12 зеленчуци и подправки, които всеки може да отгледа

Дори и да не разбирате нищо от градинарство, и да нямате градина, може да си имате свежи зеленчуци вкъщи, и то без никакви допълнителни инвестиции!

лук на терасата

Ето една добра идея: без да имате градина или двор, без да купувате семена, но сте достатъчно ентусиазирани, можете да си отгледате пресни зеленчуци и подправки у дома. Магията на природата кара зеленчуците да покълват от само себе си.

Като деца сигурно сте правили опити да натопите зрънца леща или фасул в мокър памук, и да наблюдавате как от всяко зрънце се развива коренче.

Малко вода, светлина и магията е налице!

Вижте как бихте могли да отглеждате обикновени и екзотични зеленчуци в саксии на прозореца и винаги да имате под ръка пресни продукти за салата, без да се налага да ходите до магазина!

1. Лук

Най-лесният зеленчук за прихващане е лукът. Натопете глава лук в 1 пръст вода, така че мустачките да „пият” от нея, и сменяйте водата през ден. Зелените му листа ще се развият само след седмица.

2. Чесън

Чесънът също се разлиства бързо – натопете няколко скилидки във вода или в саксия с хубава градинска пръст. До 2 седмици е възможно да имате пресен чесън, готов за консумация.

3. Маруля

Можете да отгледате маруля от отрязаната й основа, като дори не е нужно да я слагате в почва, а само във вода. Същото важи и за зелето.

4. Моркови

Не изхвърляйте върховете на морковите, а ги натопете във вода, и ще израстат. Експериментът си струва!

5. Босилек

Стръкчетата босилек, натопени във вода, пускат коренчета само след няколко дни, стига да сменяте водата редовно. След това ги пресаждате в саксия и винаги си имате запас от босилек!

6. Лимонова трева

Лимоновата трева може да порасне, ако вместо да изхвърлите корените й, ги натопите във вода. Корените и без това не се използват в готвенето. 3 седмици след като е била натопена, тя ще пусне филизи и тогава можете да я засадите в почва.

7. Селъри

Натопената основа от селърито израства много бързо и се разлиства буйно, само за няколко дни!

8. Зеле

Сърцевината на зеле, натопена във вода, ще се разлисти в нова зелчица бързо, както и селърито – просто не хвърляйте кочана, а го използвайте!

9. Авокадо

Авокадово дърво в къщи?

Не е трудно, стига да сте търпеливи, Е, плодовете ще се появят чак след години, но нали всичко е започнало отнякъде?

Вземете костилка на авокадо и я продупчете с клечки през средата, така че те да поддържат костилката над бурканче с вода.

Сложете толкова вода, колкото върха на костилката да е леко натопен в нея, и сменяйте водата редовно. След 20-ина дни ще си пусне коренчета и ще можете да я засадите в саксия. Има и случаи, при които костилката от авокадо покълва без тази процедура, а заровена директно в почвата. До 2 месеца ще се развие стебло и листа.

10.Сладък картоф

По същия начин на поставяне във вода като авокадото, сладкият картоф ще развие лозички, от които могат евентуално да израснат нови картофи.

11.Джинджифил

Корените от джинджифил, заровени в градинска пръст, дават нови плодове след няколко месеца до една година.

12. Ананас

Ананасът може да израсте от короната си, стига да се грижите за нея на закрито. Наистина, отнема около 3 години, но е възможно!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here