Новите термини в модата

Срещали ли сте следните наименования на дрехи и аксесоари – тренчкот, клъч, стринг, тай, хипстер, скини дънки или джегингс?

Няма начин да не сте чули от поне една продавачка в магазин, поне един от тези термини, естествено произхождащи от популярния английски език. И понеже не всеки е ходил на курсове по английски, а и не е длъжен, затова и от Cosmopolitan са се постарали да ни разяснят за всяко едно от понятията, които изредихме по-горе.

trenchcodeТренчкот-а си е чист шлифер на български

Тренчкот

Тренчкотът е наричан често и само „тренч“. Това е новото наименование на добрият стар шлифер, който не само ние носим, а са носили нашите майки и баби. Най-общо може да се опише като връхна дреха дълга до коляното. Изработва се от памук, фина вълна или кожа. По принцип тренчът е подплатен, с реглан ръкав, с колан, а можете да намерите и еднореден или двуреден негов вариант. Идеален е за ранната пролет, а също и за есента. Освен, че ни предпазва от студеният вятър и дъжда, той е и изключително модерен и стилен.

Тренчкотът е създаден още през Първата световна война като част от униформата на военните. С течение на времето започва да се използва и като ежедневна дреха. Тренчът може да се носи както през деня, така и вечер като под него спокойно можем да облечем къса рокля.

Аксесоарът, с който прекрасно можем да допълним визията си и да съберем погледите е клъч.

Клъч

За мъжете - съединител, за жените малка чанта
За мъжете – съединител, за жените малка чанта

За този аксесоар вече ви загатнах, а сега и ще ви разкажа. Това е малка до средно голяма чанта в правоъгълна форма и в повечето случаи наподобяваща плик. Може да намерите различни негови разновидности като най-често срещаните са без или с къси дръжки.

Популярност чантата-бижу добива още през 20-те и 30-те години на миналия век като тогава се използвала само за елемент към вечерното облекло. Във времето обаче е претърпяла множество трансформации до сегашния си универсален модел, който непременно трябва да притежава всяка уважаваща себе си дама.

Стринг

Несъмнено едно от най-разпространените видове бельо е прашката. Все по-често обаче се натъкваме на думата стринг, която всъщност е вариация на прашката. G-стринг, V-стринг, C-стринг, Т-стринг и тай са разновидностите, които можем да срещнем в различните магазини за бельо.

За разлика обаче от прашката стрингът има значително по-тънка задна част, която дори може да не се забелязва. Думата произлиза от английската string, която означава струна, лента, връзка, ширит, канап.

Тай

Тай пък от своя страна представлява бельо с триъгълна предна част, тънки ленти по бедрата и по-широка задна част. Тя също може да бъде с триъгълна кройка, но прикрива повече от стринга и показва повече от бикините.

Материите, от които се изработват както стринга, така и тай са много различни, но най-често са от памук, коприна, сатен и ликра.

Популярността и на двата вида бельо става по-голяма през последните години, след като е обявен за най-секси бельо и не си личи под дрехите. Напоследък обаче повече жени предпочитат все по-актуалния хипстер.

Хипстер

Хипстера е бельо с много ниска талия и обикновено се предлага като вид боксерки. Разликата обаче между боксерките и хипстера е в силно изрязаните горна част и бедрени извивки.

Най-важното му предимство пред другите видове бельо е че не се размества докато го носиш, прикрива несъвършенствата, не се показва над дрехите с ниска талия и като цяло е по-удобно. Единственият му минус е, че си личи, когато сме с прилепнали дънки или панталон.

Скини дънки

Скини дънки е новото наименование на тесните дънки с кройка по тялото и тесен отвор отдолу за краката. Някои модели са с толкова тесни отвори, че са зашити и ципове, за да можем по-лесно да ги свалим. Скини дънките най-често са изработени от плат от 100% памук или от 2% до 4% еластан в съдържанието, за да бъдат още по-прилепнали по крака.

Те са били много популярни още през 50-те години, когато са се носели най-често от актьори и музиканти. Едни от най-известните имена носели скини дънки са: Мерилин Монро, Бийтълс и Ролинг Стоунс, Металика, Слеър и Мегадет, а дори и Майкъл Джексън, Бон Джоуви и Лил Уейн.

Скини дънките могат да се носят в съчетание с почти всичко – кецове, ботуши, пантофки, а обуеш ли нещо на висок ток, се сдобиваш с крака като на манекенка. Не са подходящи обаче за момичета и жени с много слаби крака, защото ги правят още по-слаби, което не изглежда никак добре.

Джегингс

Джегингс или познатият ти клин се появява в следствие на още по-прилепнали от скини дънките панталони, които по цвят и кройка силно наподобяват на тях. Материалите от които се прави да смесица от деним и ликра или от найлон и памук, които са нормални за клиновете.

Думата джегингс се появява за първи път през 2009 година. Думата е бразувана от английските jeans (дънки) и leggings (клин), а също и че джегингс се е носел само за джогинг. Най-голямото удобство на тази дреха е, че успешно може да бъде съчетана с дълъг тишърт, пуловер, тренчкот или рокля.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here