Най-добрите офис столове и как да изберем офис стол

Стол Kring Bokai, Ергономичен, Екологична кожа, Черен
Стол Kring Bokai, Ергономичен, Екологична кожа, Черен

Може би не подозирате колко е важно на работното си място да имате удобен офис стол, който да подобри работния процес и да способства за по-добро здраве.

Как да изберем офис стол, на който да работите дълго време, без да се чувствате уморени?

Такава мебел трябва да бъде не само удобна, но и стабилна, висококачествена и практична. В крайна сметка, често офис мебели са показател за имиджа на компанията и нейния собственик.

Днес ще дадем ценни съвети за това как да се ръководим при избора на офис стол, но преди това вижте 3-те модела най-предпочитани столове от всеки вид.

Топ 3 предпочитани офис столове

1. Служителски стол Стол Kring Fit, Ергономичен, Черен – оценка на потребителите 4.5/5
2. Мениджърски стол Kring Bokai, Ергономичен, Екологична кожа, Черен – оценка на потребителите 4.5/5
3. Посетителски стол Kring Sidney Visitor, Сив – оценка на потребителите 5/5

Видове офис столове

Какви видове офис столове има на пазара?

Те са разделени на 3 основни вида: за мениджъри или директори, за служители и за посетители.

Столът за шефа трябва да бъде не само функционален и удобен, но и да подчертава статуса на ръководителя на компанията. Затова трябва да бъде с високо качество, така че е по-добре да избере модели, направени от скъпи материали.

Кожата обикновено се използва като материал за тапицерия на стола. Цветът на тапицерията може да бъде класически: или черен, или кафяв. В същото време тапицерията на стола е препоръчителна да е екологично чиста, дишаща и да поддържа телесна температура, без да причинява неприятно запарване.

Директорски столДиректорски стол за офиса

Мениджърският или директорският стол трябва да бъде с висока степен на ергономичност. Основата е нужно да е стабилна – пет лъча с колелца и встрани са нужни подлакътници. Също така, столът задължително е оборудван с механизми за регулиране на височината и ъгъла на гърба, както и да има облегалка за глава.

Офис стол за служители

Столовете за служителите са с по-скромни характеристики. Но също трябва да бъдат с високо качество, практични и удобни, така че да може да се работи дълго време, без да се усеща умора и напрежение в гръбначния стълб и краката. Столът за служителите като Kring Franklin Fit, трябва да бъде регулируем по височина, така че да пасва на височината на всеки човек.

 Стол Kring Bokai, Ергономичен, Екологична кожа, Черен
Стол за служители Kring Bokai, Ергономичен, Екологична кожа, (Купи евтино ТУК)

Специфични са офис столовете за хората, които работят с компютри. Компютърните столове за персонала са по принцип по-гъвкави. Те дават максимален комфорт и мобилност. Такива столове не само са лесни за придвижване в офиса, но и се въртят около оста си.

Столове за посетителиЕвтини посетителски столове

И последният тип офис столове са за посетители. Те са представителни и доста удобни. Като цяло трябва да се вписват идеално в интериора на помещението и е желателно такива столове да имат привлекателен външен вид.

Как да изберем най-добрия офис стол за парите си

Не гледайте само цената, а повече обърнете внимание на цялостния дизайн на стола. Дизайнът на висококачествения офис стол задължително трябва да има добра опора върху добре въртящи се колела.  Той трябва да е снабден с удобни пластмасови подлакътници. Липсата на подлакътници може да доведе до умора и загуба на ефективност.

Обърнете специално внимание на всички регулиращи механизми, така че да може да се променя ъгъла на облегалката, височината на седалката или позицията на облегалката с една ръка, без да се става от стола. Добре е, ако регулаторът на височината на седалката е оборудван с амортисьор, който омекотява товара и функцията е много плавна.

Механизмът за регулиране на подлакътника спомага за намаляване на мускулното напрежение в гърба, шията и раменете, като по този начин има удобно положение на ръката. Подлакътниците могат да се регулират като височина и ъгъл. Механизмите за регулиране трябва да работят плавно. Запомнете: регулирането на височината на седалката е много важно за хората с по-нисък ръст.

Дизайн

И още…

Дизайнът на висококачествения офис стол трябва да бъде оформен плавно около лумбалната област на човека. Този дизайн се постига с анатомичната облегалка на стола. Долният край на седалката трябва да бъде заоблен, за да не се компресират кръвоносните съдове в краката. Плътният слой пяна около ръбовете на седалката служи за оптимално фиксиране на тялото.

Когато избирате офис стол, обърнете внимание на ъгъла на наклон между гърба и седалката. Нужно е да е малко повече от 90 градуса, което позволява на лумбалната област на гръбначния стълб да се отпусне, докато се накланя в гърба на работещия на един стол.

