Настинка, грип и… още нещо

Грип

Есента дойде и отмина – пъстра, шарена, разхлаждаща и … да, носеща поредната порция вируси, с които ние, простосмъртните трябва някак си да се справяме. Забелязвам, че и рекламите по телевизията започнаха да зачестяват в тази сфера – тези на всичките видове антригрипни, превантивно прилагащи се и други подобни прахове, хапчета и сиропчета.

Но дали трябва да посягаме първо към тях, когато ни пребори някоя настинка?

Укрепване на имунната система

Специалистите съветват, преди всичко, да вземем бързи и надеждни мерки за укрепване на имунната си система, както и за прочистване остатъците от бактерии и инфекции от предишни, вече минали заболявания.

Въпреки, че някой хора са все още мнителни на тема домашна медицина и „бабешки методи“, то тук трябва отново да затвърдим всеобщата истина, че ако редовно се консумира лук и чесън, то със сигурност имунната ни система ще бъде добре поддържана. Тези два силно витаминозни зеленчука, заместват дори някой лекарства.

Витамините – витаминния дефицит никак не е за пренебрегване! Един старт на деня със свеж, прясно изцеден лимон или портокал с лъжичка мед би било добро начало за подхранване на организма.

Специалистите отново се намесват, като препоръчват още парче зеле, ряпа или цвекло! В сока на зеленчуците не попадат вредните хербициди, те остават в целулозата, което е доказателство, че именно сока им е по-полезен за консумация от това да ги приемаме в натурален вид, когато става въпрос за витаминотерапия.

Плодовете, както знаем са също мощен източник на витамини. Препоръчително е на ден да се хапват по 2 ябълки и 2 портокала, лимон или грейпфрут! Но честно казано, мисля че може и по много повече.

В студените дни, когато имаш чувството, че нищо не може да те стопли, чаша топъл, ароматен билков чай винаги е насреща и едно добро решение за сгряване на тялото, но и не само. Чаят с лъжичка мед и парченце лимон, също е добър източник на витамини. Но нека тук подчертаем дебело, че ароматните чайове с вкус на ванилия или канела, не влизат в никакъв случай в редиците на полезните билкови отвари. Те са просто вкусни. Истински чай от мента, липов, шипков цвят, или друг билков чай ще свършат чудесна работа срещу настинката.

Боровинките, според последните медицински изследвания притежавали изключително големи показатели за повишаване на имунитета. Така че, техния редовен прием също би бил едно добро решение в месеците на настинки и грипове.

Стигаме и до спорта. Всекидневните физически упражнения също каляват много организма и го правят по-силен и издръжлив. Само една дълга и приятна разходка е достатъчна да ви даде сили и тонус. Но през студените, сухи дни на зимата не е препоръчително да се диша сухия въздух, за това трябва да е съобразена с времето.

И не забравяйте – не прибягвайте веднага към лекарства, когато установите, че имате температура! Температурата е естествения начин на организма да се бори срещу вредителя, а когато приемате лекарства срещу нейното понижаване, организма започва да губи собствените си резистентни способности. Ако температурата е над 38 градуса, тогава е добре да се приемат вече и лекарства. Пазете се!

Да преборим грипа

Едно от най-важните така да ги наречем „предпазни средства“ е храната която поглъщаме превантивно, както и в началния стадии на настинка (повечето зимни болести започват именно чрез настинка). Важен е хранителният режим и то най-вече когато здравословните ни проблеми продължат няколко дни. Тялото си иска витамините, които ще си свършат работата преборвайки инфекцията, настинката, грипа и т.н.

От изключително значение за нашия организъм при битката с горе изброените здравни проблеми са източниците на енергия (мазнини, въглехидрати, белтъчини), както и водата разбира се. Още при първи стадии на настинка ние трябва да осигурим максимум от витамините B6 и B12, както и да похапваме повече белтъчини, защото именно те са в основата на агентите на имунната ни система. Тук можем да изброим храни като яйца, ядки, пилешко месо, рибка (без шаран) и всякакви бобови култури. Хапвайки не по-малко от 50 грама на ден ние можем да ги гарантираме нужните и достатъчни витамини B 6 и 12.

Ако не се научим няма как да знаме в коя храна кой витамин се съдържа, така че ще ви кажа. В6 има в кортофите, боба и малко в месото от пуйка, докато В12 може да намерите в пилешкото, културите бобови както и в повечето ядки.

При болки в гърлото и съответната неприятна кашлица трябва да се подкрепяме като използваме повече млечни продукти, защото те отделят голямо количество телесни секрети. Не се увличайте с млякото обаче, ако имате придружаващи симптоми като гадене и последвалото го повръщане.

За по-бързо възстановяване на организма ние сме длъжни да му осигурим добра хидратация. Това ще рече, че трябва да поемаме повече течности богати на различни витамини, чайчета, бульони. Портокаловият сок например, е изключително полезен защото ни дарява огромно количество от ценния витамин „C”. Заменяйте студените с топли напитки, тъй като те, каквито и да са, помагат на дихателните пътища да се отпускат и разширяват.

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here