Как да победим махмурлука

Как се лекува махмурлук?

Основната причина за махмурлука е дехидратацията – алкохолът блокира производството на хормона вазопресин, който помага на организма да задържа течностите. И ако сте си задавали въпроса защо се случва – именно това е причината, когато пиете алкохол да посещавате по-често тоалетната.

Предлагаме ви съветите на общопрактикуващия лекар Греъм Арчърд за оцеляване на сутринта след препиване.

  • Избягвайте портокалов сок, тъй като киселинността му ще подейства зле на стомаха, а кофеиновите напитки като кафето ще ви дехидратират още повече.
  • Яжте овесена каша или пълнозърнест хляб, тъй като осигуряват бавно освобождаване на енергия и помагат за възстановяване нивата на кръвната захар. Бананите също ви зареждат с енергия.
  • Добър ефект имат специалните хранителни добавки, като Кудзу Кризантелум или ProPectin например
  • Преди лягане или когато се събуждате изпийте чаша вода с разтворено саше Dioralyte, което възстановява нивата на кръвната захар и загубените соли и минерали.
  • Някои хора се кълнат в ефекта на пържените храни при препиване, но високото съдържание на мазнини може да предизвика раздразнение на стомаха. Сандвич с бекон, който съчетава протеина с глюкозата в хляба, може да се окаже много полезен. Но изпечете бекона на скара вместо да го пържите.
  • Вземете парацетамол, за да облекчите главоболието. Избягвайте ибупрофен или аспирин, които убиват болката, но могат да предизвикат гадене или стомашно разстройство.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here