Митове за храната, в които всички вярваме

Митове за храната

Колкото и хора да питаме за храната, ще получим различни мнения за това коя храна е полезна, коя е вредна и дали изобщо има значение. Истината обаче е, че има някои неща, в които всички хора вярват, даже и да не си го признават. Днес ще разгледаме тези митове, за да не се подвеждаме по тях в бъдеще.

Солта е вредна

Колко пъти сме чували, че трябва да избягваме солта, ако искаме да живеем добре? Вреди на бъбреците, пречи на сърцето, вдига кръвното, кара ни да задържаме вода и куп други лоши качества се преписват на тази подправка. Истина ли са обаче? Не!

За щастие, солта е проблем само ако вече имаме други такива проблеми. Тя вдига кръвното, ако се храним нездравословно като цяло и ни кара да задържаме вода, само ако постоянно сменяме количеството сол, което ядем. Освен това не вреди на бъбреците при здрави хора, нито на сърцето. Затова няма какво да се притесняваме с колко сол приготвят любимата ни храна по ресторантите. Можем да се възнаградим като си поръчаме нещо вкусно за вкъщи, а и от страна на доставка на храна София крие разнообразие от предложения, така че нека се почерпим!

Щом е био и органично, значи е полезно

Един от най-големите маркетингови трикове, на който повечето хора се доверяват, е така наречената органична или био храна. Много от нас смятат, че щом на нещо пише, че е органично или се продава по био щандове, това го прави много по-хубаво. Първо, че не е вярно и второ, че няма контролен орган, който да се грижи да проверява какво точно значи био и органично.

Ето защо така хората дават един куп пари за неща, които може да са си обикновени, но просто с по-скъп етикет. Много често дори се оказва, че органичното може и да е по-вредно, защото не се третира толкова стриктно, колкото другите продукти. Спестете си парите и пазарувайте разумно!

Готовата храна е нездравословна

По една или друга причина хората смятат, че ако отидат да се хранят на ресторант или в заведение за готова храна, значи със сигурност ядат нещо некачествено или поне нездравословно. От друга страна пък всичко, което се прави вкъщи, е много по-полезно например. За жалост, в това няма кой знае колко истина, а всъщност често се наблюдава обратното. Както става ясно, повечето добри ресторанти готвят храните си със специално отношение към техните здравословни качества. Така че не се притеснявайте да си хапвате навън или да си поръчвате храни през платформи като тази на Foodpanda.

Плодовете са сред най-полезните храни

Мнението, че плодовете са по-полезни от каквито и да е други сладки храни, е сред най-разпространените здравословни митове в днешно време. Истината е малко по-различна обаче. Плодовете са бедни на полезни съставки, но богати на въглехидрати, което ги прави чудесен източник на енергия, но не особено добър източник на есенциалните за тялото ни вещества. Ето защо не можем да се залъгваме, че като изберем един плод пред един шоколадов бонбон, сме направили много добър и здравословен избор.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here