Малка, по-малка, още по-малка…къща!

Най-малките къщи на света

Един добър начин да бъдете самостоятелни…

От енергиен разход до строителни материали, живеенето в по-малко жилище е един от най-добрите начини да смалите екологичния си отпечатък в природата. Предавайки лукса на голямото пространство, да живеете в минимъл стил не винаги е лесно, но пък се радвате на предимството от по-малко вещи, по-голяма наслада от гледки и отворено пространство. Плюс, по-малката къща е по-уютна когато добавите и любим човек до себе си.

За доказателство на казаното до сега и за това , че не винаги по-голямото е по-доброто, ще ви представим

10-те най-малки къщички в света

Къщите на „Tumbleweed“

От 1997г. Джей Шейфър, който е основател на „Tumbleweed Tiny House Company“, живее в къщи по малки от гардероба на някои хора. Въпреки че е малка, тази дървена къщичка успява да вмести всичко, от което имате нужда – работно място, спалня, баня (с тоалетна и душ-кабина) и мини-дневна. Някои дизайнерски решения дори разполагат и с веранда, така че собствениците да седнат спокойно навън и да се насладят на гледката.

„Micro Compact Homes“

С размери само 2.6 м³, имайки предвид кубичната форма, тази микро компактна къща, неразбираемо как, събира две двойни легла, баня, лоби и трапезария за 4-5 човека, кухня и първокласни развлекателни технологии. Достатъчно, че да ви накара да останете вътре.

Най-малката къща в Торонто

Сгушена между нормално изглеждащите съседски къщи, тази миниатюра не е най-малката на света, но със сигурност е най-малката в Торонто, Канада. Разполагаща с около 95 кв.м, малката къща се радва на култов интерес. Самата Елън Дедженъръс изразила желанието си един ден да я притежава. И явно това решение да допада и на приятелката ѝ изкусителната Порша де Роси?

 „Rollit Homes“

Студенти от университета в Карлсруе, Германия проектират тези шикозни модулни къщички, които са създадени, за да инкорпорират различните нужди на човек в малко жилищно пространство. Функциите му са като колело за хамстери, така собственикът може да променя структурата на къщата докато върви в центъра ѝ. С малко физически усилия или практикуване на ежедневните упражнения, така наречените юнити на къщата се превръщат в спалня, дневна, кухня, офис, баня, тоалетна и всичко на едно място!

Екологично вело-камионче

Пол Елкинс създава тази конструкция на колела, за да обикаля фестивала „Burning Man“. Има място само за един и ако този един човек желае да използва тоалетната ще трябва да се обърне към природата. Но за сметка на това е изцяло екологично „жилище“, захранва се от вятърна турбина и е снабдено с печка и отоплителна система със слънчево захранване. Макар, че в толкова малко пространство можете да разчитате и на топлината на тялото си!

Най-малката къща във Великобритания

Позната и като къщата на пристанището, най-малката къща във Великобритания е туристическа атракция в Конуи, Уелс. С размери 3.05 х 1.86 къщата притежава интересна история. От 1900г. тя е обитавана само от един рибар, който забележете е висок 190см. За това е трудно да повярваме, че вътре въпреки всичко има място за легло, нощно шкафче, печка и мивка.

„Twelve Cubed“ мини къща

Според дизайнерите на „Twelve Cubed“, тези малки къщички притежават съдомиялна машина, микровълнова печка и модерна фурна, килер и баня, както и радва обитателите си с много светлина, достигаща въртешното пространство. Мисията им е да позволят на повече хора да живеят по устойчиво, но мини дизайна разтърсва емоционално хората, които го видят.

Нано къщата

Създадена, за да подпомогне разрешаването на глобалната жилищна криза, тези 25 кв. метрови къщи са проектирани за четири-членно семейство. „Nano Living System“ прави къщите си уникални с артистична изолация и употребата на пасивната слънчева енергия с еко цел. А Стаите са конвертируеми, за да се възползвате максимално от малкото пространство.

Тексаски истории

Не всичко в Тексас е голямо и това го доказват „Tiny Texas Houses“ в Люлинг. Компанията „гради бъдеще с минало“. Всяка една от дребните  къщи е направена от рециклирани  материали от пострадали жилища. Компанията споделя от официалния си сайт: „След поколение на изобилие и разхищение, може би е време да преосмислим запазването и на малкото ресурси, които са ни останали, преди да превърнем и тях в боклуци.“

Къща билборд

Този авангарден дизайн, вдъхновен от визията на крайпътните билбордове, може да се „настани“ почти навсякъде. Могат да се построят домове дори над водата. Според полските им създатели „Front Architects“, къщата е перфектна за съвременния, самостоятелен и модерен западняк, който също така осъзнава, че трябва да бъде природозащитник.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here