Какъв е средният живот на лаптопите и техните батерии?

лаптоп батерия

Колко години е средният живот на един лаптоп?

Средният живот на един лаптоп е около 5 години. Разбира се, когато говорим за усреднени стойности, трябва да се има предвид, че това означава, че някои лаптопи ще са неизползваеми след 2-3 години, докато при други вероятността да са ползваеми след 7 и повече години е много висока.

Общото правило е, че средната продължителност на живот на даден лаптоп, зависи от неговата цена и класа, в който той попада. Съвсем ориентировъчно можем да направим следното разделение:

  • Лаптопи на цена до 800 лв. – 2-4 години
  • Лаптопи на цена между 800 лв. и 1500 лв. – 3-5 години
  • Лаптопи на цена между 1500 лв. и 2500 лв. – 4-6 години
  • Лаптопи на цена над 2500 лв. – 5 – 7 години

Разбира се, цената не е единственият фактор, който обуславя периода, в който даден лаптоп може да бъде използван преди да се развали или да се нуждае от ъпгрейд, който не е финансово изгоден. Но е добър ориентир, защото обикновено по-високата цена е свързана с по-мощен и качествен хардуер.

Колко е средният живот на лаптоп батерията?

Този въпрос има два аспекта. Единият е колко време издържа вашата батерия за лаптоп между две зареждания и вторият е – на какъв период от време е нормално да заменяте батерията с нова.

Колко часа средно издържат батериите

От гледна точка на издръжливост диапазона е много голям – от 1 час при някои много мощни гейминг лаптопи до над 25 часа при някои оптимизирани за дълго време работа на батерия бизнес модели. Средно за ниския ценови клас може да се очаква около 3 часа работа, когато батерията е нова. За средния клас – 3-5 часа и за високия клас – 5+ часа. Разбира се, колкото повече остарява батерията на вашия лаптоп, толкова по-малко време ще издържа тя. Това се дължи от, една страна, на естественото стареене на компонентите и, от друга, на загубата на капацитет в следствие на степента на ползване/натоварване.

Има два начина да удължите времето на автономна работа на батерия. Единият е да закупите усилена батерия с по-висок капацитет от стандартния. Това е вариант наличен за повечето модели лаптопи. Вторият начин е да използвате всички възможни начини да намалите консумацията на преносимия компютър – да го почиствате редовно от прах, да сте сигурни, че охлаждането му работи добре, да намалите яркостта на екрана, да изключите всички ненужни към дадения момент модули и процеси.

Колко е средният живот на батериите за лаптоп

Средният живот на батериите за лаптоп в масовия случай е между 18 и 24 месеца. Като, разбира се, има и много случаи на екстремни крайности – батерии, изискващи смяна на 6 месеца и такива, които са работили безотказно 5 и повече години. Общото правило е, че батерията ще губи между 15% и 25% от капацитета си годишно при нормална употреба. Това означава, че, ако лаптопа ви е издържал 3 часа с  нова батерия, то най-вероятно ще работи около 1 час между две зареждания, когато батерията е на 3 години. Добрата новина е, че батериите стават все по-достъпни и на пазара вече има множество качествени брандове, които предлагат батерии заместители с добро съотношение цена/качество.

Колко е средният живот на зарядното за лаптоп

Животът на зарядните за лаптоп е много пряко свързан с начинът, по който се използват. Ползвате компютърът като стационарен и много рядко го местите, то най-вероятно зарядното няма да се повреди поне 5 години. Ако обаче често сменяте работното си място, шансът вашето зарядно за лаптоп да спре да работи по-рано нараства значително. Много често проблемите със адаптера идват и от захранващия кабел или кабелът, който се включва към самия компютър.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here