Как да изберем матрак

Избор на матрак

Когато настъпи момента да правите промени в спалнята, не трябва да се ограничавате само с модерното обзавеждане. Естествено, всичко има значение за уюта и вашето спокойствие – от картините по стените до спалното бельо и кувертюрата. Истината обаче е, че най-важен е матракът. Колкото и прекрасна да е спалнята ви, ако спите на неудобен матрак, всички останали детайли няма да имат почти никаква стойност.

Точно затова, днес сме решили да ви представим един подробен материал, свързан с избора на матрак. Тук ще намерите информация за това какво да търсите, на какво да обръщате внимание, за видовете матраци и също така ще разгледаме няколко препоръчани модела за тази година.

За тези от вас, които бързат, ще започнем с топ 5 препоръчани матраци за тази година. Всички разгледани по-долу матраци са просто модели и техните характеристики. Всеки от тях може да намерите в различни размери. Цените на размерите варират.

Избрани качествени матраци

 1. Матрак Previ Novo 14 + 5, Aguagel AirFresh

Матраци Previ Novo 14 + 5, Aguagel AirFresh

Матракът Previ Novo 14 + 5, Aguagel AirFresh е висок 22 см, с мемори пяна – 5 см слой. Нивото на твърдост е средно, което  го прави идеален за всеки потребител. Моделът има едно страхотно свойство – да намаля температурата на тялото с няколко градуса, благодарение на вградения слой „помнеща“ пяна с охлаждащ гел. Това означава, че летните жеги няма да ви изморяват вече, а тялото ви ще бъде освободено от всякакво напрежение. Матракът е облицован с високоеластичен материал, обработен срещу микроорганизми. Тоест, всеки човек с астма или каквато и да е алергия към прах, ще спи спокойно на един такъв матрак. Той разполага още с допълнителни странични дръжки за по-лесното му позициониране, както и със специална лента, подсигуряваща непрестанна циркулация на въздуха. Предлага се в 4 размера.

Виж тук Previ Novo 14 + 5

 1. Матрак Naturtex Bamboo Memory

Top matraciВторият модел, на който се спряхме е с височина 16 см, като 3 от тях са мемори пяна. Останалият състав е от полиуретанова пяна с охлаждащи частици. Моделът има на разположение еластичен калъф от бамбук, който е лесен за сваляне и пране. Ще го намерите в два размера.

Виж тук Naturtex Bamboo Memory

 1. Sleepy Aloe Deluxe

Двулицев матрак Sleepy Aloe DeluxeВиж тук

Този двулицев матрак е разработен по европейски стандарти за качество и съставът му е изцяло от полиуретанова пяна, която не позволява деформация. Това прави матрака изключително подходящ за хора с наднормено тегло, но освен това, гарантира и дълготрайна употреба. Характеризира се с ортопедични свойства и средна твърдост. На разположение са двете страни на матрака – зимна и лятна, като те са специално създадени, според климата в България. Състава на зимната страна е от естествена вълна, обработена с Алое Вера, а този на лятната – от 3Д дишаща материя. На разположение на потребителите са 6 размера.

Виж тук Sleepy Aloe Deluxe

 1. Матрак iSleep BodyRest

Двулицев матрак iSleep BodyRestТози модел е наистина забележителен по редица показатели. С него получавате както комфорт, така и добра балансирана опора за тялото. В състава си той има ядро от пяна с дълготрайна еластичност и един пласт мека пяна, придаваща още по-голямо удобство. Матракът е антибактериално обработен и идва с 16 годишна гаранция. Дизайнът му е модерен и се намира на пазара в цели 12 размера.

Виж тук

 1. Матрак Previ Silver Memory 14 + 8

Матрак Previ Silver memory 14+8Последният матрак, който предлагаме на вниманието ви, е с височина 25 см, като 8 см е дебелината на слоя от мемори пяна. Степента на твърдост е средна към мека, а покритието на повърхността е от сребърни влакна. Това гарантира добра защита от микроби и бактерии по всяко време. Специалната структура на матрака спомага за циркулирането на кръвта и в същото време осигурява правилното положение на гърба в състояние на почивка. При продължително ползване на матрака ще забележите облекчаване на болките в гърба и мускулите. Имате на разположение възможност за избор между 4 размера.

