Съвременната медитация – средство за борба срещу много болести

525
Лечение с медитация

В последните години медитацията навлезе все повече в нашия живот, като практическо средство за борба със стреса както и с много други болести.

Медицината в доста широк спектър от време се подиграваше и надсмиваше и отричаше методите и ефектите на медитацията. Смяташе се, че човек се самонавива, че е по-добре и/или е излекуван. Проведени нови изследвания обаче доказват, че медитацията има положително въздействие и при по-сериозни заболявания.

Да припомним, че тя поставя своето начало от религията будизъм. Преди около 50 години американски учен разработва вариант на приложна медитация. Тогава това е имало за цел да повиши съзнанието на тялото и духа. По-късно през годините тази концепция се превръща в едно универсално средство, което да оптимизира работата на всички сфери от живота на един човек.

В последните няколко години се откриват още по-големи приложения на медитацията, като например хроничните болки, от които страдат милиони хора по света. Някой учени твърдят дори, че може да повлияе до някъде положително и на рак. Да не говорим за хранителни проблеми или депресионни такива.

Медитацията придоби известност и заради голямото афиширане посредством издаването на справочници, видеокасети, а сега дискове, които да ни научат как точно да използваме медитативните елементи. Учат ни дори как да си възпитаваме наследниците си, как да готвим, все уповавайки се на медитацията.

Едни от малкото въпросителни по темата са – дали медитацията има дълготраен ефект или не. Това не е попадало много сред изследванията понеже повечето хора, употребявали медитативни методи са наблюдавани за много кратко време.

Има една тревожна тенденция – медитацията да се използва за правене на пари. Бизнесмени, които нямат никакво понятие от техниките и методите на медитацията издават дискове, пишат книги, съветват хората. Затова всички ние трябва да сме наясно, че това не е техника, а нов начин на живот.

Сподели
Обичам да пиша на семейни теми, всичко свързано със семейството и децата ме вълнува и интересува. И естествено, като всяка дама, понякога залитам на шопинг тематика :).

ВАШЕТО МНЕНИЕ