Марките продавани от Emag.bg

Мнение за марките продавани от Emag Steinhaus, Star-Light, Allview, Horizon, Heinner, Wink, Kring и Serioux

През последните години и най-вече със заемането на лидерска позиция от Emag като онлайн магазин на българския пазар, все повече потребители си задават въпроса доколко най-продаваната електроника в магазина е качествена и отговаря ли на платената цена. Естествено става въпрос за вече познатите на българските потребители марки Steinhaus, Star-Light, Allview, Horizon, Heinner, Wink, Kring и Serioux.

Все по-често хората се питат „Каква марка е Steinhaus?“,  „Мнения за Horizon?“, „Star-Light производител“, „Allview мнения“ и т.н.

За да сме от полза на своите читатели, ние от Benchtalks.com се опитахме да намерим отговор на най-често задаваните въпроси за марките стоки и производителя зад тях, продавани от Emag на изключително конкурентни цени.

Факт е, че румънските продукти печелят все повече почитатели в областта на електрониката или битовата техника, борейки се наравно с известни марки, като Apple, Samsung, Sony, Panasonic или LG. От името на бранда обаче, човек трудно ще ги свърже със северната ни съседка, като почти всички марки имат немско или американско звучене.

И това е така, защото всички те са правени за да се продават в цяла Европа. Сега румънските продукти се продават под марки като Horizon и Star-Light за телевизори, Heinner за домакински уреди, Steinhaus за електрически инструменти, Serioux за GPS или компютърни аксесоари, Wink за интелигентни крушки или Kring за продукти за дома и декора. Някои се от стоките се произвеждат в Румъния, други в страни като Китай, Турция, Унгария или Полша.

Horizon лидер при телевизорите

Horizon е марка, собственост на Network One Distribution (NOD), компания, собственост на бизнесмена Iulian Stanciu. Марката стартира през 2005 г. под с една основна линия телевизори. Продажните на Horizon нарастват бързо още през първите години, достигайки през 2008 г. третото място в Румъния, когато са продадени 60 000 броя, след LG и Samsung.

От 2011 г. Horizon разширява своята оферта и пуска телевизори, таблети, Hi-Fi аудио продукти, достигайки до повече от 100 устройства.

Над 100 000 телевизора Horizon се продават годишно

По този начин, на местно и регионално ниво, Horizon успява през 2015 г. да представи на пазара първия 4K UHD Horizon извит LED телевизор, с диагонал 55 инча.

„През последните три години (до 2018г.) продаваме над 100 000 телевизора годишно, средно съответно 13 милиона евро“, каза Андрей Милитару, изпълнителен директор на NOD, пред Libertatea.

Продуктите се предлагат с 3-годишна гаранция, като се има предвид, че задължителната гаранция в Европейския съюз е само 2 години.

А продуктите Horizon от високия клас (гамата XTEND) имат 5-годишна гаранция, подобно на някои от телевизорите Panasonic. Производството на Horizon се извършва във фабрики в Турция, Полша, Унгария и Китай.

„За следващите години планът за развитие има за цел да надхвърли цифрата от 30 милиона евро годишно, като укрепи своята регионална позиция като европейска марка, като вече присъства в няколко региона, чрез нашите партньори, като страни като: Унгария България, Полша, Гърция, Молдова “, казва Андрей Милитару, директор на NOD.

Стартира аудиолинията ACUSTICO

През 2019 Horizon пуска Hi-Fi аудио линия ACUSTICO Hi-Fi, която се разглежда от компанията като естествено продължение на телевизорите и мониторите. Soundbars ще бъдат пуснати за телевизори, аудио микросистеми, високоговорители или радио часовници, в различни комбинации, цветове и материали.

Телевизорите Star-Light се произвеждат в Румъния

Също така в областта на телевизорите българите вече познават и румънската марка Star-Light, собственост на онлайн търговеца на дребно eMag, най-големият онлайн магазин и в България. eMag се контролира от южноафриканския фонд Naspers, а Юлиан Станчу – който също заема позицията на генерален мениджър на eMag – държи приблизително 20% от акциите.

Всъщност под марката Star-Light освен телевизори се продават и уреди като хладилници, климатици или печки. (вижте повече за Star-light)

„Някои от телевизорите са сглобени в Румъния, друга част в Унгария. Няколко модела хладилници се произвеждат в Турция. За домакинските уреди работим с водещи фабрики в Китай, най-голямата е Midea, където произвеждаме големи уреди и климатици “, каза за Libertatea Джордж Костаче, директор на частни марки в eMag.

Midea е един от най-големите производители в света и през последните години е купил подразделението за домакински уреди на Toshiba и германския производител на индустриални роботи Kuka.

Уреди Heinner, продавани в шест държави

Марката за домашни уреди Heinner стартира през 2011 г. с малки уреди и гама от 30 продукта. Търговската марка е собственост на NOD. В момента под тази марка се продават над 300 модела, от смесители, кухненски роботи, прахосмукачки, ютии до хладилници, перални машини, печки и аспиратори, както и богата гама климатици и нагреватели.

През последните години средно годишно се продават над 550 000 броя, според Андрей Милитару, генерален мениджър на NOD. Той казва, че Хайнер вече е лидер на пазара или е в топ 5 на марките в Румъния в определени категории, като чопъри, сокоизстисквачки, абсорбатори.

От 2015 г. NOD предлага 5-годишна гаранция за хладилници, хотели, перални и печки на Heinner, а останалите категории се възползват от 3-годишна гаранция.

