Най-добрите коледни предложения за уиски ценителите

Уиски за Коледа

Само няколко са нещата, които ценителите на уиски биха харесали повече от една дълга, празнично опакована кутия под елхата, която съдържа нещо специално.

Това беше добра година за представяне на нови уискита, така че няма да имате липса на избор. А ние ще ви предложим най-новото на пазара, за да помогнем на получателя да прекрачи в настроение в новата година.

Разбира се, можете да купите от вашите любими „Glenmorangie“ или „Glenlivet“ по една бутилка 12-годишно за подаръко-получателя, но вкарайте малко повече мисъл в това и малко повече гайди и ще накарате лицето срещу вас да придобие широко усмихната физиономия. За подаряването по празниците винаги съм смятал, че е по-добре да дадете на приятеля/познат лимитирана серия или по-специален подарък от марката, която харесва. Другият начин е да му представите нещо уникално в категорията, което ще запечата вниманието и любопитството му.

В днешни времена почти всяка марка шотландско, ирландско или американско уиски предлага специален продукт – дали ще бъде от една бъчва, екста отлежал или уникално бутилиран – имате все по-голям избор.

Тук ви представяме няколко предложения за подаръци от уискита, които пробвахме тази година. Повечето от тях по-скоро можете да намерите в добрите магазини за алкохол, както и в безмитните магазини, отколкото в магазина на ъгъла.

1. „Glenfiddich Phoenix“ сингъл малц

Миналогодишните снеговалежи в Шотландия покриха по-голямата част от региона Хайланд заедно с река Спей. Снегът покри и много от складовете, където шотландското уиски отлежава и дори свалиха покривите на няколко от тях. Работниците в дестилериите бяха поставени пред предизвикателството да изринат снега около и от бъчвите и да намерят нови помещения за складирането им в най-кратък срок. „Glenfiddich“ се възползва от ситуацията, за да създаде нов уникален сингъл малц.

Наречен „Snow Phoenix“, специалната серия се съюзява със силния аромат и вкус на не филтрираните бъчви с различно отлежаване, за да създаде уникален малц с нотки на ябълка, круша и мед. Стриктно лимитираното количество от 750мл бутилки се предлага от най-добрите алкохолни и безмитни магазини по света на цената от $89.99.

2. „Whistle Pig Rye“

За любителите на ръженото уиски, а те са определено не малка част, може да се опитате да намерите „Whistle Pig“ – 100% ръжено уиски. Ръчно селектирано от Дейв Пикерел, майстор-дестилатор в дестилерията на Вермонт, се продава за $69.99 в бутилка от 750мл. Отлежавало е в нови американски дъбови бъчви за минимум 10 години и е ръчно бутилирано във фермата „WhistlePig“ в долината Чамплейн, Вермонт.

3. „Bowmore Tempest“ сингъл малц

Носещ името на силните вълни на бреговете Лок Индал, които се разбиват под дестилерията на „Bowmore“ от основаването ѝ през 1779, „Tempest“ е отлежавал за 10 години, обгръщайки торфения и опушен вкус докато се балансира интригуващо. Това е втората малка партида, която се пуска на пазара през декември тъкмо навреме за празниците и която гарантира щастието на любителите на ценно уиски сред приятелите ви. Препоръчителната цена на „Bowmore Tempest“ е $100.

4. „Compass Box“ – издание за 10 годишнината на компанията

„Compass Box“ празнува 10-та годишнина на марката с нова селекция, наречена „Flaming Heart“, а цената на бутилка е $80.00. За този специален бленд собственика на компанията споделя, че искал да създаде необичаен баланс между сладост, торф и подправки. Предлагат се само 4 000 бутилки на пазара, което прави това уиски както перфектният подарък, така и уникален колекционерски екземпляр.

5. „Glenlivet Founders Reserve“

С богат цитрусов аромат и вкус на клементини, карамел, канела и стафиди „Founders Reserve“ се предлага в изключително лимитирана серия от 750мл бутилки, като препоръчителната им цена е $375 всяка. Свържете се с най-добрите уиски или алкохолни магазини в града ви или предвидете времето за поръчка онлайн.

6. „Ballantine’s“ – 17 годишен скоч

Не е ново издание, но носи званието „Най-добро уиски в света“ на 2010г., наградено от „Whisky Bible“ с автор влиятелният уиски експерт Джим Мъри. Това го прави значим подарък в най-висша степен не само за феновете на „Ballantine’s“, но и за скоч ценителите, които имат обоняние за качеството. Оценен за около $86.00, този скоч ще бъде коледното ви попадение, а не забравяйте, че компанията наскоро представи и специалната си коледна резерва, която отлично и очевидно запечатва празничния дух.

7. „Maker’s Mark #46

Първата не лимитирана серия на бърбън компанията от Кентъки. С малко по-голямо алкохолно съдържание този бърбън  е бил завършен чрез допълнително отлежаване в бъчви, които съдържат овъглен дъб.  Резултатът: бърбън „Maker’s Mark“ с малко по-малка сладост и ванилия и малко повече канела. Алкохолното съдържание 80 „proof“ за някои е по-изгарящо езика, но за мен това уиски предоставя точния вкус с мек завършек за разлика от повечето продукти на компанията. Цената е само $35.

8. „Glenmorangie Finealta“

„Glenmorangie“ наскоро представи най-новото си уиски предложение от „Private Edition“ линията си. Думата „Finealta“ се превежда като „елегантен“ от шотландски келтски език. Това е рецепта с историческа значимост, тъй като уискито представя завръщането на „Glenmorangie“ традиция от 1903г. Вековната рецепта беше открита в архивите на дестилерията,  а крайният продукт се оценява на $85.00 за бутилка.

9. „Jim Beam Signature“

Бърбън производителя „Jim Beam“ представи новата си колекция от „шест зърна“. Предлаган само в безмитните магазини, „Jim Beam Signature“ пристига до нас като краен продукт от дестилирания бленд на уиски от царевица, ръж, ечемик, пшеница, тритикале и кафяв ориз. Цена: €29.99.

10. „Amrut“

Ако получателят на подаръка ви е отворен към нови вкусове и уиски изживявания, помислете за бутилка „Amrut“ от Индия. Вече предлаган от по-добрите алкохолни магазини, вижте дали ще успеете да се снабдите с „Amrut Fusion“, който носи името на третото най-добро уиски в света за 2009г. Но има и други интересни предложения  и всички си заслужават. И бъдете сигурни, че ще създадете страхотен разговор и може би и парти с дегустация. Цена: $60.00

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here