Облегалката на стола е нужно да е  с анатомична изработка, т.е. да следва контурите на тялото и обратно.  Хубаво е облегалката да се регулира спрямо ъгъла на наклона, така че по време на почивка по време на работа, работещият да се облягате назад и да отпусне тялото си за няколко минути добре. На офисния стол облегалката за главата може да бъде наклонен повече от 90 градуса.

Седалка

Обърнете внимание на седалката.

Седалката  на такъв стол не трябва да е прекалено мека, по-скоро твърда. Твърдите седалки са изработени от материали като слама, дърво или метал. Полумеките седалки имат средна дебелина. Някои хора избират офис столове със седалки с пружини. В същото време повърхността на седалката трябва да бъде по-гладка, отколкото релефна. Формата  е хубаво да е овална. Желателно е тапицерията на седалката да е дишаща и екологична.

Наличието на подлакътници в конструкцията на един офис стол, например, модел Kring Fit, е желателно, но не е задължително, ако говорим за стол за служители или посетители. Подлакътниците са важни са намаляване на товара от раменете, шията и гръбнака. В допълнение, те дават удобна позиция на ръцете и махат умората от тях.

Механизъм

И стигаме до механизма.

Един от основните механизми на офис столовете е регулирането на височината на седалката и наклона на облегалката за оформяне на правилна поза  и баланс на тялото. Актуалните модели на офис столовете днес са със синхронен механизъм едновременно регулира ъгъла на облегалката и седалката.

Важно е да се прецени при избора и комфортът на офис стола, което се постига с ергономичен дизайн. Равномерното разпределение на тежестта на тялото говори за качеството на стола. По тази причини различни механизми и настройки на седалките осигуряват допълнителен комфорт.

И не забравяйте за проверите от каква материя е направен столът за офиса.

Един висококачествен офис стол трябва е изработен от екологични материали. Естествена кожа или висококачествени синтетични материали се използват за неговата тапицерия,  така кожата може да диша и поддържа постоянна телесна температура. Също така има столове с изкуствена кожа и пластмаса върху долната и задната повърхност на стола.

Дървената основа на стола не е популярна днес. Тя се е ползвала преди, но днес вместо нея се слагат място пластмаса и метал, които се считат за трайни и надеждни материали. Конструктивните елементи са обикновено от алуминий и полиуретан.

Тапицерията на офис столовете хубаво е да е от висококачествени износоустойчиви тъкани. Цветът на тапицерията се избира според интериора в офиса и другите мебели в офиса. Най-често се използват сивите, черните, кафявите и сините тонове за офиса като правило. Ако погледнете в магазините какви цветове офис столове има, то ще останете изумени.

Цветовата гама от офис столове се определя въз основа на цялостния стил на компанията. Офисните столове трябва  да са идеално комбинирани с останалата част от мебелите и интериора като цяло. Класика си остават тъмните тонове.

Светлите са позволени само ако стените и мебелите в офиса са  близки нюанси. Нещо важно: светлите столове бързо се замърсяват и губят външния си вид. Офис столовете в ярки цветове не са много подходящи, тъй като намаляват концентрацията при работата. Но пък в същото време са добри акцентни петна в едно скучно помещение като офиса.

Марки офис столове

Някои компании избират офис столове според бранда.

Най-добрите офис столове са немско, италианско и полско производство. Напоследък има и наплив на китайски, сингапурски и тайвански офис мебели, които обаче не се отличават с качество и надеждност, но мамят с по-ниските си цени.

Често големите компании се спират на ергономични и висококачествени немски офис столове. Те са от скъпи материали и са оборудвани със съвременни механизми. Германците са пионери в въвеждането на иновативни технологии, една от които е регулируемата лумбална облегалка.

Германските офис столове се отличават с  висока безопасност и комфорт. На всички колелца на такива столове са монтирани спирачни механизми, които при необходимост блокират тяхното въртене. Германските офис столове  са с плътен пълнеж на седалката, това дава допълнителен комфорт.

На второ място след немските са италианските офис столове, които в иновациите в дизайна вече изпреварват днес техните колеги. В допълнение, италианците непрекъснато актуализират моделите си, измисляйки нови форми, цветове и размери. Страхотно изглеждат в офиса елегантните италиански мебели, когато са внимателно подбрани и тествани за удобство и безопасност.

И немските и италианските офис столове са скъпи. Следователно не всички фирми могат да си ги позволят.

Вярваме, че нашите съвети са Ви допаднали, ако си търсите офис стол, но ако се колебаете – разгледайте галерията ТУК!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here