Наргиле – приятел или враг

наргиле

Пушенето на наргиле е популярно занимание на всяко парти или обикновено събиране в петък вечер с приятелите. Това си е закон, от както свят сватува, но защо и кое прави така събирателно тази техника, нека разберем сега:

Опияняващ дим и доброто настроение съпровождат употребата на това „устройство”. И все пак, в наши дни има твърде много хора, които смело заявяват, че обикновената цигара е по-добра от 40 минути в компания на наргиле. Дали е така, обаче, нека разберем за плюсовете и минусите при употреба на наргилета?

Предимства от пушенето на наргиле:

  • Приятен вкус и мирис

Може да не ви изглежда кой знае, какво голямо предимство, но на много хора им е писнало, дори от миризмата на обикновени цигари; За разлика от тях добре направеното наргиле се отличава с приятен и свеж мирис и вкус. Това разбира се много зависи от правилното комбиниране на различни вкусове за наргиле.

  • По-малко никотин и други вещества

В процеса на пушене тялото получава по-малко никотин, феноли и други отрови. Самият тютюн за наргиле е доста по-различен от този в обикновената цигара, което за пореден път поставя наргилето на пиедестал;

  • Няма директен контакт на тютюна с огъня

Тук е момента да споменем, че фолиото, което се използва между тютюна за наргиле и самите въглени за наргиле прави границата и по този начин се образуват по-малко канцерогени, което е естествено добре;

  • Увеличава се дълбочината на дишане

Вдишването възможно най-дълбоко е също част от тази техника. Това ще рече, че ние тренираме дихателната си система и повишаваме жизнения капацитет на белите дробове.

Недостатъци:

  • Повече дим

За 30-40 минутна сесия човек вдишва 200 пъти повече дим, който съдържа много въглероден диоксид.

  • Димът прониква по-дълбоко

Частиците на дима от наргиле са няколко пъти по-малки от обикновените цигари. Това им позволява да проникнат по-дълбоко в белодробната тъкан и да предизвикат някои болезнени процеси.

  • Нехигиенична процедура

Предаването на вирусни и бактериални инфекции (дори гъбички) се увеличава пъти, тъй като се обменя слюнка.

  • Това също вид пристрастяване

Каквото и да се казва, пушенето на наргиле не свършва наведнъж, така че тук е момента да си зададем въпроса: Къде е границата на разрешеното, за да не го наричаме пристрастяване?

  • Вредни вещества

Въпреки, че нивото на никотин и фенола е по-ниско, те все пак присъстват, заедно с други вредни вещества, които са олово, арсен…

  • Намалява вероятността от раждане

Учените са доказали, че системното пушене на наргиле намалява вероятността за здраво потомство.

В заключение:

Помислете се за себе си от най-ранна възраст и нека не забравяме старата мъдра поговорка: „Всяко нещо, дори най-полезното, ако се прекалява с употребата му може да ни навреди!“

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here