Какво е криптовалута и как работят криптовалутите?

10267
Какво представляват криптовалутите?

От края на 2017 г. с неочаквания и уникален ръст на цената на биткойна до над 20 000 долара интересът към криптовалутите достигна невиждани преди това върхове. Поради виртуалното си естество, светът на криптовалутите изглежда сложен и объркан, затова ще се опитаме подробно да обясним всяка една част, за да може когато прочете тази статия наистина да сте научили и разбрали нещо ново. Настоящият материал няма претенциите за всеобхватност и технологична и терминологична пълнота, а по-скоро дава обща представа за хората, които нямат никакви познания за криптовалутите, но искат да се запознаят с този интересен феномен на 21-ви век.

Не пропускайте: Как да копаем криптовалута с телефон?

Всички знаем колко голямо е значението на парите, все пак те са основното разплащателно средство в цял свят. Още пра-историческите хора са разменяли храна и услуги. И тогава и днес всичко се основава на принципа на бартера. По-късно златото става основната валута, а след финикийците се появява и новият играч в лигата – парите. Те се задържат сравнително дълго като единствен начин за обмяна.

В днешно време обаче, развитието на технологиите и промяната в начина на живот на човечеството позволява, а и дори можем да кажем – налага създаването на нов вид валута. А именно криптовалутата.

Какво е криптовалута?

Какво точно представлява тя? С две думи, това са дигитални пари. Те обаче не са направени от специална хартия и подпечатани с идентификационни номера и символи. Криптовалутата представлява дигитален код или още по-подробно – закодирана поредица от информация.

Защо се нарича крипто?

Името произлиза от факта, че електронните валути използват принципите, методите и техниките на криптографията – наука за преобразуването на данни с цел тяхното предпазване от промяна и манипулация.

До момента има доста излезли на пазара криптовалути, като най-известните от тях са биткойн (Bitcoin), етериум (Ethereum) и рипъл (Ripple). За да добиете малко по-добра представа колко всъщност вървят  тези валути в щатски долари сме подбрали 10-те най-използвани криптовалути в света и техните цени:

Име на валутатаПазарна капитализацияЦена
Bitcoin$48,564,577,395$2963.76
Ethereum$32,156,470,532$347.98
Ripple$10,803,402,030$0.281879
NEM NEM$2,064,897,000$0.229433
Ethereum Classic$1,990,969,412$21.52
Litecoin$1,681,360,364$32.64
Dash Dash$1,392,256,102$189.24
BitShares$987,322,686$0.379382
Stratis$890,430,284$9.05
Monero$849,416,959$58.13

 

Основни предимства на криптовалутите

Какви са характеристиките на тези валути, които ги правят толкова примамливи?

На първо място те са независими. Това ще рече, че за разлика от долара, еврото и т.н., криптовалутата не се контролира от банките, което от своя страна я предпазва от инфлация. Премахването на контролиращия орган предоставя по-голяма свобода, от което изхождат и останалите характеристики на тези валути.

На второ място, транзакциите се осъществяват доста по-бързо, тъй като не са обвързани със срокове, какъвто е случаят с банките. Не се налага да чакате за превод в рамките на 5 работни дни, тук става въпрос за минути.

Трето, всичко е анонимно. Профилите и сметките не са обвързани с конкретна самоличност. Всичко става чрез обмяна на електронна информация, т.е. всичко е цифри и букви. Освен това поради виртуалния си характер, транзакциите са осъществяват по цял свят, т.е. те са глобални и не зависят от местоположението на участниците в транзакцията.

Както споменахме по-рано, криптовалутите работят с помощта на криптографията, което ги прави много по-сигурни. И не на последно място, транзакциите са необратими. Това означава, че ако са одобрени, няма начин те да бъде спрени и съответно сумата не можа да бъде възобновена.

По-надолу ще обясним подробно какво се случва при една транзакция и сами ще се уверите откъде са извлечени всички тези характеристики. Преди това обаче нека се поровим малко в историята на електронните валути.

Биткойн (BitCoin)

Най-известната криптовалута в света е биткойнът (BitCoin), a това, което може да Ви се стори интересно е, че той бива открит случайно. Като казваме случайно, нямаме предвид, че просто е изникнал без причина, ненадейно от някъде, а че неговата функция като разплащателно средство се появява като допълнителен резултат на друго изобретение – т.нар. Peer-to-Peer електронна разплащателна система. Създателят й Сатоши Накамото открива, че биткойнът е единственият начин новата система да може да осъществява заложените й фукции.

