А вие носите ли шапка през зимата?

Носите ли зимна шапка?

Колко от вас дами носят шапки през зимата?

Може би много малко, защото не искате да рискувате прическата ви да се развали от този иначе така топъл аксесоар. Знам го от личен опит, защото и аз преди време мислех по този начин.

Нужно ли е обаче да рискуваме здравето си за сметка на прическата?

Не бива да подценяваме защитната сила на шапките, особено ако имаме проблеми с различни ушни възпаления. Тези части от нашето тяло са най-чувствителни към минусовите температури и вятъра, затова трябва да се грижим много за тях, ако не искаме да си навлечем куп главоболия.

Когато зимата често ни боли глава, не бива да обвиняваме само работата и ежедневните проблеми, а да се замислим колко пъти излизаме навън без шапка, а студът и вятърът атакуват незащитената ни глава. Може само веднъж в живота си някой да е страдал от възпаление на тройния нерв (остра пронизваща болка в шията и тила, съпроводена с главоболие и невъзможност да се движи врата), но това не означава, че няма да ви се случи втори път. Точно поради тази причина трябва задължително да носите топла шапка през студените месеци, дори и докато шофирате, преди колата да се е стоплила.

Изберете зимна шапка тук

Рязката смяна на температурите, дори и за кратко причинява спазми на съдовете на главния мозък, а последствията от него са сериозни или по точно нарушения в термодинамиката и централното регулиране на работата на всички органи. Обикновено от това страдат най-слабите ни органи – сърце, черен дроб, и стомах. Случва се дори лекарите да започват да ги лекуват, без дори да подозират, че първопричината е именно в спазъма на съдовете.

Все пак ако нямате навика да носите шапка и смятате, че сте прекалено устойчиви към студа и не боледувате, поне можете да помислите за косата си. Ако искате да я запазите здрава, гъста и изпълнена с живот, задължително си слагайте шапка. Когато влизате в затоплените помещения обаче трябва да я сваляте, защото прегряването е също толкова вредно, колкото и измръзването.

Избирайки модел, трябва да се съобразите с това шапката да закрива ушите ви. Все пак ако решите да заложите на по-открита шапка, то тогава задължително сложете шал, ако палтото ви не е с висока яка.

За кратките разстояния от колата до офиса, до автобусната спирка или близкия супермаркет можете да избегнете слагането на шапка, но останете ли за повече от 5-10 минути на вън задължително предпазвайте главата си.

На пазара вече има такова голямо разнообразие от модели шапки, че няма начин дане откриете подходящата за вас и вашия вкус. Обиколете магазините и тогава ми кажете не промени ли този аксесоар коренно визията ви?

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here