Наводнение в апартамента – авария с огромни последствия

ВиК услуги София

Спукване на тръба, скъсан маркуч на пералня, отворен или течащ кран… всичко това и много други неща могат да доведат до сериозно наводнение в апартамента. Но това, са само част от неприятностите.

Защо?

Оказва се, че най-често съседите на долните етажи страдат от неочакваната вода, защото тавана, стените, мебелите и уредите им се повреждат.

Това води до влошени отношения със съседите завинаги, после се налага да се направи не само ремонт в собственото жилище, но и възстановяване на помещенията на съседите, повредени от наводнението, парична компенсация за увредени мебели, бяла и черна техника.

И ако сте стигнали до тук, то може би си мислете, че едва ли може да ви се случи наводнение в апартамента. Статистиката сочи съвсем друго – собствениците на жилища редовно страдат от наводнения, и особено в големите градове фирмите тип ВиК услуги София са претрупани от работа.

Ясно е, че подобна неприятност обещава много негативни последици за всички участници в инцидента, така че винаги е необходимо да се сведе до минимум подобен риск.

Ето няколко важни правила, които е хубаво да се знаят:

Правило 1

Ако  се разширява банята, е необходимо да се направи проект къде точно да стане и как това.  При липса на проект водата може да започне да се стича на необичайни места и да засегне монтирани уреди и мебели. А в най-лошия случай потърпевш е съседът на долния етаж.

Правило 2

Цената на хидроизолацията е повече от оправдана, тъй като тя ефективно спира влагата. Препоръчително е да обхваща цялата площ на апартамента – ВиК фирмите знаят как и какво да се направи.

Правило 3

Прагът между банята и коридора не винаги е удобен и може човек да се спъва, но това не означава, че трябва да се премахне. Именно той е ефективна защита срещу разпространението на вода.

Правило 4

Хубаво е да се използват в дома съвременни автоматични водоснабдителни системи. Иновативните устройства са в състояние самостоятелно да открият нерегламентирано намаляване на налягането на тръбите в резултат на авария и да блокират водата. Дори ако в апартамента няма човек, който да затвори крана, то това напълно елиминира риска от наводнение в апартамента.

Правило 5

Първите правила са насочени към защита на собствения апартамент и съседите отдолу. А с правило пет ще се избегне наводнение от съседите от горния етаж. За тази цел се монтира таван от PVC. В резултат на силен теч той ще се влоши като качество, но ще запази всичко в стаята, защото може да издържи налягане до 100 литра вода на 1 квадратен метър.

Като се имат предвид доста скъпите съвременни довършителни материали и разходите за работа, то е важно тези правила да се спазват.

Използването само на висококачествени елементи за изграждане на водоснабдителни системи и професионалното им инсталиране наистина дават голяма сигурност на собственика на жилището.

В много редки случаи обаче и висококачествени материали имат производствен дефект, който обикновено не се открива веднага. Така че пак може да има наводнение в дома. Не трябва да забравяме и за човешкия фактор, баналната небрежност може да причини наводнение.

Всеки човек, изпаднал в такава неприятна ситуация, преживял потопа в апартамента си, трябва да е наясно, че има нужда от ВиК специализирана фирма. Налага се да се извършат спешни ремонтни дейности, които да дават гаранция за защита от ново наводнение.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here