Планът за следващите години е да се надхвърли годишният праг на продажбите от 50 милиона евро. Уредите Heinner вече се продават в Унгария, България, Полша, Гърция и Молдова.

Heinner има в магазините, поне на eMag, почти 800 продукта , като се започне с прахосмукачки, перални и се стигне до кухненски кърпи и закачалки.

Електрически инструменти Steinhaus

Марката Steinhaus звучи много по немски. Тя обаче е собственост на eMag, а продуктите, продавани под тази марка, са предимно електроинструменти като бормашини или електрически отвертки.

Общото мнение по форуми и Фейсбук групи обаче е изключително положително за характеристиките на електроинструментите Steinhaus, особено като се има предвид съотношението цена/качество. Акумулаторните отвертки и бормашини са предпочитани за любителите, които биха ги използвали за домашни ремонти няколко пъти в годината. Както може да се предполага, са произведени в Китай.

GPS Serioux, лидер на пазара в Румъния

Марката Serioux също е румънска. Първоначално тя започва с производството на компютърна периферия, съответно клавиатури и мишки, но междувременно в портфолиото си вече има над 400 продукта, включително външни батерии, UPS, телевизионни стойки или мрежови продукти.

Network One Distribution, компанията собственик на марката, твърди, че Serioux GPS-ите се нареждат на първо място по брой продадени бройки в Румъния.

От 2016 г. компанията разработи и гама от продукти, посветени на геймърите.

Общите продажби на Serioux през 2013-2017 г. надвишават 25 милиона евро и над 2,3 милиона продадени бройки, според Андрей Милитару, ръководител на NOD. Serioux се произвежда в Китай.

Столове, велосипеди, мебели и … кучешка храна

Румънските компании произвеждат не само електроника или уреди, но и велосипеди, домашни продукти или дори храна за кучета.

Например eMag произвежда в Румъния мебели, вани и други санитарни предмети с марката Kring. Кърпи, спално бельо или килими също се продават под същата марка, но производството им се произвежда в Египет, Пакистан, Турция.

Детските столове Mappy също се произвеждат в Румъния, както и храните за домашни любимци Mellow и Brown Dog. Вместо това продуктите на Wunderkid, марката, под която се продават мебели за детски стаи, се произвеждат в Полша, според Джордж Костаче, директор на марката на eMag.

eMag произвежда смартфони и интелигентни крушки под марката Wink

eMag има и собствена марка телефони и джаджи, а именно Wink. Всъщност под тази марка се продават и интелигентни крушки с включени високоговорители.

Под марката A + eMag произвежда аксесоари за мобилни телефони, слушалки, но и преносими високоговорители.

Pegas и EightyEight велосипеди

Компанията притежава и EightyEight – марка за велосипеди, но също така и марката аксесоари BIKLA. Iulian Stanciu, собственик на Network One Distribution, също притежава акции в компанията, която произвежда велосипеди Pegas. Те бяха възобновени през 2012 г.

2Drive електрически скутери

В автомобилната сфера марката аксесоари 2Drive също е собственост на eMag. Под тази марка се произвеждат видеокамери, GPS навигационни системи, но също така и скутери и електрически скутери.

Emag не е единствената компания, работеща в този сектор, тъй като Evolio произвежда и електрически скутери и скутери. За любителите на спорта eMag има собствена марка Kondition, марка, под която произвежда фитнес велосипеди, пътеки за бягане, ролери, скейтбордове, но също и спортни обувки.

И накрая, от страна на дрехите, eMag продава свои собствени продукти под марката Release, от обувки до поли и блузи.

Собствените им марки донесоха 200 милиона леи за eMag

Общите продажби на собствените марки на eMag възлизат на 200 милиона леи през 2017 г., което се равнява на около 43 милиона евро, като продуктите се продават в Румъния, но също така и в Унгария, България и Полша, казва Джордж Костаче, директор на марки в eMag.

Общо  румънците са направили онлайн покупки за около 2,8 милиарда евро през миналата година, от които eMag има дял от 600 милиона евро , според Юлиан Станциу, генерален мениджър на компанията. По този начин собствените марки ще представляват около 7,16% от общите продажби на eMag.

 Allview, Evolio, E-Boda

В допълнение към тези собствени марки, разработени от eMag и NOD, има и други независими румънски компании, които произвеждат електроника и уреди, като най-известните са Allview и Evolio.

Марката Allview е собственост на компанията Visual Fan от Брашов, а компанията произвежда от смартфони и таблети до лаптопи, интелигентни часовници, очила за виртуална реалност или интелигентни джаджи за дома.

Allview стартира и  виртуалния асистент AVI, който говори румънски , но също така и интелигентен високоговорител с Alexa, дигиталния асистент на гиганта на Amazon.

Компанията Visual Fan е основана през 2002 г. и се управлява от нейния основател Lucian Peticilă. Продуктите на Allview вече се продават в 20 европейски държави, включително Полша и Испания.

Марката за електроника Evolio е собственост на Televoice и е създадена от предприемача Liviu Nistoran, бивш президент на ANCOM, регулаторния орган за комуникации. Evolio произвежда всичко – от смартфони и таблети до GPS оборудване, интелигентни часовници и видеокамери.

Към тях се добавят скутери и електрически скутери, с които компанията се надява да революционизира градския транспорт .

E-Boda е друга румънска марка, компанията, произвеждаща същия вид джаджи като Allview и Evolio. E-Boda се хвали, че е революционизирал румънския пазар на DVD плейъри. Компанията е собственост на Александру Драгою, генерален мениджър на компанията, и Хонорий Пригоана, син на бизнесмена Силвиу Пригоана.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here