Системата Peer-to-Peer не зависи от банки и може да осъществява транзакции посредством равнопоставени лица (Peer-to-Peer, peer – от англ. език равен). Най-важната характеристика, която всяка разплащателна система трябва да има, е избягването на дублаж. Какво ще рече това? Най-просто казано, ако имате 100лв в сметката си да не можете да ги преведете едновременно и на брат си и на сестра си.

Все пак, за да бъде една система сигурна, някой някъде трябва да следи дали една и съща сума не се използва два пъти. Само така участниците в транзакцията могат да бъдат застраховани, че няма да бъдат измамени. Банките наред с други неща, разбира се, правят именно това.

Как обаче система, която бяга от контрола на банката, може да гарантира тази сигурност?

Като направи така, че всяка част от мрежата да има достъп до информацията, необходима да се направи тази проверка. Банките използват специална система, която да следи това, но при криптовалутите това не е възможно. Именно затова Накамото създава своята Peer-to-Peer система така, че всяка нейна частица да изпълнява тази задача.

Как се осъществява транзакция с криптовалута?

И така, сигурно вече искате да разберете какво всъщност представлява една транзакция, какво се случва, как можете да оперирате с тези пари и като цяло какъв е процесът. За да не Ви затормозяваме с купища термини и  сложни изречения, нека използваме Петър, с който ще проследим къде, какво и как се случва. Петър иска да започне да оперира с биткойни. Най-напред ще му трябва достъп до компютър с мощен процесор и добра видеокарта. След като Петър закупи първата си криптовалута, той получава електронен портфейл. Електронните портфейли сами по себе си могат да бъдат най-различни – за десктоп компютър, мобилни, онлайн и още много други. В зависимост от целта, всеки може да избере най-подходящия за него/нея портфейл.

Да речем, че Петър избира такъв за настолен компютър. В портфейла обаче няма реални биткойни, а вместо това  той съдържа адреса на биткойните. Този адрес поддържа архив за всички транзакции на Петър, а следователно и неговия баланс. Адресът представлява поредица от 34 символа и се нарича публичен ключ и както името му подсказва – той е видим за всички. Това обаче не е проблем, защото всеки публичен ключ кореспондира с частен ключ. Той е съставен от 64 символа и него Петър трябва да пази в тайна. Двата ключа, разбира се, са свързани, но няма как от публичния да се намери частния. Използвайки публичния ключ Петър „подписва“ всяка една своя транзакция и всичко това се случва през електронния портфейл.

Както виждате никъде не фигурира името на Петър, всички идентификационни действия се осъществяват посредством кодове от случайно генерирани букви и цифри. За това потребителите могат да бъдат анонимни.

Преди да продължим нататък, трябва да поясним, че криптовалутите функционират използвайки мрежи от участници.

Какво ще рече това?

Когато Петър получава своя портфейл, той автоматично се присъединява към група от хора, които също използват  криптовалута. Нека приемем, че тази група има общо шест участника – Иван, Георги, Григор, Мая, Анна, а вече и Петър. Той получава цялата информация за всички транзакции, които останалите осъществяват, като те съответно получават същата информация за него. Тази информация е абсолютно синхронизирана и свързана така, че ако някои реши да направи някаква промяна, тя няма как да се осъществи без потвърждението на всички участници в групата. Именно това прави използването на криптовалути сигурно – всичко е прозрачно и дублажът е избегнат.

Какво се случва когато Петър иска да започне транзакция?

Да кажем, че той иска да изпрати пари /биткойни/ на Соня. Той иска разрешение да изпрати тези пари. Първото нещо, което всички членове на неговата група трябва да потвърдят е, че Петър реално притежава сумата. Второ, че той не я изпратил на никой друг. Това става с помощта на публичния ключ, който всички в групата виждат. Те преглеждат архива, за да се уверят в баланса на Петър. Само когато всички участници потвърдят транзакцията, тя се осъществява.

Тук възникват още два въпроса – кои са тези членове и защо биха се занимавали да одобряват чужди транзакции. Членовете са други хора като Петър и тъй като те самите са зависими от потвърждението на останалите, тук работи принципът на реципрочност – те одобряват транзакцията на Петър, за да може да получат неговото одобрение за техните транзакции. Освен това при всяко потвърждение получават и стимулиращо заплащане.

Именно така се осъществява придвижването на валутата. Една мрежа я придвижва към друга и така докато транзакцията стигне крайната си точка. И тъй като криптовалутите са независими и оперират на виртуално ниво, до което достъп могат да получат хора от цял свят, придвижването е глобално и бързо.

До тук добре, но как точно става образуването на валута и как можем да вярваме, че няма да бъдем обрани или хакнати?

Какво е блокчейн (blockchain)?