Виж тук

Търговците на матраци често споделят, че забелязват следната тенденция – хората са склонни да влагат повече средства при закупуването на самата мебел – леглото, от колко при закупуването на матрака. Това вероятно се дължи на факта, че като цяло хората не осъзнават, че всъщност 1/3 от живота си я прекарваме в сън. Изборът на матрак някак неусетно остава на заден план поради всевъзможни причини и чак след време разбираме, че е можело по-добре да проучим пазара и да направим по-качествен избор.

Кога е време за смяна на матрака?

Най-напред ще разгледаме някои основни признаци, които подсказват, че е време да смените стария си матрак:

 • Ако усещате вдлъбнатини и изскочили пружини;
 • Ако има пропадане на места;
 • Ако се събуждате схванато и уморени;
 • Ако дълго време не можете да заспите и други.

В общи линии, достатъчна причина за да смените матрака си, е наличието на който и да е от тези признаци, а в случай, че отговаряте положително на всички тях – значи определено е крайно време за покупката на нов.

Когато вече сте взели решение, че ще се снабдите с тази придобивка – не бързайте. Обмислете избора си, като започнете с най-лесните въпроси.

Колко голям матрак?

Този въпрос в повечето случай, има готов отговор – колкото позволява леглото. Сега е моментът, обаче, да се замислите дали предният размер ви е удовлетворявал. Ако ви е бил тесен или къс, ви съветваме да смените както матрака, така и леглото. Стандартните матраци са познати на всички, но на пазара вече могат да се намерят и варианти за изработка по поръчка. Това е особено добра възможност за по-високите хора, за които стандартните размери не покриват потребностите им. Ако тепърва ще си избирате леглото, заложете на възможно най-големия размер, който позволява стаята ви.

Мек или твърд матрак?

Схващането, че по-добре се спи на твърд матрак не е изцяло вярно. В определени ситуации, както много мекия, така и много твърдия матрак могат да навредят на потребителя, вместо да му донесат спокоен и здрав сън. Препоръчително е да търсите  твърд матрак, когато имате определени здравословни заболявания, като дископатия, дискова херния или шипове. Твърдите матраци допринасят за комфорта и при хора с наднормено тегло, като правилно разпределят тежестта на тялото и държат гръбнака в изправено положение.

Ако нямате подобни проблеми, не е нужно да търсите твърд матрак. Достатъчно е да заложите на модел със средна твърдост или малко под средната. Той ще ви бъде удобен и няма да натоварва гърба ви, докато си почивате.

Продължаваме с видовете матраци, между които можете да избирате.

Матраци според изработката

 • Еднолицеви матраци – този вид матраци са малко по-твърди от другите, понеже имат вградена подматрачна рамка. При тях е характерно, че могат да се използват само от едната страна.
 • Двулицевите матраци са по-модерен вариант и както предполагате, са използваеми от двете страни. Това до известна степен удължава живота им и ги прави по-издръжливи. Ако се спрете на този вариант е необходимо отделно да си закупите подматрачна рамка.
 • Топ матраци – това са тънки матраци – около 5 – 9 см, изработени от латекс, дунапрен или някакъв вид пяна. Те служат за поставяне върху друг матрак, като подсигуряват по-голямо удобство. Обикновено, може да избирате между по-меки или по-твърди топ матраци, в зависимост от необходимостта. Топ матраците са добро временно решение, когато нямате възможност веднага да замените стария си матрак с нов, но все пак се нуждаете от повече удобство.

Матраци според използваните материали

Матраци с пружини

Това са най-обикновените матраци с дългогодишна история. Направени са от пружини, свързани помежду си с тел. Проветриви са и обикновено еднолицеви. Тяхното предимство е, че са може би най-достъпния вариант, а за доста голям недостатък се счита фактът, че ако не спите сами на матрака, ще усещате всяко движение на човека до вас. Това със сигурност ще окаже влияние на съня ви в дългосрочен план. Също така, с времето ще усетите как пружините започват да скърцат при всяко помръдване, което също ще се окаже пречка в даден момент.

Матраци с пружини в джобове

Може да се каже, че това са подобрените пружинени матраци, тъй като при тях всяка пружина е в отделен текстилен джоб. Здравината е голямо предимство на тези матраци, както и това, че текстилените джобове поглъщат шума и предотвратяват триенето на самите пружини.

