Maгията на Полярното сияние

Полярно сияние

Наричано е още и aurora borealis (В чест на римската богиня на зората Аврора „Aurora“ и гръцката дума borealis, която означава „северен вятър“). (Благодаря на Hartmann за уточнението)

Полярното сияние е оптичен феномен, наблюдаван в небето над полярните райони на Земята, образуващо се в следствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Явлението може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето.

Полярните сияния са в основата на много легенди и митове на северните народи. Викингите вярвали, че сиянията са воини, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.

Причини

Полярните сияния възникват на височина 90-130 км над повърхността на Земята, но през 1959 г. в Северното полукълбо е засечено сияние на височина 160км и ширина на фронта 4 800км.

Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата активност. Атмосферата на Слънцето е съставена най-вече от водород. От най-външния и най-разредения ѝ слой непрекъснато се откъсват невидими частици (електрони и протони) и изтичат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър. Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове. На всеки 11 години активността на Слънцето достига своя максимум и потокът на слънчевия вятър се засилва. В този период полярните сияния са много живописни.Aurora Borealis – буквално преведено от латински означава “червената зора на севера”. Така на научен език се наричат полярните сияния в северното полукълбо.
Повече информация можете да намерите тук.

Галерия Полярно сияние

2 МНЕНИЯ

  1. Не е зле когато се дава някаква информация, да се внимава за нейната достоверност. Aurora Borealis означава точно СЕВЕРНО СИЯНИЕ. Aurora значи ЗОРА, а северният вятър в гръцката митология е просто БОРЕЙ (Βόρειου), но не и северно сияние.

  2. Извинявам се за грешката, уж проверих уикипедия преди това, но не съм прочел както трябва.

    They are also referred to as polar auroras. In northern latitudes, the effect is known as the aurora borealis, named after the Roman goddess of dawn, Aurora, and the Greek name for north wind, Boreas by Pierre Gassendi in 1621.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here