Откриване на търговско предприятие: 3 неща, които трябва да знаете

откриване на търговско предприятие

Търговията е една от областите, които никога няма да изчезнат, поради което предприемачите са толкова заинтересовани да правят бизнес в този сектор. Ако и вие искате да започнете бизнес в тази област, съветваме ви да се въоръжите първо с търпение, а след това с информация. За да направите прехода възможно най-плавен и лесен, ви съветваме да се запознаете със следните теми:

Определете нишата, в която искате да работите 

Започнете с анализ на пазара във вашата област. Какво се продава по-добре? Храни, напитки и тютюневи изделия или нехранителни продукти? След като сте направили проучването си, решете какво искате да продавате!

Имайте предвид, че тази област е силно конкурентна, така че може дори да помислите за създаване на собствена ниша. Затова, когато поръчвате от доставчици, избирайте само продукти, които цените, познавате и бихте консумирали сами. Докато говорим за доставчици и сътрудници, не забравяйте, че ще ви е необходим и транспорт. Съветваме ви да работите с транспортна борса.

Закупуване на мебели, оборудване и аксесоари

След като сте изготвили план и сте определили основните действия, които трябва да предприемете, е време да приложите нещата на практика. Ако сте избрали да отворите онлайн магазин, нещата ще бъдат по-прости, тъй като ще ви трябват само уеб домейн и платформа. Направете проучване в тази област, тъй като платформите са доста различни и предимствата, предлагани от всеки вид, варират в значителна степен.

От друга страна, ако искате да отворите физически магазин, трябва да помислите за поне три основни помещения: мястото, където продавате продуктите, мястото, където ги съхранявате, и мястото за служителите, по-специално гардеробната. Всички тези пространства трябва да бъдат подходящо обзаведени и оборудвани в зависимост от нуждите.

Нека започнем с търговската зона! Необходими са ви мебели за витрини, метални рафтове и хладилни съоръжения (ако продавате храни/напитки), везни, касов апарат, фискален принтер, евентуално компютър и телефон и очевидно POS.

В склада и стаята за персонала ви съветваме да изберете качествено оборудване и мебели, защото в противен случай бизнесът ви ще пострада. Можете също така да използвате този процес като уникална възможност да създадете марка и да се отличите на пазара. И купувачите, и служителите оценяват, когато предлагате качество.

Получаване на необходимите одобрения

Няма да можете да стартирате бизнеса си, ако не разполагате с всички документи. Под необходимите документи разбираме лиценз за експлоатация, лиценз за работа и опазване на околната среда, лиценз за противопожарна защита и безопасност и лиценз за безопасност на храните, ако продавате храни. Съветваме ви да проучите внимателно търговското законодателство, тъй като то е доста обширно.

След като решите всички горепосочени въпроси, можете да започнете да се грижите за популяризирането им чрез традиционна реклама или социални медии. Не забравяйте да вземете предвид региона, в който се намира бизнесът, и покупателните навици на жителите.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here