Кои бяха най-четените книги в научната фантастика и фентъзито за 2018 година?

Най-четените фентъзи книги

От „Властелина на пръстените“ до „Игра на тронове“, любимите научно-фантастични или фентъзи книги могат да отведат читателите на пътешествия в далечни страни и прелюбопитни случки, които остават завинаги в съзнанието, оставяйки отворени вратите към един красив и необятен паралелен свят.

Но питате ли се кои бяха най-четените и интересни книги през 2018 години?

Сега ще споделим с вас тази важна информация.

През изминалата година книжарниците предлагаха много чудесни книги за възрастни, като „Падането на Гондолин“ на Дж. Р. Р. Толкин и книги за тийнейджъри като „Сребърна приказка“ на Наоми Новик.

А ето това е списъкът на списание TIME на най-добрите книги на тази тематика за преходните 12 месеца.

„Деца от кръв и кости“, Томи Адейеми

Интересно фентъзиОписана като „Черната пантера“ с магия“ от нейния автор, „Деца от кръв и кости“ проследява тийнейджърката и гадател Зели, която връща магията към нацията Ориша, след като нейната майка и останалите от племето махи са убити по нареждане на краля. Вдъхновената от западноафриканската култура фентъзи книга успя още с дебюта си да спечели десетки сърца. Авторът й Томи Адейеми сподели неотдавна пред в. „Хъфингтън поуст“, че се е вдъхновил за произведението си от филмите за „Игри на глада“.

„Деца от кръв и кости“ се смята за една от най-добрите книги за деца, излизали през 2018 година.

„Войната за мака“, Р. Ф. Куанг

Книгата е вдъхновена от бурната история на Китай през ХХ век – период от време, характеризиращ се с революция и война. Амбициозният дебютен роман на Р. Ф. Куанг се основава на ера, която си струва. Историческото военно фентъзи – първото в трилогията – се съсредоточава върху Рин, бедно момиче сираче, което избягва от живота на робство и си спечелва място в елитна, но брутална военна академия.

Но проблемите й далеч не са свършили, след като пристига в училище. Не само, че трябва да се бори с враждебните си съперници, които я подиграват за по-тъмната й кожа, но също така трябва да се научи да овладее новите си сили в изкуството на шаманизма и способността да действа като проводник на боговете.

„Кралство от пепел“, Сара Дж. Маас

Историята на Аелин Галатиниус – бившия убиец Целаена Сардодиен – и стремежът на нейните доблестни спътници да спаси царството на Ерилея от унищожението под злото царуване на цар Ераван стига до вълнуваща развръзка в осмата си и последната част. Това чудесно произведение на любимата художествена литература от световно известната авторка Сара Дж. Маас.

С усукан сюжет, „Кралство от пепел“ е достоен финал на една от най-добрите фентъзи поредици от последното десетилетие – „Стъкленият трон“.

“Цирцея”, Маделин Милър

Хубави фентъзи книгиМагьосницата, известна с това как превръща хората в зверове в „Одисея“ на Омир, разказва своята страна на историята чрез този мощен феминистки прочит на древния гръцки мит. Като жена, живееща сама в един свят, управляван от мъже, Цирцея трябва да разчита на собствената си издръжливост – и талант за магьосничество – за да оцелее, докато се лута в мътното сиво пространство между човешкото и божественото. Бестселърът на Маделин Милър е не само една от най-завладяващите книги за 2018 г., но и един от пироните в класацията на TIME за най-добрите фентъзи романи на годината.

“Пясъчна империя”, Таша Сури

Незаконната дъщеря на императорския помощник на империята Амбхан и жена номад в изгнание  са преследвани заради магията в кръвта си. Те се озовават в центъра на смъртоносната борба за власт. Писателката Таша Сури черпи вдъхновение от индийската история за своя епичен дебют, който спечели признанието като една от най-добрите фантастични книги на годината.

Как научната фантастика и фентъзито пленяват читателите?

Научната фантастика и фрнтъзито са жанровете на бъдещите общества, извънземните нашествия и роботизираните технологии. От многото десетки жанрове и поджанрове в киното, тези два обикновено са ни любимите. Ето три причини за това, макар че има и още много.

Създават общества и политически системи като отражение на нас самите, за добро или за лошо

Често пъти писателите използват бъдещето, за да проучат проблемите, които преживяваме днес. Така те създават идеалистични, мирни общества или дистопични тиранични държави като начин да ни помогнат да се справим с проблемите си в момента. Това обикновено се прави чрез установяване на правителства и /или корпорации, които са спрели или са ускорили екологичните проблеми, занимават се с икономически въпроси или други социални въпроси.

Вдъхновяват настоящите технологии

От комуникатора на „Стар Трек“, вдъхновил първите мобилни телефони, до Minority Report, нарисувал потребителски интерфейси, базирани на жестове, тези жанрове със сигурност допринасят за развитието на бъдещите технологии. Дори сагата „Междузвездни войни“ е вдъхновила някои от най-иновативните технологични постижения днес, от дроидите до 3D шахматната дъска.

Ако това не е достатъчно, можете да прочетете статията на института „Смитсониън“, озаглавена „Десет изобретения, вдъхновени от научната фантастика“.

Могат да говорят за настоящето, без да са в него

Свързани с първата причина, научно-фантастичните и фентъзи произведения не само създават общества, правителства, политическа система и политически ситуации като начин за размисъл върху днешните обществени проблеми, но те могат да направят и са направили много повече от това.

Те говорят за расизъм, геноцид, робство, колониализъм, проблеми на общественото здраве, ХИВ /СПИН, гореспоменатите климатични промени, тирания и последиците от войната, дори когато всеки един от тези въпроси се смяташе за табу. Една от красотите на тези жанрове е, че те дават възможност на творците да засягат чувствителни теми по начин, който е непряк и все пак може да предизвика провокираща мисълта дискусия.

Нашите извинения към всички останали жанрове. Но просто това е най-доброто и нямаме намерение да лъжем по темата.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here