Какви са различните видове ловно оръжие и кое да изберем?

ловно оръжие

Изборът на правилното или подходящото за целта оръжие е най-важният въпрос, който трябва да реши всеки един ловец. Опитните майстори в преследването на дивеч във вашата дружинка могат да дадат куп съвети относно това коя пушка е по-добра, по-точна или просто върши работа. Мненията по темата варират, в зависимост от терена, сезона, разстоянията за стрелба и… предпочитанията на ловеца. Ще се спрем на основните видове ловно оръжие, които се предлагат на пазара и е разрешено да се използват за преследване на дивеч.

Да започнем отзад напред – има огнестрелни средства, с които не е позволено да се излиза в гората? Да, категорично – това са автоматичните оръжия. Този тип е изрично забранен за лов в България, както и в много държави по света. Дали могат да се използват самоделки? Не е препоръчително. Ловното оръжие трябва да бъде прегледано и регистрирано, както и всяко друго огнестрелно средство, за което се изисква и издаване на разрешително за използване и притежание.

Какви са разрешените видове ловно оръжие?

Има два основни типа пушки сред класическите за преследване на дивеч. Те биват:

  • Гладкоцевни;
  • Набразденоцевни.

Те могат да са с режим с ръчно презареждане (болтово или с чупеща цев), но не е задължително. Споменахме, че пълният автомат е забранен, но това не важи за полуавтоматичните оръжия. Такива могат да се използват за лов, но с някои ограничения – допустими са само модели, при които се събират само 1 патрон в цевта + 2 в магазина (пълнителя). Разбира се, има и варианти, при които се събират и повече боеприпаси, но те са извън позволеното от закона, поне на наша територия.

Каква е разликата е между гладкоцевни и набразденоцевни пушки?

Определенията са ясни сами по себе си. Единият вид  оръжие е с гладка вътрешна повърхност на цевта, докато при другия тип има спираловидни нарези (канали), които варират според модела, дължината и диаметъра на дулото. Кой вариант е по-добър? Мнозина биха казали на момента – набразденоцевните оръжия. И в това има много сериозна логика, тъй като те са огнестрелни средства, които демонстрират осезаемо по-точна стрелба на далечно разстояние. При пушките с нарезни цеви се придава въртеливо движение на куршума, което увеличава неговата скорост, като подобрява значително и далекобойността при стрелба. За гладкоцевните оръжия се смята, че уцелват успешно доста по-наблизо и че точността им пада драстично след 50-60 метра. А при някои модели с набраздени цеви точността е забележителна и при стрелба от 200, 300, дори 400 м.

Но това не означава, че пушките с гладки тръби нямат своята стойност. Смята се, че ловец, който използва редовно такова огнестрелно средство, може бързо и лесно да се прицели в дивеча, ако се намира на достатъчно добро разстояние. Лесно може да се стигне до извода, че набразденоцевните оръжия са подходящи за стрелба от по-далечна дистанция. Другата основна разлика между тези типове пушки е, че гладките стрелят основно със сачми (дори и да са събрани в патрон), а нарезните – с цели куршуми.

С колко цеви са ловните оръжия?

Най-често с две, като могат да са хоризонтално разположени (успоредки) или вертикално разположени (надцевки). И двата варианта имат своите привърженици. Има и едноцевен вариант, като най-често в тази категория спадат ловните карабини. Срещат се и пушки с 3 или дори 4 цеви, но те са рядко използвани и по-често са с колекционерска стойност. При двуцевките и трицевките можем да срещнем комбинация между различни цеви – едната да е гладка, а другата (другите) – с набраздена повърхност.

Що е то ловна карабина?

Карабината поначало е огнестрелно средство със скъсена цев спрямо оригиналния модел. Същото се отнася и за ловните модели. Докато класическите пушки за отстрел на дивеч са с дължина на изходните цилиндри между 70 и 80 см, то при ловните карабини цевите са дълги между 50 и 60 см. По-късото оръжие само̀ по себе си е по-компактно и по-лесно за пренасяне. От друга страна обаче, по-дългата цев увеличава и обхвата с някакъв процент, така че дали ще е ловна карабина, или класическа пушка, зависи от конкретната ситуация и поставената цел. Разбира се, и от цената, като някои от най-изгодните видове ловно оръжие могат да се открият и в онлайн магазините.

По-рано споменахме полуавтоматичните модели. Те определено имат своите предимства, тъй като позволяват да се извършат няколко изстрела (на теория 3) за много кратко време, вместо 1 или 2, преди момента за презареждане. Понякога да се спечелят 4-5 секунди е много ценно по време на лов. Но някои майстори традиционалисти отричат тези варианти и предпочитат класиката.

Какъвто и да е изборът на оръжие, важното е всеки ловец да има разрешително за притежание на огнестрелно средство, както и да има платен ловен билет, за да може легално да излезе за дивеч. Независимо дали ще изберем помпа, карабина, или класическа пушка, трябва да използваме проверено и качествено оръжие, което да съхраняваме и пренасяме по възможно най-безопасния начин.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here