриз и климатиците допълнително изсушават кожата ни, а хидратиращата козметика я спасяват от преждевременното стареене.

Какво представлява хидратацията на кожата?

Хидратацията е процес, който представлява постоянен поток влага от дермата към епидермиса. Добре хидратираната кожа съдържа поне 13% влага в горните си епидермални слоеве. С напредването на възрастта този процент намалява до 10%, а при възрастните достига до 7%. Роговият слой на дехидратираната кожа се свива, става набразден и набръчкан, а видимите признаци на остаряване се увеличават – изсушаване, загрубяване, поява на бръчки.

Сухата кожа, освен от влага, се нуждае и от подхранващи вещества. Тя е много по-тънка, лесно ранима и много по-рано ѝ се появяват бръчки. За да забавим максимално този процес е препоръчително да подбираме козметични средства с високо процентно съдържание на овлажняващи и подхранващи компоненти.

Хиалуроновата киселина е един от тях и е много важна съставка на съединителната тъкан и гарантира набавянето и натрупването на вода. На повърхността на кожата тя образува еластична преграда, която ограничава изпаряването. Други водосвързващи вещества са водораслите, протеините, пентавинът, маслото ши, алфахидроксилните киселини и т.н.

Хидратиращите продукти образуват фин повърхностен слой, който отразява светлината, придава нежен блясък на лицето и действа като защитен филм срещу мръсотията и омазняването. В зависимост от съставките на хидратиращото средство освен овлажняващ, може да се постигне и регенериращ ефект. Това става когаот нанасяме продукта с леки масажни движения, отдолу-нагоре или с малки гръгове от брадичката до очите, от устата до носа по линиите на смеха и върху челото.

През лятото трябва да използваме хидратиращи кремове по два пъти на ден – сутрин след ставане и вечер преди лягане.

Най-подходящото време за овлажняване на кожата е нощта. Точно тогава тя губи най-много вода и затова времето преди лягане е най-подходящо, за да я хидратираме в дълбочина.

Минутите след като излезем от банята също са много важни. Препоръчително е да нанесем хидратиращ крем малко след като сме си взели душ, за да задържим влагата максимално дълго в кожата си.

Избягвайте да се къпете с прекалено топла вода, защото стопява липидите – естествените мазни субстанции на кожата.

На пазара се предлагат много и все различни продукти на скъпи и не толкова скъпи козметични марки. Изборът на най-подходящите за нашата кожа няма да бъде никак труден, а колкото по-рано направим това за нея, толкова по-бързо ще видим и първите резултати върху лицето си.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here