Какво е блокчейн?Тук идва ролята на т.нар Блокчейни (blockchains) или на български – вериги от блокове. Блоковете представляват сбор от транзакции, с други думи това са комплекти от закодирана информация. Всеки блок се състои от три компонента:

  • информацията, която носи;
  • индивидуален хаш и
  • хаша на предходния блок.

Информацията това са детайлите относно транзакцията – подател, получател, сума и т.н. Хашът представлява код, които е уникален за всеки блок, т.е. можем да кажем, че хашът е името на блока. Също така всеки блок освен първият съдържа хаша на предходния като по този начин всички блокове са свързани и образуват верига. Така всеки един блок посочва друг блок, а от там идва и името на структурата – верига от блокове (blockchain).

Именно в това се изразява и сигурността на криптовалутите. Точно поради наличието на тази връзка, хакването е изключително трудно. Защо? Когато настъпи някаква промяна в информацията на блок, той автоматично променя своя хаш. И тъй като всеки блок е свързан с друг, то тази промяна трябва да се направи във всеки следващ блок. За да подсигурят още повече процесa, системите за криптовалута имат механизъм наречен Доказателство за работа или Proof-of-work. Неговата функция е да забавя създаването на нови блокове. В случая на биткойн, са необходими цели 10 минути. Ако някой иска да промени информацията в един блок, то той трябва да изчисли Доказателството за работа за всеки последвал блок. Това само по себе си би отнело изключително много време, през което хакът може да бъде засечен.

Как да печелим от криптовалути?

Печалба от криптоДо тук се опитахме да изясним самия процес, но когато се говори за криптовалути, най-често задаваният въпрос е как може да се печели от тях?

Вече споменахме, че участниците в мрежата получават възнаграждение при всяко дадено потвърждение. Ако обаче нашият приятел Петър иска да изкара повече пари, той може да стане „миньор“. В следващите няколко редове ще обясним какво значи  това.

Какво означава да копаеш криптовалути?

Обикновено криптовалутите са сравнявани със златото. По тази аналогия, откриването или по-скоро „добиването“ им се нарича копаене, а хората, които го правят – миньори. Както вече разбрахте, за да оперирате с криптовалута, трябва да се присъедините към мрежова група. Връщайки се на нашия така удобен пример, нека отново използваме Петър. Като част от групата, той получава компенсации при всяко дадено потвърждение. Това е информация, която се прикрепя към блоковете.

Ферма от видеокарти за копаене на круптовалута - риг
Т.нар. РИГ от видеокарти за копаене на валута – Биткойн, Етериум, Лайткойн и т.н.

Ако Петър иска да започне да „копае“ за биткойни, той вече е предприел първата стъпка. Копаенето всъщност представлява решаване на математически задачи. Решението се изразява в намирането на число, което се прикрепя към информацията в даден блок и преминава през неговия хаш алгоритъм. Ако накрая се получи стойност, варираща в предварително зададени параметри, то копаенето е успешно и Петър е намерил златото или по-точно биткойните.

Може би възникнаха няколко нови въпроса – каква е връзката между блокове и биткойни и кой определя споменатите параметри. В отговор на първия въпрос – когато Петър е прикрепил полученото число към блок, които след това бива одобрен от системата, той всъщност добива нов блок. В момента (април 2018) наградата за добит блок е 12,5 биткойна, като на всеки 210 000 блока тази стойност намаля на половина.

В отговор на втория въпрос – системата, която обслужва дадена криптовалута определя параметрите, в които получената стойност трябва да варира.

Разбира се, за криптовалутите и техните приложения може да се напише още много и една статия е неспособна да обхване в подробности всеки един от нейните аспекти. Това, което обаче се надяваме да сме постигнали с тази статия е да сме Ви дали малко повече информация относно какво представляват те и кои са основните понятия, с които работят.

В днешно време, виртуалните процеси и възможностите, които предоставят, са част от нашето ежедневие. Криптовалутите са следващата логична стъпка на развитие и е добре да знаем защо и до колко са сигурни, как работят и как можем да ги използваме.

Характеристиките им ги правят много по-достъпни и удобни. Фактът, че тази валута е независима дава поводи за доста дебати. Именно липсата на връзка с конкретна банка, а от там и неминуемо с определена политическа сила, я прави доста по-устойчива от останалите валути.

От друга страна след като разгледахме в детайли процеса на една транзакция и отделните компоненти на валутата, можете да си обясните защо тя е глобален и много по-бърз начин за разплащане.

 

Обичам съвременните техно-джаджи. Смартфони, компютри, телевизори - ако работи с ток или на батерия - значи е по моята част.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here