Mitsubishi произведе първия си електрически автомобил

Mitsubishi Motors Corp. произведе първия си мини електрически автомобил с нулеви вредни емисии, като опит да навлезе на бързо разрастващият се пазар за еко возила.

Автомобилът може да измине 100 мили с едно зареждане на акумулатора. Не отделя вредни емисии като въглероден диоксид и може да превозва до четирима възрастни. Името на модела е „i-MiEV„.

Президентът на Mitsubishi Osamu Masuko споделя, че компанията първо ще се насочи към правителствата и големите корпоративни клиенти.

„Ние от Mitsubishi се надявам да изобретим технология, която да ни постави на топ позиции в бъдещите пазари на превозни средства“казва Masuko пред агенцията AFP.

„Мислейки за японската автомобилна индустрия след 10 до 20 години, ние трябва да направим така, че да не изоставаме от нашите чуждестранни съперници“.

i-MiEV, съкратено от Mitsubishi Innovative Electric Vehicle, ще се продава за $47, 500 или 4.6 милиона йени – разкриват от компанията. Колата, която работи безшумно и ускорява бързо, има разход, който се равнява на 1/3 от разхода на колите, които се задвижват с бензин или дизел.

i-MiEV има технология, която превръща енергията от спирачките в енергия, зареждаща акумулатора, което значи, че превозното средство ще отделя само 1/3 от въглеродния диоксид, които отделят останалите коли. Тези вредни емисии ще се генерират, когато е необходимо i-MiEV да се закара до мястото за зареждане на батериите.

От Mitsubishi разкриват, че колата може да се зарежда в потребителската електрическа мрежа, т.е. по домовете или от бързо зареждащи станции, които са в процес на разработка.

Новата електрическа кола е последното попълнение в портофолиото на японските коли, използващи електрическа енергия. През миналия месец от Toyota са презентирали новия си модел еко хибридно возило – Prius, който бързо заема първа позиция по продажби в Япония, измествайки хибрида на Хонда –  Insight от първото място.

Сегашната цена на колата е висока, но когато бъде пусната в масово производство цената и ще спадне драстично – съобщават от компанията.

Компанията първоначално ще произведе 1,400 бройки от модела за своите правителствени и корпоративни клиенти в Япония. За масовата публика колата ще излезае през Април 2010 година, с първоначална цел да се продават по 5000 бройки годишно в Япония и още 10000 по света.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here