Маймунско А, кльомба или…@… ?

Маймунско А

Кльомба, маймунка, маймунско А, maimunsko A, ухо, гъсеница, хоботче, рибени ролца… и какво ли още не – всички тези думи означават един единствен символ – а именно @, или както е най-разпространен у нас – Маймунското А.

Как се пише маймунско А?

Много просто – @ – на всички компютри и лаптопи, @ се намира заедно с цифрата 2, и се изобразява на екрана при натискане на бутоните SHIFT и 2. Това е така, дори и на самата клавиатура да не е „нарисуван“ символът на маймунското А.

Странен знак, и в интерес на истината, с още по-странна и доста мистериозна история. През времето е бил забелязван на много места като старинни документи, ръкописи и летописи от учени и изследователи, но въпреки това никой не е успял до момента да определи от къде изобщо се е появил на бял свят  и с каква идея е бил използван за първи път.

Изберете подарък с отстъпка 😉

История на маймунското А?

До голяма степен може да се каже, че като цяло почти всяка нация го е употребявала както намери за добре. Например във Великобритания през 19 век е намерил място в таблицата за умножение като знак за умножение. Ползван е и като мерна единица за течност и тегло. Символът @ е срещан и в български летопис като първата буква от думата „Амин“ още през далечна 1345г.

Едва ли съществува на земята друг знак с толкова богато и разнообразно минало, колкото „охлюва” или ”витата баница”, както също често е наричан от някои очевидно креативни народи. Въпреки фактът, че е познат на човечеството не от вчера, интригуващият символ дълго време е „скитал” по света без да има конкретно и еднозначно приложение.

През 1961 година най-после настъпва важен и съдбовен момент за маймунското А. Една от водещите в света компании за производство на хардуер и софтуер решава да вмъкне кльомбата в клавиатурите си като официален знак.

Десет години по-късно пък, попадайки в голяма главоблъсканица, един млад американски програмист решава да използва „Маймунското А” по начин, по който осигурява на шантавия знак абсолютно безсмъртие.

Рей Томлинсън (Ray Tomlinson) бил натоварен с нелеката задача да създаде начин за разпращане на съобщения на отделни потребители в една и съща компютърна мрежа. Информацията, обаче, трябвало да бъде изпратена както на конкретния човек, така и на точния компютър. Затруднението му дошло в момента, в който се наложило да измисли как да раздели двата фрагмента, така че да не следва пълно объркване. И какво по–подходящо от маймунското А.

Известен със своята уникалност, знакът става емблематичен след създаването на първия адрес за електронна поща. Глобализирането и масовата употреба на e-mail-ите го доказват, но трябва да признаем, че това би било невъзможно без помощта на завъртяното А.

И разбира се на Томлинсън.

В наши дни, освен в адресите за електронни пощи, кльомбата отново може да бъде откривана къде ли не.

Например, при някои емоджита, съставяни от знаците по клавиатурата, Маймунското А може да вземе участие в целувчица или пък роза. В повечето социални мрежи, ако сте решили да постнете текст или коментар за някой ваш приятел и искате да сте сигурни,че той ще му обърне внимание, просто трябва да го „тагнете”, като пред името му изпишете @.

Интересен факт е, че същата тази @ явно е станала муза за голям брой дизайнери, тъй като днес на пазара можем да срещнем огромно разнообразие от щамповани тениски, чаши и други стоки, именно с лика на „маймунката”.

11 МНЕНИЯ

 1. Поздравления за интересния материал. Аз искам да попитам, наскоро ми се наложи да диктувам имейл на чужденец, и запецнах – как се казва кльомба на английски?

 2. Здравей Ваня, благодаря за хубавото мнение.
  На английски знакът @ (маймунското А или кльомба) се произнася „ет“ (както се произнася предлогът at (при)).

 3. Искам да попитам – на моя лаптоп на клавиша с цифрата 2 няма символ на маймунско А (@) – но по-странното е, че понякога излиза @, понякога – не.
  Някой има ли идея защо се получава така?

 4. @Ели – Вероятно на лаптопа имаш настроена клавиатура по BDS или някой друг стандарт (а не QWERTY и фонетична) – тогава на мястото на @ може да излиза друг символ.
  Просто трябва да смениш настройката на клавиатурата с QWERTY или фонетична

 5. Ели, кльомбата не излиза при SHIFT+2 и когато си на English UK подредба на клавиатурата, така че може и в това да ти е проблема с писане на @

 6. Здравейте! Аз също има проблем с @.В момента пиша от мобилния тел. и нямам проблем с @.Но, на лаптопа hp, символа @ е вдясно на клавиатурата и ансолютно всички комбинации ползвах , но не се получава.Какъв ли е проблема? Предваритрлно ви нлагодаря ?

 7. Здравейте,
  Както съм писал по-горе, вероятно сте на BDS подредба на клавиатурата. Опитайте при смяна на подредбата (CTRL+Shift или Alt+Shift) и би трябвало да се получи. @ е винаги при натискане на комбинация с Shift+2, ако сте на ENG или фонетична подредба, така че не би трябвало да имате проблеми.

 8. Всъщност няма значение къде в нарисуван знакът @ на клавитурата, ако сте на ENG US или фонетична, той си е на бутона 2.

 9. Клюмбата @ при френските клавиатури е заедно с 0, но това е само ако сте с френска подредба естествено

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here