Някои митове за брака

707
Митове за брака

Сватбата е едно от най-щастливите събития в живота на младоженците. Но когато встъпват в брак, партньорите търсят своето и не винаги това отговаря на представите на другия за перфектен съпружески живот. Жените често си въобразяваме, че избраникът ни винаги ще е на пост, за да задоволи нуждите и интересите ни и това може да донесе някои разочарования.

Мъжът и жената имат различни възгледи за семейните взаимоотношения, формирани къде от личен опит или от приятелски и роднински съвети. Тези източници често дават изкривени представи за реалността и допринасят само за трупането на погрешни аксиоми за брака. За да си гарантирате повече годишнини от сватбата, вижте следните митове и се подгответе добре за реалността, която ви очаква.

Мит 1 за брака – Щом се обичате, всички ще върви по мед и масло

За съжаление статистиката сочи обратното. Младостта и силното любовно чувство в повечето случаи се оказват лоши съветници, защото тогава не сме в състояние да правим трезва и разумна разлика между любовна тръпка и любов. Първото е по-скоро плод на неоправдана идеализация на партньора, а когато го опознаем настъпва голямото разочарование. Влюбването се основава на много фантазии и илюзии, които в последствие изчезват заедно със самата тръпка. След време, когато видим истинското лице на реалността, възприятието за партньора се променя. Въодушевлението и пърхащите ни в корема пеперуди излитат и дават начало на едно по-трайни чувства, като взаимно уважение, загриженост, себеотдаване, споделяне, разбиране, вярност.

Мит 2 за брака – Щом имате еднакви възгледи, цели и интереси, бракът ви ще е щастлив

Да, ама не. Съпрузите са два различни свята, с различни вкусове, предпочитания и разбирания. Изключително важно е двамата съпрузи да имат собствено мнение, защото пълното единодушие не предлага мегдан за развитие, а и дава възможност на единият от двамата да доминира. Семейното гнездо, все пак, не се създава с цел да бъде превърнато в поле за изява на лични амбиции и капризи. Както се казва в един от законите на Мърфи: Ако двама души са на едно мнение по всички въпроси, със сигурност мисли само единият от тях.

Мит 3 за брачния живот – Бракът и сексуалното желание са несъвместими неща

Ако разглеждаме любовта от чисто биохимическа гледна точка, това навярно е така. Но човекът не е само една подвижна химическа лаборатория, в която протичат хиляди реакции. Нима само сексът е вълшебната съставка на брака? Той е магическата съставка, която привлича мъжа към жената и води до появата на децата.

Биологическия интерес на жената е да има партньор, който да я подкрепя и защитава, затова любовта има първостепенна значимост. Биологическият интерес на мъжа е да разпространява гените и семето си, което може да се осъществява само чрез секс, без любов. Това са генетично и биологично заложени различия между двата пола. Просто мъжете и жените получават сексуално удоволствие по различен начин. Затова се получават толкова големи различия – мъжете изпитват по-често от съпругите си желание за сексуален контакт и биха правели повече секс. От друга страна, жените получават повече удоволствие от целувките, прегръдките и докосванията, отколкото от половия акт.

За да е щастлива съпружеската двойка, тя трябва да е напълно наясно с тези полови различия и необходимости, а не да приписва вината за неудовлетвореността си на другия. Съпрузите несъзнателно сами убиват своята страст, а зад спадането на сексуалния интерес стоят редица други проблеми и фактори, които са невидими на пръв поглед. Понякога един обикновен честен и открит разговор за проблемите в леглото, може да се окаже голяма стъпка към възстановяването на интимните отношения.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here