Матраци с полиуретанова пяна

Матраците с полиуретанова пяна към момента са най-търсени на пазара, поради факта, че са на значително по-ниска цена за разлика от тези с мемори пяна или латекс. В същото време, те са удобни и дават добра упора на тялото по време на почивка. Недостатъкът на тези матраци е, че се слягат при дълготрайна употреба. Ако все пак сте се спрели на този вид матраци, насочете се към качествени модели с висока плътност и повече пластове пяна.

Матраци с латекс (пенолатекс)

За тези матраци е характерно, че добре подкрепят гръбнака и дават стабилна опора на тялото. Те са съставени от синтетичен и натурален латекс в различни съотношения, което прави разнообразието от модели наистина голямо. Добрата страна на латексовите матраци е че самият материал осигурява добра циркулация на въздуха, тоест, няма да усещате спарване през лятото, а през зимата – топлината ще се запазва. Изключително подходящи са за хора с астма или страдащи от алергии.

Матраци с мемори пяна

Стигнахме и до кралицата на материалите, използвани в производството на матраци, именно мемори пяната. Матраците с мемори пяна са идеален избор за всеки, който страда от болки в гърба и кръста, както и за хора, извършващи тежък физически труд. Предимството на този материал е че се адаптира към тялото и непрестанно се приспособява към всяка поза, която заемате по време на сън. По принцип, мемори пяната е мека, за това, при направата на матраци, се използва в съчетание с други видове пяна. Когато правите своя избор на такъв матрак е добре да забележите колко е дебел пласта мемори пяна в състава. От това ще зависи степента на твърдост. Също така, матраците от прословутата „помнеща“ пяна осигуряват отлична циркулация на въздуха и са чудесен избор за ежедневна употреба.

Ортопедичен или анатомичен матрак?

Няма как да не споменем и този въпрос, с който ще се сблъскате при избора на матрак. На кратко можем да кажем, че разликата между двата вида е отново в твърдостта. Анатомичните матраци обикновено са по-меки и те се деформират по формата на тялото ви, както например матраците с мемори пяна. Важно е да знаете, обаче, че не всеки анатомичен мек матрак е качествен. Например, дунапренените матраци са меки и до някъде удобни, но се амортизират прекалено бързо. Също така, след по-дълга употреба започват да слягат и да се късат. За ортопедични матраци се смятат по-твърдите такива, които имат способността да поддържат тялото изправено и в покой. За най-ефективни ортопедични матраци се считат тези с пенолатекс. Те осигуряват формирането на зони с различна твърдост.

По-специален ли трябва да е детският матрак?

Когато търсите нов матрак за детето си трябва да имате предвид някои основни неща. До преди години се смяташе, че е препоръчително децата да спят на сравнително твърди матраци. Новите проучвания, обаче, твърдят че детските матраци трябва да бъдат както достатъчно твърди за опора, така и достатъчно меки – за да поемат естествените извивки на гръбначния стълб. Така че ви съветваме да не се спирате на прекалено твърди матраци, за да избегнете появата на ненужно изкривяване на гръбнака. Ако питате самото дете, вероятно ще ви каже, че най-удобен му е възможно най-мекия матрак в магазина, но вие трябва да се погрижите за намирането на златната среда.

МатракДругото, за което е добре да помислите, са алергиите. Дори детето ви да не страда от алергии, вие можете да го предпазите от отключването на такива с избора на някой хипоалергенен матрак. При наличие на определена алергия, матраците от този тип няма да позволяват влошаване на състоянието на детето. Съветваме ви и да поискате гаранция за смяна на детския матрак, ако има такава. Наблюдавайте как спи детето ви на матрака – ако се събужда често нощем, или усеща болки по тялото, не се колебайте да замените матрака с друг.

Ще вметнем и няколко думи за съвсем новите тенденции при изработването на матраци, благодарение на които изцяло можете да подобрите качеството на съня си. Вече съществуват матраци с вградени нанокапсули с лавандулов мирис, спомагащи за пълното релаксиране и отпускане. Също така, може да намерите и такива с канела в състава си, която да подсилва имунната ви система, докато си почивате.

Както виждате, имате предостатъчен избор.

Здравият и пълноценен сън е в основата на живота. Не мислете, че за да се наспивате добре ви трябва само време. Трябва ви добра опора и комфорт. Трябва ви качествен матрак, който ще отпусне тялото ви и ще ви кара да се чувствате бодри и отпочинали всяка следваща сутрин.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here